Amsterdamse Studenten Zeilvereniging Orionis: ‘Bootje varen, biertje drinken’

Amsterdamse Studenten Zeilvereniging Orionis: ‘Bootje varen, biertje drinken’
Foto via: Amsterdamse Studenten Zeilvereniging Orionis

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam is constant op zoek naar leuke sportverhalen in en rondom Amsterdam. In dat kader stelde we een aantal vragen aan Hanneke Akkerman, voorzitter van A.S.Z.V. Orionis.

Zou je allereerst ASZV Orionis eens willen introduceren?

ASZV Orionis is met 250+ leden, één van de grootste zeilverenigingen van Nederland en de enige vereniging voor deze studentensport in Amsterdam. Groot genoeg om je nooit te vervelen, maar klein genoeg om iedereen te leren kennen. Bij Orionis worden veel verschillende studenten lid, van eerstejaars leden die nieuw zijn in Amsterdam, tot studenten die al midden in hun studie zitten en graag nog meer uit hun studententijd willen halen. Hierdoor is er veel contact tussen de verschillende jaarlagen van Orionis.

Zeilervaring of niet, we bieden alles aan, opleidingen, maar ook (internationale) wedstrijden! Daarnaast gaan we op wintersport en hebben we studentikoze activiteiten als (lustrum)gala’s en diners en gaan we veel op (zeil)weekenden. Je kunt je aansluiten bij een wedstrijdteam, of bij een commissie en/of bij één van de 8 disputen, een vriendengroep van 15 tot 25 leden. Orionis kent geen verplichtingen, waardoor je zelf kiest hoe betrokken je bent binnen de vereniging. Orionis is erg laagdrempelig en goed te combineren met je studie.

Wat is jouw rol bij de vereniging?

Ik ben op dit moment voorzitter van Orionis, dus ik houd mij dagelijks bezig met de koers die Orionis vaart en met het regelen van veel zaken achter de schermen, samen met de rest van het bestuur.

Wanneer is Orionis opgericht en hoeveel leden zijn er?

Orionis is opgericht in 1985. Op dit moment zijn er ongeveer 300 actieve leden.

Wat zijn de leuke aspecten aan zeilen?

Het leuke aan zeilen vind ik dat je lekker buiten bent en dat je het net zo fanatiek kan beoefenen als je zelf wilt. Je kan er echt allerlei kanten mee op. Als je bijvoorbeeld wedstrijden gaat varen, dan komt het neer op de kleine details die maken of je wint of verliest. Anderzijds kan je dus ook gewoon lekker een tochtje varen, zonder constant geluid van een motortje op de achtergrond.

Kun je zomaar lid worden van jullie zeilvereniging?

Om lid te kunnen worden moet je student zijn in Amsterdam. Je kunt je op twee momenten in september en maart, inschrijven bij Orionis. Rondom deze periode organiseren wij ook activiteiten waarbij je kennis kunt maken met Orionis.

Wat zijn de kernwaarden bij Orionis?

Bootje varen, biertje drinken. Naast het zeilende aspect van Orionis, is het sociale aspect wel minstens zo belangrijk en zijn deze twee dingen goed te combineren.

Worden er naast zeilen nog andere activiteiten georganiseerd?

Ja nog veel meer! Alle verschillende commissies die Orionis kent, organiseren allemaal activiteiten. Hierbij kan gedacht worden aan een liftweekend, een skireis, wekelijkse borrels, pubquizen en nog veel meer!

Wat is het hoogtepunt in de historie van Orionis?

Haha moeilijke vraag. We hebben sinds een aantal jaar een eigen Skûtsje, waarmee ook wedstrijden worden gevaren. Verder is het natuurlijk altijd leuk om te horen/zien dat je de studententijd van heel veel mensen een stuk leuker maakt.

Ondervinden jullie momenteel veel hinder van Corona?

Ja, het legt wel de nodige beperking op, want er kunnen nu minder mensen naar evenementen, dan dat je zou willen. Maar verder zijn we vooral blij met alles wat wel door kan gaan en hebben we een mooie nieuwe lichting binnengehaald.

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam bedankt Hanneke Akkerman voor haar tijd en antwoorden. We wensen iedereen bij A.S.Z.V. Orionis een gezonde, gezellige en sportieve toekomst toe!

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl