30 van Amsterdam Noord: ‘uniek parcours door Landelijk Noord’

30 van Amsterdam Noord: 'uniek parcours door Landelijk Noord'

Hardloopevent ‘30 van Amsterdam Noord’ gaat zondag alweer haar 18e editie tegemoet. Aan de door Atletiekvereniging Atos georganiseerde loop doen tussen de 1000 en 1500 deelnemers mee. Zij doen verspreid mee aan vier verschillende afstanden. De redactie van Vrije Tijd Amsterdam blikte vooruit en sprak met Atos voorzitter Ronald van Kempen.

Voorzitter Ronald van Kempen: “In 2001 werd de 30 van Amsterdam Noord voor het eerst georganiseerd door de clubleden Jan Daatselaar en Gonny van Riessen. In 2002 kwam ik er bij als wedstrijdsecretaris. De jaren erna kwam ik steeds meer in het kernteam en de laatste 4 jaar ben ik de voorzitter/kartrekker van de 30 van Amsterdam Noord. De 30 van Amsterdam Noord wordt georganiseerd door vrijwilligers. Zonder hen geen 30 van Amsterdam Noord. We zijn trots op onze vrijwilligers.”

Atletiekvereniging Atos

“De 30 van Amsterdam Noord wordt georganiseerd door Atletiekvereniging Atos. Wij zijn de enige atletiekvereniging in Amsterdam Noord en zijn een levendige en sportieve club met zo’n 450 leden. Een team van enthousiaste trainers begeleidt sporters van alle niveaus en alle leeftijden.

Er kan bij Atos bijna iedere dag getraind worden voor hardloopwedstrijden, van sprint tot marathon, en voor technische nummers als hoogspringen, verspringen, speerwerpen en kogelstoten. Atos heeft de afgelopen halve eeuw veel kampioenen voortgebracht in verschillende disciplines.

Onze accommodatie ligt nu nog aan het Scheurleerpad in het bos van Elzenhagen-Zuid, op een steenworp afstand van metrostation Noord. Daar komt echter op korte termijn verandering in. Als alles goed gaat, betrekken we in 2020 een gloednieuw complex op 300 meter afstand van de oude baan.”

De 30 van Amsterdam Noord

“De 30 van Amsterdam Noord is een kleinschalige loop (tussen de 1.000 en 1.500 deelnemers) georganiseerd door Atletiekvereniging Atos.

De 30 km (en ook de kortere afstanden) voert je door het schitterende groene Waterland en kleine oude dorpskernen zoals Zunderdorp, Zuiderwoude, Broek in Waterland en de Volgermeerpolder. Doordat de 30 van Amsterdam Noord vijf weken voor de TCS Amsterdam Marathon plaatsvindt is het bij uitstek een goed ijkpunt om te bepalen of je klaar bent voor de marathonafstand.

Het is een snel en verhard parcours en loopt veelal over brede fietspaden en is verder gedeeltelijk autovrij en verder autoluw. Voor elke afstand is er circa elke 5 km een spons- en/of verzorgingspost waar water en/of sportdrank voorradig is. Op het 15 km tussenpunt wordt er fruit aan de deelnemers aangeboden. Voor de 30 km is er een tussentijd meting op 10 en 20 km.”

30 van Amsterdam Noord: 'uniek parcours door Landelijk Noord'

Vier verschillende disciplines

“Deelnemers kunnen meedoen aan 4 afstanden, namelijk 30, 21, 15 en 10 km. De 30 km is onderverdeeld in een wedstrijdloop voor KNAU licentiehouders en een recreatieloop. De andere afstanden zijn recreatielopen.”

Het ontstaan van de loop

“In 2001 kwam bij ATOS het verzoek van Le Champion, organisator TCS Amsterdam Marathon, of Atos een 30 km voorbereidingsloop kon organiseren. Het ideale tijdstip hiervoor is 6 weken voor deze marathon. In het begin bestond de 30 km uit 2 ronden van 15 km. Hierbij hadden we ook 10 km en een 15 km.

Bij ons 10 jarig bestaan hebben wij een parcours uitgezet van 1 grote 30 km ronde. Dit beviel zo goed dat we deze hebben gehouden. Bij ons 15 jarige jubileum is er de 21 km bijgekomen. Aangezien deze precies in het parcours van de 30 km past hebben wij deze er vervolgens ook in gelaten.”

Iedereen kan meedoen

“Jazeker! Voor alle afstanden hebben we een recreatieloop. Dus iedereen die 10 km kan hardlopen kan meedoen.”

Het geheim van 18 edities

“Er is geen geheim. Vanaf het begin werd er gestreefd naar een “perfecte” organisatie. Ik denk dat wij daarin redelijk goed presteren. Daarnaast hebben wij een uniek parcours door Landelijk Noord. Als derde speelt mee (denk ik) dat wij binnen Atos veel betrokken vrijwilligers hebben waardoor het altijd weer lukt om de organisatie rond te krijgen.”

30 van Amsterdam Noord: 'uniek parcours door Landelijk Noord'

Is het leuk voor toeschouwers om te komen kijken?

“Jazeker! Naast dat het voor de deelnemers erg fijn is om aangemoedigd te worden tijdens hun topprestatie is het ook erg gezellig op het terrein van AV Atos. Het clubgebouw is open en iedereen is welkom! Wil je langs de route staan? Je kunt dan meteen genieten van de mooie Hollandse vergezichten van Waterland. In Zuiderwoude en Zunderdorp is het vaak erg gezellig.”

Last-minute inschrijven

“De voorinschrijving is inmiddels gesloten, maar er is nog een na-inschrijving! Na-inschrijving is mogelijk op zaterdag 7 september tussen 11:00 uur en 15:00 uur in de kantine van AV-ATOS aan de Scheurleerweg, en op de wedstrijddag vanaf 9 uur tot een half uur voor de start van de betreffende afstand in Sporthal Elzenhagen naast de atletiekbaan.

Op de 30km hebben wij pacers op de tempo’s 5:00; 5:20; 5:40; 6:05; 6:25 en 6:40 min/km. Ze zijn makkelijk te herkennen aan het fluorescerend T-shirt met aan de achterkant het tempo dat ze gaan lopen.”

Leuke feitjes

“Wij hebben nog wel wat leuke feitjes over de editie van dit jaar verzameld. Zo doen er tijdens de 18e editie meer dan 1.000 lopers mee, waarvan 64% man is en 36% vrouw. Ongeveer twee derde van de deelnemers loopt 30 km.

De jongste deelnemer is 17 en de oudste is alweer 79. Er zijn twee deelnemers die zondag jarig zijn. Een derde van de sporters die meedoen zijn afkomstig uit Amsterdam, terwijl alle provincies uit Nederland vertegenwoordigd zijn. Daarnaast lopen er hardloopfanaten mee uit België, Brazilië, Amerika en Duitsland.

We halen een mooi bedrag op voor het goede doel. Daar zal ‘Hebben & Houwen’ heel blij mee zijn. We zullen zondag het eindbedrag onthullen. Van de deelnemers zijn er 367 lopers die in voorbereiding zijn voor de marathon van Amsterdam, 93 voor Berlijn, 34 voor Eindhoven, 26 voor Chicago, 6 voor Brussel en 181 voor een andere loop.

Er wordt samen ongeveer 300 liter AA en 400 liter water gedronken, en qua eten zitten we op 300 bananen en sinaasappels. Er zijn meer dan 150 vrijwilligers tussen de 8 en 88 jaar oud. Zij zetten zich in om zondag tot een succes te maken. Wij zijn reuze trots op onze vrijwilligers.

De eerste paal van het nieuwe clubgebouw van Atletiekvereniging Atos wordt op vrijdag 6 september geslagen, dus we gaan genieten van de laatste ronde op onze prachtige huidige baan. Met de Noord-Zuid metrolijn stap je bijna direct de baan op; komt allen met het OV.

Het zou voor de deelnemers fantastisch zijn als er zondag zoveel mogelijk mensen komen kijken. Iedereen is in ieder geval van harte welkom”, laat Atos voorzitter Ronald van Kempen ten slotte enthousiast vooruit blikkend aan ons weten.

Voor alle informatie en laatste nieuws kun je het beste de Facebook-pagina van de 30 van Amsterdam-Noord in de gaten houden.

Interview door:

30 van Amsterdam Noord: 'uniek parcours door Landelijk Noord'

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: VondelGames: sportevent waar samen sporten centraal staat

Gerelateerd:

Blog leuke dingen doen in Amsterdam