De Bosbaan maakt zich op voor dé Open Water Zwemklassieker

De Bosbaan maakt zich op voor dé Open Water Zwemklassieker
Eerdere editie. Credits: Adrie van der Gracht

De Bosbaan maakt zich op voor dé Open Water Zwemklassieker

De Bosbaan en sportliefhebbers in het bijzonder kijken vol verwachting uit naar zondag 18 augustus 2019. Het befaamde water in het Amsterdamse Bos wordt dan het decor van de wedstrijd der wedstrijden op het gebied van open water zwemmen. De wedstrijd wordt georganiseerd door zwemvereniging OEZA uit Heemskerk. VTA Sport heeft er zin in en blikte vooruit met Adrie van der Gracht, één van de drijvende krachten achter de spectaculaire zwemstrijd, die ook wel te boek staat als dé Open Water Zwemklassieker.

Wat was precies uw rol bij de zwemvereniging?

Bij zwemvereniging OEZA uit Heemskerk ben ik voorzitter geweest in de periode 2008 tot 2018.
 Samen met een compleet en toegerust verenigingsbestuur hebben we in die periode beleid gemaakt voor circa 450 leden, die zowel met recreatief zwemmen als in wedstrijdvorm actief zijn.

Wat doet u precies voor de HEAD Open Water Evenement?

De HEADSwimming de Bosbaan, genoemd naar onze grootste sponsor HEAD, is een zwemevenement in de Bosbaan die opgepakt is door zwemvereniging OEZA. Vanaf 2013 is dit evenement weer op de zwemkalender terug te vinden. Vanaf dat moment zit ik in het organisatieteam die dit evenement voorbereid en alle faciliteiten daarvoor regelt.

Op de dag zelf maken we gebruik van circa 80 vrijwilligers. Mijn rol is penningmeester, maar ik verzorg ook de vergunningaanvraag, heb contact met sponsoren en officials. Uiteraard ben ik ook op de dag van het evenement actief.

Kunt u iets meer vertellen over de Heemskerkse zwemvereniging O.E.Z.A.?

OEZA staat voor Opgericht Eén Zes Achtenzestig. In 2018 is het 50 jarig jubileum gevierd. OEZA is een zwemvereniging die op vele terreinen actief is. Met name het aanleren van zwemmen is voor de club van belang. Al vanaf het eerste begin leren vakkundig opgeleide kaderleden de Heemskerkse jeugd zwemmen.

Daarnaast kan er onder goede begeleiding recreatief gezwommen worden en voor de 60 plussers is er aquarobics in het ondiepe bad. OEZA heeft pakweg 60 zwemmers die meedoen aan zwemwedstrijden en komen uit in de landelijke B-competitie. Zwemmen is uiteraard één, maar gezelligheid binnen de club is zeker net zo belangrijk.

Kunt u er iets meer over vertellen voor de mensen die de HEAD Open Water evenement niet kennen?

In 2019 wordt de 52e editie gehouden. Historie heeft de baan wel zeker, het werd en wordt niet voor niets “De baan der Banen” genoemd. In het verleden waren er edities met wel 2000 zwemmers die met melkwagens naar de start werden gebracht.

Vanaf 2013 heeft de Bosbaan weliswaar niet meer dat aantal zwemmers, maar landelijk is het nog wel het evenement met het hoogste aantal starts. Elke editie komen er zeker 400 zwemmers deelnemen aan de wedstrijdnummers of aan de prestatietochten, bij elkaar goed voor ruim 600 starts.

De Bosbaan: Zowel berucht als geliefd?

Berucht klinkt wat negatief maar een synoniem daarvan is befaamd en dat past meer bij de Bosbaan. Wie aan open water zwemmen doet, komt naar de Bosbaan in Amstelveen. De mooi gelegen en beschutte baan zorgt voor een mooie ambiance voor dit strijdtoneel. Verder zorgt een goede organisatie er elk jaar weer voor dat alles in de puntjes geregeld is. In vroegere jaren was er geen Nederlands Kampioenschap Open Water, de jaarlijkse krachtmeting tussen de vedetten op de Bosbaan werd gezien als het officieuze kampioenschap.

Waarom wordt dit evenement eigenlijk in de Bosbaan gehouden? Is er in Heemskerk geen mooi stukkie water te vinden?

Toen in 2013 een aantal zwemmers, niet uit OEZA afkomstig, dit evenement weer wilden organiseren zochten zij een club die dat met hen wilden regelen. Omdat OEZA uit Heemskerk veel open water zwemmers in hun vereniging hadden met vaak goede prestaties, werd mij gevraagd of wij hier medewerking aan wilden geven. En…. zo is het gekomen.

Ons organisatieteam, bestaande uit vier man, komt voort uit drie verschillende zwemverenigingen. Dat betekent dat wij ook de noodzakelijke vrijwilligers vanuit verschillende verenigingen kunnen betrekken.

Het evenement is terug op de kalender van het nationale circuit open water zwemmen? Was die even van de kalender?
Het evenement is 16 jaar niet gehouden. Door meerdere omstandigheden is het aan het einde van de 20e eeuw gestopt. De belangrijkste reden was dat de Bosbaan toen verbouwd werd tot een baan van Olympische roei afmetingen, waardoor het evenement niet langer kon doorgaan.

Ook het organisatieteam werd ouder, verjonging was nodig, maar dat lukte niet voldoende. Bijzonder was dat het organisatieteam toen ook al bestond uit een samenwerking van meerdere verenigingen. Dat is nu nog steeds zo en nog steeds is dat bijzonder.

Hoe gaat het met het open water zwemmen in het algemeen?

Het open water zwemmen zit duidelijk in de lift, voornamelijk door veel zwemtochten voor het goede doel, denk aan de Amsterdam City Swim en de edities van Swim to Fight Cancer. Wat betreft de deelname van zwemmers aan de KNZB open water competitie, zien we de deelname aantallen licht dalen; hoewel die bij ons evenement nog steeds licht stijgt. Reden dat wij extra aandacht besteden aan de prestatietochten waar iedereen die kan zwemmen aan kan deelnemen.

Wat is het meest bijzondere dat u in de historie van de HEAD Open Water evenement heeft meegemaakt?

Dat wij in 2018 het Nederlands Kampioenschap, verdeeld over twee wedstrijddagen, mochten organiseren. Een compliment voor ons evenement. Helaas bleek een week voor aanvang van het evenement het water vanwege blauwalg niet zwemveilig te zijn. Op stel en sprong werd samen met de KNZB en de organisatie van zwemvereniging De Lansingh uit Heerjansdam op de locatie aldaar het NK georganiseerd.

Verdere bijzonderheden van deze twee wedstrijddagen was dat het op zaterdag behoorlijk waaide en vanwege de mogelijkheid dat een 40 meter hoge es zou kunnen omvallen het wedstrijdterrein tijdelijk ontruimd moest worden. Op de zondag kregen we bezoek van de Nederlandse Dopingautoriteit, ook iets wat niet altijd voorkomt.

Is er weleens iets goed mis gegaan?

Zoals hierboven omschreven het evenement verkassen naar Heerjansdam vanwege blauwalg in het water. Dit allemaal voor de zwemmers, die maanden toegeleefd en getraind hebben naar dit Nederlands Kampioenschap. Door heel veel werk te verzetten in één week hebben we dit voor elkaar gekregen. Een voorbeeld dat je met goed samenwerken heel veel kunt bereiken!

Kunnen deelnemers zich vrij opgeven om mee te doen?

Iedereen kan in ieder geval meedoen aan de prestatietochten van 250, 500, 1000 en 2000 meter. 
Voor de andere (wedstrijd) programma’s behoor je een startlicentie van de KNZB te hebben of deze via de NTB te regelen.

Dit jaar is voor het eerst door de KNZB besloten op proef, mensen zonder startnummer (dus niet aangesloten bij een zwemvereniging), toe te laten aan onze wedstrijdnummers. De KNZB rekent hier een extra bijdrage voor, mede voor dekking van een daarvoor dienende verzekering.

Is het leuk om te komen kijken?

Het is altijd genieten in het mooie Amsterdamse Bos waarin de Bosbaan zich bevindt en zeker bij mooi weer de honderden zwemmers te aanschouwen. En een heerlijke pannenkoek die voor het goede doel te koop is, smaakt dan overheerlijk.

Promotie filmpje editie 2015

Is er nog iets wat de mensen moeten weten?

“Het goede doel is de Nederlandse Brandwondenstichting. Behalve de opbrengst van de verkochte pannenkoeken, gaat van het deelnamegeld van elke zwemmer 1 euro naar het goede doel. 
Nederland heeft steeds vaker te maken met tropische temperaturen en een sprong in het koele water is dan aanlokkelijk.

Bij de Bosbaan kan dat. Voor de veiligheid wordt gezorgd. De reddingsbrigade is met boten op het water en een EHBO post is beschikbaar”, laat Adrie van der Gracht ten slotte nog aan ons weten.

Interview door:

Rik Verkaik
VTA Sport

Gerelateerd sport artikel:

Triatlon Amsterdam in mooie omgeving fantastisch verlopen