A.S.Z.V. SPONS: 'dé studentenzwemvereniging van Amsterdam'
A.S.Z.V. SPONS: 'dé studentenzwemvereniging van Amsterdam' Foto via A.S.Z.V. SPONS

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam is dagelijks op zoek naar leuke sportclubs in de hoofdstad. In onze zoektocht kwamen we uit bij A.S.Z.V. SPONS. We stelden een aantal vragen aan Chaja van deze studentenzwemvereniging in Amsterdam.

Zou je allereerst A.S.Z.V. SPONS eens willen introduceren?

“ASZV SPONS is dé studentenzwemvereniging van Amsterdam. Vier keer per week trainen wij in hartje Amsterdam (drie keer per week in het Marnix en één keer per week in Sportfondsenbad Oost). Daarnaast zijn er ook elke week twee borrels en worden er elk jaar verschillende evenementen georganiseerd. Zo hebben we vaste evenementen zoals ons jaarlijkse gala, kerstdiner, buitenlandse reis, karaokeavond, deelname aan de Batavierenrace en natuurlijk deelname aan het Studenten Zwemkampioenschap met vijf wedstrijden per jaar.

Daarnaast organiseren we allerlei wisselende evenementen, van pub quiz tot SUP-workshop en van waterpolo toernooi tot liftwedstrijd. Dit alles is vrijblijvend, dus je kunt zo actief zijn als je zelf wilt!”

Wanneer is SPONS opgericht en hoeveel leden hebben jullie?

“SPONS is opgericht op 22 januari 1997. We hebben op dit moment 235 leden.”

VTA Banner
VTA Banner
VTA Banner
VTA Banner

Waar vinden de zwemactiviteiten plaats?

“De trainingen vinden drie keer per week plaats in het Marnixbad en één keer per week in Sportfondsenbad Oost. Beide baden zijn centraal gelegen en zijn goed bereikbaar, ook met het openbaar vervoer.”

Kun je zomaar lid worden van SPONS?

“Iedereen die studeert aan een universiteit of hogeschool is welkom bij SPONS. Dit kan gedurende het gehele jaar.”

Wat zijn de kernwaarden bij SPONS?

“Voor SPONS is het belangrijk dat iedereen zich op zijn plek voelt. Daarom organiseren we verschillende evenementen en is alles vrijblijvend, waardoor je je tijd bij SPONS zelf kunt invullen. Zo hebben we leden die vooral op de borrels te vinden zijn, leden die vooral op de trainingen te vinden zijn, en alles daar tussenin.”

Kun je iets meer vertellen over de Studentenzwemcompetitie (NSZK)?

“De studentenzwemcompetitie vindt elk jaar plaats en het is een strijd tussen alle studentenzwemverenigingen in het land. Er zijn vijf wedstrijden per jaar, en elke studentenstad organiseert eens in de twee à drie jaar een wedstrijd. Dit betekent dat je op veel verschillende plekken komt om tegen andere studentenzwemverenigingen te strijden!
Er wordt een heel weekend van gemaakt, wat op vrijdagavond begint met een préborrel, zaterdag overdag is de wedstrijd, daarna wordt samen gegeten en zaterdagavond vindt het grote feest plaats. Deze weekenden zijn een leuke kans om te testen hoe je zwemskills zich ontwikkelen, om je vrienden aan te moedigen, maar ook om een leuk feest mee te pakken en nieuwe mensen te leren kennen uit andere studentensteden.

Wederom is alles vrijblijvend, dus je kunt ook óf alleen zwemmen, óf alleen naar het feest. Uiteraard is beide het leukst 😉 Aan het eind van elk jaar wordt er een kampioen uitgeroepen, wat de afgelopen twee jaar SPONS was!”

Zwemmen jullie ook mee in de reguliere zwemcompetities?

“SPONS zwemt verder niet mee aan wedstrijden, behalve aan het jaarlijkse Open Nederlands Kampioenschap Studenten (ONKS). Ook wordt er vrijwel elk jaar meegedaan aan een buitenlandse wedstrijd.”

Wat is het hoogtepunt in de historie van SPONS?

“De vele kampioenschappen die we hebben gewonnen is natuurlijk een fijne herinnering, maar door de jaren heen zijn er ook zo ontzettend veel leuke evenementen georganiseerd dat het eigenlijk onmogelijk is om één hoogtepunt te kiezen!”

Worden er naast zwemmen ook andere activiteiten georganiseerd?

“Jazeker! SPONS organiseert vaste jaarlijkse activiteiten zoals een gala, kerstdiner, buitenlandse reis, deelname aan de Batavierenrace etc., maar ook meerdere wisselende evenementen zoals pubquizzes, workshops voor andere sporten, liftwedstrijden etc. Voor ieder wat wils!”

Zijn er nieuwe leden welkom?

“Jazeker! Wij accepteren het gehele jaar door nieuwe leden. Je kan je vrijblijvend aanmelden voor een proeftraining op www.aszvspons.nl of stuur een mailtje naar [email protected]!”

Heb je nog iets toe te voegen?

“We hopen je snel te zien in het zwembad en op de borrel! Mocht je vragen hebben, schroom niet een mailtje te sturen naar [email protected]”, laat Chaja ten slotte weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam