Greetje, moeder Hennie, Mary en Bertje Bert sr in het midden

“Ik verheug me erop dat de deuren snel weer open gaan en weet zeker dat de sportschool dan snel weer zal vollopen met mensen die zin hebben om te trainen”, aldus Bert Kops, eigenaar van de befaamde Amsterdamse vechtsportschool Kops Gym. VTA Sport interviewde de worstellegende en vechtsportpionier.

Wie zijn de drijvende krachten achter Kops Gym?

“De drijvende krachten op dit moment zijn mijn zus Greetje en ik. Op de achtergrond zijn dat Pa en Ma.

Ook hele belangrijke krachten van onze gym zijn de bokstrainers Ilona Lenten en Behdad Safavi maar ook de kickbokstrainers Jamal Karrouche, René Rooze, Ben Kreder, Donovan Lang en worsteltrainer Kamran Bakthiari.

En Paul Bloem en Cor Sijne. Zij zijn als medewerkers in de gym van onschatbare waarde.”

Hoe doorstaan jullie de ‘Corona periode’?

“De Corona crisis is natuurlijk vreselijk voor iedereen, wij gebruiken deze tijd voornamelijk om dingen in de gym op te knappen. Maar, woensdag 29 april zijn we buiten zachtjes aan begonnen de jeugd les te geven.

Wij bestaan al bijna 35 jaar en er is altijd goed financieel beleid geweest dus die paar maanden trekken wij gelukkig wel. Maar, het moet natuurlijk niet te lang gaan duren.”

Welke trainingen kun je bij Kops Gym volgen?

“Bij Kops kun je vrij trainen, fitness en krachttraining. We organiseren conditietraining en boksconditie (zaktraining). Daarnaast kun je hier terecht voor worstelen, boksen, kickboksen en MMA.”

Wat is tot nu toe het hoogtepunt geweest van Sportcentrum Kops Gym?

“Bij Kops hebben we veel nationale en internationale titels behaald in alle vechtsporten, maar de Wereldtitel MMA van Gegard Mousasi is wel heel erg mooi. De Wereldtitel Boksen van Raymond Joval was ook mooi!”

Bert Kops: "Trainen is nergens anders zo leuk en legendarisch"
Gegard Mousasi met Wereldtitel belt
Bert Kops: "Trainen is nergens anders zo leuk en legendarisch"
Wereldkampioen MMA Gegard Mousasi en Bert Kops
Bert Kops:”De wereldtitel boksen van Raymond Joval was ook mooi”

Richt Kops Gym zich op een bepaalde doelgroep?

“Bij Kops is iedereen welkom om te trainen mits zij zich aan de regels houden natuurlijk, maar van groot tot klein, dik of dun, het maakt niks uit.”

Komt je vader nog vaak over de vloer?

“Mijn vader probeert nog steeds een keer of drie in de week te komen en gaat dan samen met zijn maatjes krachttraining doen…”

Wat is het geheim van een goede vechter?

“Het geheim van een goede vechter is allereerst dat hij talent heeft en wat nog belangrijker is dat is ‘discipline’. Een goede vechter moet ook een fijn persoon zijn zonder te veel eilie of kapsones.”

Welke vooraanstaande vechters trainen er ‘op dit moment’ bij Kops?

“Vooraanstaande vechters bij Kops zijn de MMA vechters Gegard Mousasi, Joey Berkenbosch, John Winter, Manuel Gaxhja, Melvin van Suijdam, Anass Echarouti , Kamran Bakthiari en nog vele andere top-kickboksers van andere sportscholen die bij ons regelmatig komen sparren… bij het dames Boksen, is dat de Nederlands Kampioene Kris Anne Mulder. Levi Rigters heeft de Enfusion wereldtitel kickboksen gewonnen.”

Nog steeds iedere dag een ontbijtje bij je ouders?

“En nog steeds eet ik elke morgen bij mijn ouders, voorheen altijd een eitje maar de laatste tijd ook andere dingen voor de afwisseling.”

Bert Kops: Foto door: Erwin Olaf

Ik las in een artikel dat Giel Beelen en Henk Schiffmacher bij jullie trainen. Is dat nog steeds zo en is het rijtje inmiddels uitgebreid met andere bekende Amsterdammers?

“Giel Beelen traint nog dagelijks bij ons, Henk Schiffmacher iets minder maar nog steeds. En niet te vergeten de mooiste vrouw van Nederland: Jessie “Jazz” Vuijk. Zij traint heel vaak bij ons. Maar ook Rik Brandsteder komt zo af en toe en als Dan Karaty in Nederland is komt hij bij ons trainen. Natuurlijk komen er regelmatig BN’ers bij ons langs.”

Dan Karaty met Greetje Kops

Hoe kijk je terug op het eerste TV seizoen Team Kops? Kunnen we nog een tweede seizoen verwachten?

“De docusoap Team Kops was helemaal te gek en leuk om te doen. Ik hoop dat we weer een nieuw seizoen gaan draaien, maar door de Corona ellende is alles even anders…”

Bert Kops: "Trainen is nergens anders zo leuk en legendarisch"

Stel dat je bij Kops Gym wil trainen. Waar moet je dan aan voldoen?

“Mocht je hier willen trainen kom dan gerust langs en je zal zien hoe vrolijk en gezellig het bij ons is. Iedereen is aardig en er wordt ook nog eens serieus en hard getraind.”

Bert, waar kijk jij op het gebied van vechtsport het meeste naar uit als straks de Coronacrisis achter de rug is?

“Ik verheug me erop dat de deuren snel weer open gaan en weet zeker dat de sportschool dan snel weer zal vollopen met mensen die zin hebben om te trainen.”

Nog iets toe te voegen?

“Kom gerust bij ons trainen want nergens anders is het zo leuk en legendarisch, en de locatie is natuurlijk schitterend op de Weesperzijde, zo lekker aan de Amstel.”

VTA Sport bedankt Bert Kops voor zijn antwoorden en tijd. We wensen iedereen bij Kops Gym een mooie, gezonde en sportieve toekomst toe!

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport
vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: ABOV Amsterdam: “hard trainen en niet lullen maar zweten”

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam