Winnende goal in de eerste wedstrijd van de best-of-three tussen VOC en Dalfsen. We schreven al eerder een voorbeschouwing over de kampioenstrijd die lees je hier.

Menig handballiefhebber kijkt er al een tijdje reikhalzend naar uit. De wedstrijden tussen Dalfsen en VOC die gaan beslissen wie zich de beste handbalploeg bij de vrouwen in Nederland mag gaan noemen. Morgen om 19:30 uur is het zover. Dan staat de eerste wedstrijd tussen de beide ‘rivalen’ op het programma in Sporthal Elzenhagen in Amsterdam-Noord.

Wedstrijden tussen beide ploegen staan normaal gesproken al garant voor een hoop spektakel waarbij er wordt gespeeld op het scherpst van de snede en waarbij de fysieke duels allerminst worden geschuwd, laat staan in de kampioenswedstrijden, dan wordt er echt vuurwerk verwacht.

Niet alleen wordt er een levendige wedstrijd verwacht, de hallen waar de wedstrijden worden gespeeld zullen tot aan de nok toe gevuld zijn met fans van beide ploegen maar ook met een hele hoop neutrale handballiefhebbers die ongetwijfeld gaan zorgen voor een mooie ambiance.

VOC leek dit seizoen een lange tijd ‘met twee vingers in de neus’ richting de landstitel te gaan maar de laatste tijd zorgde Dalfsen er met een wederopstanding voor dat de spanning weer helemaal terug is aan de absolute top van de Eredivisie. Stond VOC aan het einde van de rit in de competitie als nummer één op de ranglijst, zo stond Dalfsen dat aan het einde van de play-offs.

Simpel gezegd lijkt het er op voorhand op dat beide ploegen evenveel kans maken om kampioen van Nederland te gaan worden.

Op de vooravond van het eerste topduel stelden we een aantal vragen aan beide trainers. De 27-jarige Ricardo Clarijs van VOC en de uit Amsterdam afkomstige, Peter Portengen, de trainer van Dalfsen.

Vraag aan Ricardo Clarijs. Waar ligt volgens jou de kracht van Dalfsen?

“Dalfsen heeft twee goede afstandsschutters en het is een goed op elkaar ingespeeld team. Zij trainen acht keer per week samen. Dat kunnen wij niet omdat we enkele dames van de handbalacademie hebben. Zij hebben een exceptionele keeper en een exceptionele midden opbouw speelster. Larissa Nusser en Yara ten Holte. Volgens mij pas 17 jaar. Dat zijn twee hele, hele grote talenten in het handbal van Nederland.

Vraag aan Peter Portengen. Waar ligt volgens jou de kracht van VOC?

“Individuele kwaliteiten van de speelsters. Zij hebben wel goede speelsters met goede individuele kwaliteiten. Daar ligt hun sterkste punt.”

Vraag aan Ricardo Clarijs. Wie vind je de beste speelster van Dalfsen en waarom vind je dat?

“Dan twijfel ik tussen Larissa Nusser of Yara ten Holte de keeper. Ik vind dat echt twee toptalenten. Jonge speelsters, die precies passen in het Nederlandse handbal. Die kunnen allebei het verschil maken. Het is knap dat ze al zover zijn op hun leeftijd. Daar geniet je ook van om naar te kijken. Ik voorspel ze een mooie toekomst toe in het buitenland. Dat kan niet missen.”

Vraag aan Peter Portengen. Wie vind je de beste speelster van VOC en waarom vind je dat?

“Beste speelsters in het handbal is natuurlijk wel lastig te zeggen. Ze hebben natuurlijk verschillende speelsters met verschillende kwaliteiten. Goeie verdedigers, goeie aanvallers en een goeie keeper. Over het algemeen is Rachel de Haze wel de aanjager van het team. Zij blijft altijd wel doorgaan. Is wel een echte vechter. Als je het mij vraagt is dat de beste van VOC.”

Vraag aan Ricardo Clarijs. Waarom verdient VOC het om dit jaar kampioen te worden?

“Ik weet niet of VOC het verdient. Dat is voor mij lastig om te zeggen. Het is een goede selectie en ze werken er keihard voor. De meiden houden in de moeilijke periode het vertrouwen. Ze gaan er keihard voor tijdens de trainingen en wedstrijden. Dalfsen is wel de favoriet. Maar goed, ik vind dat onze meiden na alle tegenslagen van de afgelopen jaren en aan het einde van het seizoen het wel verdienen om succes te hebben. Ik heb in ieder geval een groot respect voor ze hoe ze het oppakken.”

Vraag aan Peter Portengen. Waarom verdient Dalfsen het om dit jaar kampioen te worden?

“Nou ja, voorlopig zijn we er nog niet. We hebben er hard voor gewerkt en veel voor getraind. Individueel zijn speelsters allemaal beter geworden. Denk dat het belangrijkste is dat we er allemaal keihard voor gewerkt hebben.”

Klik hier voor de hele voorbeschouwing met beide trainers.

vrijetijdamsterdam.nl