ASC Olympia: ‘Wielrenvereniging voor jong en oud’

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam zoekt ten tijde van Corona naar lichtpuntjes in de stad. In dat kader stelde we een aantal vragen aan Martin Spel, voorzitter van en trainer bij ASC Olympia.

Wanneer is ASC Olympia opgericht?

Asc Olympia is opgericht in 1898 en is de oudste wielervereniging van Nederland.

Waar staat ASC Olympia als club voor?

Olympia is een vereniging die probeert voor zoveel mogelijk groepen het wielrennen mogelijk te maken. Van jeugd tot ouderen. Je kan op veel verschillende manieren bij Olympia fietsen; wegwielrennen, mountainbiken, baanwielrennen en handbiken. We hebben plaats voor wedstrijden rijden, maar ook om recreatief te fietsen. Voor de ouderen hebben we de Fietsbelles en Le Routtiers, deze groepen rijden tochten. Wil je fanatiek fietsen dan ga je bij de wedstrijd groep.

Wat is uw rol bij ASC Olympia?

Ik ben voorzitter en trainer.

Moeten jullie veel improviseren door de coronacrisis?

We zijn weer begonnen met trainen vanaf het moment dat het mocht van de regering. We hebben afspraken gemaakt en trainen in verschillende groepen; op dinsdag en donderdag. De meeste ouders blijven niet kijken. Kinderen die nog geen eigen fiets hebben kunnen die bij ons huren, zo heeft iedereen altijd een eigen fiets, deze maken we na de training altijd schoon met desinfecteer (het stuur). Ook krijg je een helm van de club, in verband met Corona mag je die nu mee naar huis nemen; dat is jou vaste helm. Normaal drinken we nog wat in de kantine na de jeugdtraining, dat doen we nu niet.

Hoe gaat het qua sportieve prestaties met de leden/teams van ASC Olympia?

Olympia heeft een aantal hele goede jeugdrenners die veel wedstrijden rijden en geregeld winnen. Bij de senioren zijn we onderdeel van Wielerploeg Groot Amsterdam, samen met DTS en De Amstel, WPGA is een van de beste clubteams van Nederland. We hebben ook 2 hele goede toprenners; Nils van ’t Hoenderdaal, wereldkampioen op de baan (teamsprint) en Carolien van Herrikhuyzen, meervoudig wereld kampioen op de baan bij de Maters. Elk jaar doen we met de club mee aan het Nederlands Clubkampioenschap voor mannen en vrouwen, daar waren we dit jaar 14ste en 32ste.

We zijn een vereniging met veel historie, aanzien en fantastische resultaten.
In al die jaren: op de baan en weg:
• 12 x een wereldkampioen
• 1x een olympisch kampioen
• 126 x Nederlands kampioen van een renner
• 5x clubkampioen op de weg
• 12x clubkampioen op de baan
“Amsterdamse Branie met een passie voor wielrennen”

Welke activiteiten vinden er bij ASC Olympia plaats?

Wegwielrennen, MTB, Baanwielrennen en Handbiken. Afgelopen jaar hebben we een groot feest gehad voor het 120 jarig bestaan van Olympia.

ASC Olympia: ‘Wielrenvereniging voor jong en oud’

Organiseren jullie ook wedstrijden en toernooien?

Normaal wordt elk jaar georganiseerd: Interclub wedstrijden voor alle jeugd. Oranje ronde op koningsdag. Selectiewedstrijd voor NK jeugd. Crosswedstrijd in de Amsterdamse Cross competitie. Helaas hebben we tot nu toe door de Corona crisis nog niets kunnen organiseren.

Hoe gaat het met de vrijwilligers bij ASC Olympia?

Dat gaat best aardig, natuurlijk is er altijd vraag naar extra hulp. Maar bij de wedstrijden helpen er altijd voldoende vrijwilligers. Voor de organisatie van de jeugdactiviteiten kunnen we wel weer een paar nieuwe vrijwilligers gebruiken. Maar de trainingen zijn begonnen en we kunnen nu ook weer ouders makkelijker vragen.

Hoe gaat het met de sponsors?

Dat gaat goed, we hebben al een hele tijd vast sponsoren van de club.

Wat is jullie doelgroep?

Iedereen die het leuk vindt om te fietsen, fanatiek of recreatief.

Wat is het hoogtepunt dat jullie tot dusverre met ASC Olympia hebben meegemaakt?

Afgelopen jaar het 120 jarig bestaan van de vereniging Dat was een groot feest. Een oude vereniging als Olympia heeft wel meer hoogtepunten gehad, dus dat is moeilijk te bepalen.

Waarom fietsen en geen andere sport?

Fietsen is een hele leuke gezellige sport. Het is een beetje een teamsport, want je doet het vaak met elkaar en je kan bij wedstrijden ook wel samenwerken, maar het is ook individueel, niemand kan bepalen hoe hard je fietst. Het is leuk om hard op een racefiets te rijden of te crossen over het gras en door het bos.

Waar staat ASC Olympia over tien jaar?

Dat is moeilijk te zeggen, maar we hopen dan nog iets groter te zijn, maar dan wel met alle mogelijkheden die we nu ook hebben.

Nog iets toe te voegen?

We trainen op dinsdag en donderdag, vanaf 17.30 uur met de jeugd en vanaf 18.30 uur met oudere jeugd en volwassenen. Mensen die geïnteresseerd zijn een kijkje nemen op onze website. Je kunt ons ook volgen op Facebook.

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam bedankt Martin Spel voor zijn tijd en wenst iedereen bij ASC Olympia een gezonde en mooie toekomst toe!

VTA Sport

Vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd -> Welke sportclubs zijn er in Amsterdam

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam