Oranje na flitsende start uitgeschakeld op WK
Nederland bedankt het publiek. Foto credits: Henk Seppen/Orange Pictures

Ondanks een flitsende start is het Nederlandse handbalteam maandag uitgeschakeld op het WK. In Spanje verloor de ploeg van bondscoach Monique Tijsterman met 34-37 van Noorwegen. Bij rust stond het 17-17.

De oranjehemden hadden genoeg aan een gelijkspel, maar dat weerhield de ploeg er niet van om voortvarend uit de startblokken te klappen. Dit felle begin resulteerde in een ruime voorsprong. De handbalsters uit Holland stonden na tien minuten met 10-5 voor.

De eerste tien goals werden gemaakt door Larissa Nusser, Danick Snelder (2x), Dione Housheer (2x), Bo van Wetering, Angela Malestein (2 x), Lois Abbingh en Kelly Dulfer.

Na 13 minuten spelen schoot Housheer de 11-5 op het scorebord. Nadat Malestein verzuimde de voorsprong uit te bouwen naar 12-5 kwamen de Noren beter in de wedstrijd. Nog voor rust was de tussenstand van 17-17 bereikt.

Gezegd moet worden dat Tess Wester een belangrijke rol speelde in de eerste helft. De keepster voorkwam net als in de eerdere duels weer een paar keer op fenomenale wijze een tegengoal.

In de openingsfase van de tweede helft kwam Noorwegen met 18-19 voor het eerst op voorsprong in de wedstrijd. Daarna liepen de Noorse handbalsters uit tot 20-24 waarna er een time out van Nederland werd aangevraagd.

Na die korte onderbreking scoorde Housheer vanaf 7-meter en stond het 21-24, waarna de Noorse ploeg weer een goal maakte. Oranje leek wat beter in de wedstrijd te komen en bracht de achterstand zelfs weer terug tot één punt.

In de eindfase had de Noorse ploeg steeds een kleine voorsprong van één of twee punten en bleef het Nederlandse team dus kans houden om de volgende ronde te bereiken. Bij 34-36 verzuimde Inger Smits de 35-36 te scoren. Zonde, helemaal gezien diezelfde Smits in de tweede helft juist een van de smaakmakers was aan de zijde van Oranje. In de laatste minuut waren de Noren nog een keer trefzeker.

Ondanks de teleurstelling kan de ploeg van Monique Tijsterman met opgeheven hoofd het wereldkampioenschap verlaten. Een nieuwe lichting speelsters zal samen met een aantal gevestigde namen de komende jaren de Nederlandse handballiefhebbers nog op een hoop handbalplezier gaan trakteren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam