Verkiezingen nachtburgemeester in Amsterdam van start
"Op 14 maart kunnen geïnteresseerden kennismaken met de finalisten bij Pakhuis de Zwijger"

Met de campagne De nacht is van iedereen beginnen woensdag 8 maart de verkiezingen voor de nieuwe nachtburgemeester van Amsterdam. Acht kandidaten strijden aankomende week om een plek in de finale op 22 maart. Tot dinsdag 14 maart bepalen Amsterdammers in een online verkiezing wie de finalisten worden.

Acht kandidaten hebben zich verkiesbaar gesteld om de komende twee jaar het Amsterdamse nachtleven te vertegenwoordigen: Anke Straten, Anne Rodermond, Freek Wallagh, Jalien van den Tweel, Joost Gimbel, Shammah Brempong, Stef de Haan en Timo Janse. Na een gesprek hebben zij ieder een persoonlijk advies gekregen van de kandidatencommissie. De adviezen zijn bedoeld om het stemmende publiek en de jury een eerlijker en breder beeld van elke kandidaat te geven.

Op woensdag 8 maart kan er vanaf 12:00 gestemd worden via de website van Stichting N8BM. De stemming sluit op dinsdag 14 maart om 12:00. De vijf kandidaten met de meeste stemmen gaan door naar de finale op 22 maart. Daarnaast kan de kandidatencommissie eventueel nog een wild card inzetten om een 6e kandidaat in de finale te plaatsen. Op 14 maart kunnen geïnteresseerden kennismaken met de finalisten bij Pakhuis de Zwijger.

De finale vindt plaats op woensdag 22 maart om 20:00 bij Bitterzoet. Tijdens deze verkiezingsavond kiest het aanwezige publiek samen met vijf juryleden wie de nieuwe nachtburgemeester van Amsterdam wordt. In totaal zijn 7 stemmen te behalen. De finalist met de meeste stemmen in de online verkiezing krijgt alvast één punt.

Amsterdam kent sinds 2003 een nachtburgemeester. Als gezicht van de nacht heeft de nachtburgemeester de taak om op te komen voor de belangen van de nachtcultuur. Zo leidde de inzet van de nachtburgemeester eerder tot de invoering van de 24-uursvergunning. De komende periode is de invulling van de Nachtvisie van de gemeente Amsterdam een belangrijk onderwerp.