Handbal is fun, zeker bij Westfriezen!
Westfriezen KaRo Dames 1

VTA Sport schrijft, in samenwerking met Handbalstartpunt.nl, een reeks achtergrond verhalen over clubs in Noord-Holland. In deze editie stelde we een aantal vragen aan Siem Besseling, de handbalvoorzitter van S.V. Westfriezen uit Zwaag.

Enthousiaste ouders

“We zijn begonnen als enthousiaste ouders met het coachen van het team van onze dochter Renee. Op een vraag van een bestuurslid ‘of ik het wat vond bij onze club’, opperden we, dat de handbaltak wel een frisse wind kon gebruiken, als we het vergeleken met onze buurtverenigingen. Vervolgens traden we in 2002 toe tot het bestuur en vanaf 2008 ben ik voorzitter”, vertelt Siem Besseling.

Frisse wind

“Toen hebben we de frisse wind aangewakkerd bij het Zwaagse handbal. We hebben vrijwilligers geënthousiasmeerd en van het hoofdbestuur, van onze mooie omni vereniging S.V. Westfriezen, financieel de ruimte gekregen om trainingsfaciliteiten uit te bouwen. Vooral de zaalhuur om meer te gaan trainen is een flinke onkostenpost.”

Waardering van de hoofdsponsor

“Het plan van aanpak werkte. Binnen tien jaar verdubbelden we van 100 leden naar 200 leden. Niet veel later tikten we zelfs de 250 leden aan, wat nog steeds ons huidige ledenaantal is in 2020. Daarbij werd de entourage op het buitenveld flink aangepakt en met de komst van een tribune, werd de slogan in Zwaag ‘Handbal is fun, zeker bij Westfriezen’.

De PR van clubblad tot website en andere sociaal media zorgden er voor dat er ook een hoofdsponsor bereid was, de hele handbaltak te sponsoren. Een prachtige waardering van Hoofdsponsor KaRo bv naar alle vrijwilligers die zich hiervoor hebben ingezet.

Vanuit de onderste klasse, toen de derde klasse zijn we langzaam opgeklommen. Het winnen van de regiobeker en de promotie naar de hoofdklasse zaal in mei 2020 is toch wel de kroon op het geloof, dat handbal ook in Zwaag kon leven. Inmiddels tellen we 26 teams waarmee we het seizoen 2020-2021 gaan starten.”

De S.V. Westfriezen familie

“Op 22 juli 1957 is het handbal in Zwaag officieel opgericht, als onderafdeling van gymnastiekvereniging Turnlust. Op 26 april 1960 werd een belangrijke beslissing genomen. De onderafdeling handbal van Turnlust werd losgekoppeld en ging zelfstandig verder onder de naam Sportlust.

In 1973 volgt er een gedwongen huwelijk tussen het Zwaagse handbal en voetbal. Men speelde op twee aparte terreinen, waarvan de kleedlokalen in zeer slechte staat waren. De gemeente tekende dit huwelijk met de komst van een verhard handbalveld en er kwamen 10 extra nieuwe kleedkamers op het voetbalcomplex van Westfriezen. Hiervoor handbalde men op gras. Vanaf nu behoorde de handbal tot de S.V. Westfriezen familie. En daar hebben ze tot op de dag van vandaag geen seconde spijt van gehad!”

De kernwaarden van de vereniging

“De kernwaarden van de vereniging zijn dat we op een veilige en gezellige manier kinderen laten sporten en proberen daar waar dat mogelijk is, de sportieve uitdaging op te rekken, zonder de gezelligheid uit het oog te verliezen.”

Een gezonde ambitie

“Westfriezen heeft een gezonde ambitie, maar het moet wel zo zijn, dat dit door de leden gedragen wordt. Als moeder eend te hard loopt, kunnen de pullen ook niet volgen. En daar moet je wel voor waken. Bij de ene lichting kan dit wel en bij een volgende lichting kleuren we dit net even anders in.”

Het geheim van handbal in Zwaag

“Het ‘geheim’ is dat we een veilige sportieve club zijn, die ambitieus is, daar waar het kan. Daarnaast zit de omni-vereniging S.V. Westfriezen zo in elkaar, dat het één grote familie is. De voetbaltak is niet beter, dan de handbal, en het Eerste team is net zo belangrijk als dat van de welpjes.”

Het Nederlands Handbal Verbond

“Het NHV verricht goed werk. Een jaar of tien terug lag het bijna op de rug. Een EK moest terug gegeven worden, omdat de aanvullende financiële eisen buitensporig werden en uit de kasten op het hoofdkantoor viel het ene na het andere financiële lijk. Gelukkig kregen ze alles weer op de rit. En bij sport is geluk ook een grote factor en zo zorgde het Oranje Damesteam voor een geweldige wederopstanding van het Nederlandse handbal. Mooi voor de bestuursleden van het NHV.

In de zaal is competitie prima. We kunnen wel piepen over de eredivisie dit en dat, maar wij gaan meer uit van het positieve. Koester wat je hebt en bouw dat zo goed mogelijk uit. En dat gaat prima. Op het veld moet het NHV en de clubs er voor waken, om alleen voor de zaal te kiezen. We hebben zeker in Noord- en Zuid-Holland een goede buitencompetitie.

Met beach handbal heb ik persoonlijk niks. Het lijkt niet op handbal en als de circusact groot genoeg is telt een doelpunt voor twee. Dit wordt alleen gepromoot omdat men hoopt, dat het een (Olympische) status krijgt net als het beachvolleybal, maar het lijkt qua spel en regels gewoon op volleybal. Maar ik heb er niks tegen als men hier plezier in heeft, want daar gaat het tenslotte om.”

Toekomstvisie binnen 5 jaar

“Daar valt het plan van aanpak onder dat we destijds hebben gemaakt. We willen van Westfriezen een stabiele hoofdklasser maken. Daar gaan we voor, met een goede aansluiting van A, B en C jeugd.”

Hoogtepunten

“We kennen meerdere hoogtepunten. Dat we een geweldige trouwe hoofdsponsor hebben voor het handbal. En sportief gezien, het winnen van de regiobeker en de historische promotie naar de hoofdklasse. En dat in het jaar dat de omni-vereniging in september 2020 negentig jaar bestaat. Door de corona is dit feest verschoven naar september 2021, dan gaan we het uitbundig vieren”, laat s.v. Wesfriezen handbal voorzitter Siem Besseling ten slotte enthousiast weten.

Geschreven door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Welke sportclubs zijn er in Amsterdam?

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam