Ajax klaar om opnieuw te bouwen aan topteam

Ajax klaar om opnieuw te bouwen aan topteam
Foto via Pixaby Bron: https://pixabay.com/nl/photos/voetbal-gazon-bal-champions-league-3231041/

Het nieuwe seizoen voor Ajax is net begonnen en de club wil op zoek naar nieuwe successen. Met drie vertrekkende dragende spelers moest de selectie opnieuw samengesteld worden en zal trainer Erik ten Hag weer moeten bouwen aan een nieuw topteam. Op welke spelers moeten we gaan letten en hoe gaat de opstelling van Ajax er het komende jaar uitzien?

De automatismen van de afgelopen jaren zijn eruit en niet meer vanzelfsprekend. De Corona crisis gooide ook nog eens roet in het eten voor Ajax. De club stond bovenaan en werd weliswaar uitgeroepen tot nummer één, maar kampioen werd Ajax niet. Wél mag de club dit jaar direct de Champions League in, waar tientallen miljoenen euro’s te verdienen zijn en waar een hoop prestige op het spel staat. Vorig jaar strandde Ajax in de groepsfase na een nederlaag tegen Valencia.

De competitie is inmiddels ook weer van start gegaan en in de Eredivisie voorspellingen is Ajax favoriet voor de titel. Coach Erik ten Hag zal echter aan een nieuw team moeten bouwen, dus de vraag is hoe sterk de Amsterdammers komend jaar echt zullen zijn.

De vertrekkende spelers

Ajax nam, helaas voor de club, afscheid van een drietal dragende spelers van de selectie. Met het vertrek van Joël Veltman, Hakim Ziyech en Donny van de Beek zijn opnieuw drie spelers vertrokken uit het succesvolle Ajax-team van de afgelopen jaren.
Ziyech wilde heel graag naar een grote competitie en gaat zijn geluk in Londen zoeken. Hij tekende een contract voor meerdere jaren bij Chelsea, vorig jaar nog tegenstander van Ajax in het knotsgekke duel in de Champions League.

Foto via Pikist. Bron: https://www.pikist.com/free-photo-vooji

Donny van de Beek wordt een concurrent van Ziyech. Hij tekende namelijk een contract bij sleeping giant Manchester United. Op de Europa League na, die United in 2017 won ten koste van Ajax, staat de club al een aantal jaar droog. Onder trainer Ole Gunnar Solskjær willen de roden uit Manchester terug naar de Engelse en Europese top.

Ook Veltman gaat zijn geluk in Engeland zoeken. De verdediger zal echter niet om de bovenste plaatsen meestrijden met zijn nieuwe club Brighton & Hove Albion FC, waar ook Davy Pröpper onder contract staat.

Vorig jaar vertrokken al Matthijs de Ligt (Juventus), Frenkie de Jong (FC Barcelona) en Lasse Schöne (Genoa) uit het team dat twee jaar geleden Europa wist te veroveren en pas in de halve finale van de Champions League werd uitgeschakeld door Tottenham Hotspur.

Ajax nam dit jaar ook afscheid van een groot aantal spelers die geen uitzicht op een basisplek hadden. Onder meer Babel, Varela, Pierie en Magallan zijn in een ander shirt te bewonderen. Hetzelfde geldt voor Razvan Marin, een van de grote aankopen van vorig jaar, die het niet kon laten zien in Amsterdam.

Nieuwe spelers

De verkoop van met name Ziyech en Van de Beek leverde Ajax opnieuw tientallen miljoenen euro’s op. Geld dat deels al vroeg opnieuw geïnvesteerd is in nieuwe spelers. Al in januari legde Ajax de Braziliaan Antony vast voor een bedrag dat op kan lopen tot boven de 20 miljoen euro. Daarmee kan het grote talent de duurste Ajax speler allertijden worden.

In de zomer werd ook Mohammed Kudus nog uit Denemarken opgehaald. De aanvallende middenvelder stond bekend als één van de grootste talenten van de Deense competitie en liet in de eerste oefenduels van de Amsterdamse ploeg al zien een aardig balletje te kunnen trappen.

Als laatste werd ook Maarten Stekelenburg terug naar Amsterdam gehaald. Niet als directe versterking, maar wel om als betrouwbare doelman achter de eerste keeper beschikbaar te zijn.

Bouwen aan een nieuw team met nieuwe talenten en ervaren rotten

De Amsterdammers moeten dus weer opnieuw gaan bouwen aan een sterk team, met enkele nieuwelingen zoals Antony en Kudus, maar ook met nieuwe talenten als Gravenberch, die duidelijk op de deur van het eerste klopt. Perr Schuurs laat centraal achterin eveneens zien dat hij klaar is voor de basis.

Ook Noa Lang en Labyad lieten in de voorbereiding zien dat ze de strijd voor een basisplek aan willen gaan komend jaar. Met David Neres die terugkeert van een blessure, heeft Ten Hag er nóg een extra optie bij voor de aanvallende posities.

Met Daley Blind, die hopelijk zijn hart-problemen achter zich kan laten, en Dusan Tadic als ervaren rotten moet het Ten Hag lukken om weer een mooi team neer te zetten de komende tijd.