Harlemlakers: “We zijn begonnen als een droom”

Harlemlakers: “We zijn begonnen als een droom
Leden van de Harlemlakers!

“In deze tijd merk je pas goed hoe erg alle leden bezig zijn met basketbal en hoe dat gemist wordt in de tijden dat het niet kan. Toen bekend werd dat kinderen weer buiten mogen sporten, kwamen er meteen meerdere berichten binnen of dat voor Harlemlakers ook mogelijk is. Daaruit blijkt hoe zeer iedereen zit te wachten om weer te basketballen. Dat geeft wel een extra drive om weer volop in de voorbereiding te gaan, zodat we het komende seizoen weer met zijn allen het veld op kunnen”, vertelt Harlemlakers bestuurslid François Tabak.

VTA sport sprak met de man die naast zijn bestuursfunctie, onder andere is ‘belast’ met zaalhuur, trainer/coach schap van een team én de trotse vader is van één van de spelende leden.

De start van Basketballvereniging Harlemlakers

“De vereniging is opgericht in 1983. Dit is gedaan door Joep Hartman en Tjerk Tuinstra. Joep is als scheidsrechter van jeugdwedstrijden nog steeds nauw betrokken bij de club. De vereniging is destijds opgericht voor inwoners van Badhoevedorp. Inmiddels willen we naast Badhoevedorp vooral ook de regio Amsterdam Nieuw-West bedienen.”

Waar staat Basketballvereniging Harlemlakers als club voor?

“Van oudsher is Harlemlakers al een club met een echt familiegevoel. Ondanks dat het aantal teams is gegroeid, en dat er ook meer prestatiegerichte teams zijn, hopen we dat dit gevoel altijd blijft hangen. Daarnaast hebben we al tientallen jaren jeugdteams gehad die op de landelijke niveaus meedraaien. Plezier en prestatie moeten binnen onze visie altijd samen blijven gaan.”

Teams en bijna kampioenen

“Afgelopen seizoen hadden we in totaal 18 teams, waarvan 11 jeugdteams en 7 seniorenteams. Deze zijn er voor alle leeftijden en categorieën. We hebben enkele landelijk spelende teams, recreatieve senioren en teams voor de jeugd onder de 10 jaar oud. Doordat het seizoen vroegtijdig is afgebroken, hebben we helaas geen kampioenen gehad, maar die zaten er wel aan te komen.”

Jeugd luistert aandachtig naar de trainer tijdens het kerstkamp van de club.

Zijn jullie blij met het Sportcentrum Caland?

“Harlemlakers is 12 jaar geleden verhuisd vanuit Badhoevedorp naar het Sportcentrum Caland. Dat is destijds gedaan omdat de Sporthoeve in Badhoevedorp verouderd en relatief klein is. In de Calandhal hebben we een nieuwe en grotere hal met 2 aparte hallen die bovendien tegelijk gebruikt kunnen worden.

Er is een fijne kantine waar de eigenaar ons met alles wil helpen. Inmiddels zien we wel dat ook deze hal goed gebruikt wordt en dat er gewerkt moet worden om deze schoon en goed werkend te houden. We hopen dat de gemeente daar meer aandacht aan kan besteden.”

Extra handen altijd welkom

“Zoals bij de meeste verenigingen is het aantal vrijwilligers altijd te weinig. Er kunnen altijd extra handen worden gebruikt. Daar staat tegenover dat de groep vrijwilligers (bestuur, coaches en scheidsrechters) heel trouw is en een hoop werk weet te verzetten. Nu de laatste jaren ook de groep met jongste jeugd weer is gegroeid, hopen we daar ook meer ouders als vrijwilliger bij te betrekken.”

Focus op basketbal

“Onze focus ligt vooral veel op basketbal. Naast de reguliere teams hebben we de ‘Basketball’sCool’, die we elke zaterdagochtend samen met de gemeente organiseren, voor de jongste kinderen uit de buurt.

Ook zijn er enkele evenementen die worden georganiseerd. Zo is er elk jaar (hopelijk kunnen we deze dit jaar ook nog organiseren) het minimixtoernooi waar de hele vereniging aan mee kan doen. Daarnaast proberen we altijd wat leuks te maken van speciale wedstrijden, zoals bekerwedstrijden of (halve) finales, met spelletjes, een speaker en aandacht voor onze sponsoren.”

Mooie successen jeugdteams

“De jeugdteams hebben meerdere nationaal kampioenschappen behaald. Dat begon al in 2009, toen er een kampioenschap bij de onder-14 mocht worden gevierd. In de jaren daarna waren dit vooral en helaas veel tweede plaatsen…

Daarna zijn er nog kampioenschappen gehaald in de categorie U16 (2017) en U20 (2017 en 2018) en is de beker gewonnen in de categorie U21 (2015).

Doordat we zo lang goed hebben meegedraaid in de jeugdcompetities, hebben we het dus ook voor elkaar gekregen om een nieuw eerste team te krijgen in de Promotiedivisie (een-na-hoogste niveau van Nederland, onder de Eredivisie). Dat is toch wel iets om trots op te zijn.”

Harlemlakers: “We zijn begonnen als een droom"
Jeugd en trainer in actie tijdens het jeugdkamp!

Waar staat Basketballvereniging Harlemlakers over tien jaar?

“Zoals gezegd zijn we bezig om meer samen te werken met de Academy van het Calandlyceum. Ook hebben we meer vrijwilligers op de jongere jeugd dan in de afgelopen jaren. Op deze manier hopen we onze jeugdteams weer een nieuwe impuls te geven, zodat die weer allemaal op hoog niveau mee kunnen draaien. Daarnaast hopen we dat alle teams die er nu zijn, zo lang mogelijk bij ons blijven spelen, zodat het verenigingsgevoel, dat bij Harlemlakers hoort, zal blijven bestaan.”

Multiculti vereniging

Harlemlakers is inmiddels uitgegroeid tot een Multiculti vereniging. Wat begon als een droom van een paar mensen is inmiddels uitgegroeid tot een vereniging met zo’n 180 spelende leden. We kunnen en willen nog wel groeien, echter zijn we beperkt door de beschikbare ruimte en tijd in de sporthal”, laat bestuurslid François Tabak ten slotte weten.

Geschreven door:

Rik Verkaik

VTA Sport

Vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Motto sv Zeeburg: “samen staan we sterk”