Bowls Club Gaasperdam: “We spelen gedreven, maar de sfeer is gemoedelijk”
Foto credits: Bowls Club Gaasperdam

Vrije Tijd Amsterdam is iedere dag op zoek naar mooie sportverhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Jan Sinnema van Bowls Club Gaasperdam.

Zou je Bowls Club Gaasperdam allereerst eens willen introduceren?

“Onze club is opgericht in 1996 door een paar enthousiaste mensen die graag bowls wilden spelen. Zij hebben toen gekozen voor de sporthal Gaasperdam in Amsterdam Zuid-Oost, waar we sindsdien elke dinsdagmiddag deze sport beoefenen. Wij zijn een kleine club met 15 leden. Onze club drijft voor 100% op vrijwilligers, inclusief het bestuur. En dat gaat prima.”

Bowls is niet een typisch Nederlandse sport. Zou je inhoudelijk iets meer over dit spel kunnen vertellen?

“Bowls is een precisiesport waarbij het de bedoeling is dat de spelers afgeplatte ballen, bowls, zo dicht mogelijk naar een kleine doelbal laten rollen. Deze traditionele sport uit Engeland lijkt op het Franse jeu de boules, met het grote verschil dat bij jeu de boules de ballen worden gegooid en bij bowls worden gerold. Sinds enkele decennia wordt bowls ook in Nederland gespeeld. Kijk maar op www.bowlsnederland.nl.”

Spelen jullie officiële wedstrijden en toernooien?

“Wij spelen een interne competitie binnen de club. Maar als je wilt kun je ook meedoen met wedstrijden van andere clubs en de Nederlandse kampioenschappen.”

Hoe is de sfeer op de club?

“We spelen met passie, maar de sfeer is gemoedelijk. Er wordt veel gelachen, want spelen is belangrijker dan winnen. Elke dinsdagmiddag is voor ons een hoogtepunt. En met kerst- en in de zomer wordt er een borrel georganiseerd.”

Nog iets toe te voegen?

“Omdat we ’s middags spelen, zijn al onze leden zestig plus. Maar iedereen die overdag tijd heeft, is elke dinsdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur van harte welkom. We hebben genoeg bowls te leen, dus je kunt meteen meedoen.”