Amstel Ice Swim voor derde keer bij Berlagebrug

Op 28 en 29 december 2019 wordt voor de 3e keer op rij de Amstel Ice Swim georganiseerd. Tijdens de Amstel Ice Swim, zwemmen de deelnemers onder toeziend oog van de Genius van Amsterdam, afgebeeld op de Berlagebrug, in de Amstel welke een temperatuur heeft van (hopelijk) onder de 5 graden.

Vrije Tijd Amsterdam keek alvast vooruit naar het sportieve en ijskoude evenement. We deden dat aan de hand van een aantal vragen die we stelde aan ijszwemmer en organisator Fergil Hesterman.

Zou je de Amstel Ice Swim 2019 eens willen introduceren voor de mensen die er nog niet van hebben gehoord?

“Op 28 en 29 december 2019 organiseren wij voor de 3e keer op rij de Amstel Ice Swim. Tijdens de Amstel Ice Swim, zwemmen de deelnemers onder toeziend oog van de Genius van Amsterdam, afgebeeld op de Berlagebrug, in de Amstel welke een temperatuur heeft van (hopelijk) onder de 5oC. Bij het ijszwemmen moet de temperatuur namelijk officieel onder de 5 oC zijn. Indien dit niet het geval is zal de wedstrijd natuurlijk gewoon doorgaan, alleen worden de uitslagen niet officieel erkend door de International Ice Swimming Association (IISA).

Er kunnen afstanden worden gezwommen van 50 meter, 100 meter, 200 meter, 500 meter en 1000 meter. Voor afstanden van 200 meter en langer dienen zwemmers lid te zijn van IISA Nederland. Voor de 1000 meter moet eerste een kwalificatie zijn gezwommen.”

Door wie wordt de Amstel Ice Swim georganiseerd?

“De Amstel Ice Swim wordt georganiseerd in samenwerking met Sportmomentje. Sportmomentje heeft een betrokken team sportdocenten, instructeurs en evenement organisatoren die voor het bedrijf werken. Tijdens uiteenlopende activiteiten, sportevenementen en aanvullende sportprogramma’s voor scholen en universiteiten werken kundige en betrokken docenten, instructeurs en organisatoren. Onze mensen zijn goed geschoold en kunnen terugvallen op ruime werkervaringen. De sportdocenten en instructeurs zijn zowel specifiek als breed ontwikkeld, organisatoren hebben oog voor goed lopende programma’s en sportevenementen zonder zorgen. Specialisaties van Sportmomentje liggen bij uitdagende outdoor en de watersport in de meeste brede zin van het woord. Sportmomentje heeft diverse partners waarvoor uiteenlopende activiteiten voor worden georganiseerd zoals, Nyenrode, HvA/UvA, Gemeente Amsterdam, IISA NL.”

Wat is jouw rol precies bij de organisatie van Amstel Ice Swim?

“Nadat ik deel had genomen aan het WK IJszwemmen 2017 in Duitsland wilde ik mijn sport meer naamsbekendheid geven in Nederland. Na even nadenken wist ik het eigenlijk al meteen: een wedstrijd in de Amstel. De locatie had ik ook al snel gevonden: de steiger van Roeicentrum Berlagebrug. Op die manier kunnen deelnemers op een veilige afstand naast de kant blijven zwemmen en zijn ze indien nodig makkelijk uit het water te halen.

Ik besprak dit idee met Michiel Vervoort (mede-eigenaar van Sportmomentje) en hij bracht mij in contact met de eigenaar van Roeicentrum Berlagebrug en bood ook zijn en de hulp van Sportmomentje aan.

Mijn rol in de organisatie zit hem vooral in de voorbereidingen. Samen met Sportmomentje zorgen wij ervoor dat op de dag zelf alle vrijwilligers weten wat ze moeten doen, van het erin leggen van de baan tot de EHBO’ers en de juryleden. Wij zorgen er elk jaar voor dat wij tijdens het evenement zelf onze handen vrij hebben. Natuurlijk springen we in waar nodig, maar in principe is dat niet nodig.”

Zwem je zelf weer mee?

“Vorig jaar had ik bewust de keuze gemaakt om tijdens de Amstel Ice Swim niet te starten. Nadat ik het eerste jaar op zowel de 1000 meter als de 500 meter was gestart, wist ik hoe vermoeiend zo’n dag kan zijn. In de aanloop naar het WK afgelopen maart heb ik er daarom bewust voor gekozen om niet te starten en mij volledig op de organisatie te focussen. Dit seizoen is er geen grote wedstrijd, dus zal ik wel weer aan de start verschijnen. Ik denk weer aan de 1000 en de 500 meter.”

Wat is de laatste grote wedstrijd waaraan jij zelf hebt meegedaan? En hoe is dat verlopen?

“Mijn laatste grote wedstrijd waar ik aan deel heb genomen was het WK ijszwemmen afgelopen maart. Na de start lag ik de eerste helft van de race in de vierde positie, maar door een sterkte tweede 500 meter wist ik terug te zwemmen naar de tweede positie. Met deze tweede plaats wist ik ook het World Cup klassement te winnen.”

Wat maakt de Amstel Ice Swim zo leuk?

“Deelnemen aan de Amstel Ice Swim is een uniek iets. Natuurlijk hebben veel mensen wel eens een Nieuwjaars duik gedaan, maar dat is toch net even anders. Dan is het voor de meesten het koude water in en zo snel mogelijk er weer uit. Bij ijszwemmen moet je ook nog een bepaalde afstand afleggen, variërend van 50 meter tot en met 1000 meter. Sommige starten zelfs meerdere keren. Wat niet alleen de Amstel Ice Swim zo leuk maakt, maar het hele ijszwemmen is de saamhorigheid die ontstaat. Iedereen die mee doet/heeft gedaan weet wat de ander door maakt en helpt elkaar ongeacht of je in het water nou tegenstanders bent of niet.”

Kun je een aantal favorieten opnoemen?

“Op dit moment zijn de inschrijvingen nog niet open, maar dit jaar zal de Amstel Ice Swim onderdeel zijn van het World Cup circuit, dus we hopen op een paar sterkte zwemmers!”

Zou het zo kunnen zijn dat de Amstel Ice Swim wordt afgelast? Omdat bijvoorbeeld het water te koud is?

“Bij buiten zwemmen ben je altijd afhankelijk van het weer. Bijvoorbeeld bij onweer is het niet veilig voor de deelnemers om in het water te liggen. Maar de kou kan geen reden zijn om de Amstel Ice Swim af te lassen. Hoe kouder, hoe beter voor het ijszwemmen!”

Hoe gaat het met het ijszwemmen in Nederland?

“Wij zien in Nederland een groei van ijszwemmen. Er ontstaan steeds meer groepen in Nederland waarvan de zwemmers het hele jaar door buiten zwemmen. Verder staat er dit seizoen een nieuwe wedstrijd op de planning in Rotterdam.”

Nog iets toe te voegen?

“Als mensen zich willen voorbereiden op de Amstel Ice Swim kunnen ze deelnemen aan de trainingen die wij elke zondag van 10:00 uur tot en met 11:00 uur organiseren op de locatie van Sportmomentje:Outdoor en Watersport Jeugdland – Valentijnkade 131 – 1095 KH Amsterdam”, laat ijszwemmer en organisator Fergil Hesterman ten slotte weten.

Interview door:

Amstel Ice Swim voor derde keer bij Berlagebrug

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl