Sinds de oprichting van de onafhankelijke Nachtraad Amsterdam is er een dialoog tussen vertegenwoordigers van de nachtcultuur en Team Nachtcultuur van de Gemeente Amsterdam. Deze samenwerking heeft geresulteerd in een reeks initiatieven en concrete stappen op ondersteuning en stimulans van de nachtcultuur.
Over Nachtraad Amsterdam:
Nachtraad Amsterdam is gevormd uit een jarenlang bestaand raadgevend overleg tussen belangenorganisaties, gemeente, burgemeester en overige stakeholders van de nachtcultuur in Amsterdam. Ze fungeert als een zelfstandig overleg dat geen juridische entiteit vormt, maar als een groep personen die een achterban raadplegen en zich inzetten voor diverse groepen binnen de nachtcultuur. Nachtraad Amsterdam bestaat uit de volgende zetels: Evenementen Vereniging Amsterdam (EVA): Claudia Walraven, Overleg Amsterdamse Clubs (OAC): Bas Louwers, KHN Amsterdam (KHN): Pim Evers, Nachtburgers: Sabine Scharwachter en Jalien van den Tweel, Nachtmakers & collectieven: Isabelle Ho Kang You en Ferdgie Imambaks en de nachtburgemeester van Amsterdam: Freek Wallagh.
De wethouder Kunst en Cultuur lanceerde de Nachtvisie Amsterdam in juni 2021 waarin de nachtcultuur werd erkend als ‘cultureel erfgoed’ en in het stadhuis de ‘nachtcultuuroverleggen’ met de afdeling veiligheid werden ondergebracht bij de afdeling Kunst en Cultuur. Deze visie vormde de basis voor de ontwikkeling van een Uitvoeringsagenda in juli 2023, die concrete maatregelen voorstelde om de nachtcultuur te ondersteunen. De Nachtraad Amsterdam heeft een cruciale rol gespeeld bij het verzamelen van input uit de branche en bewoners en het aanbieden van waardevolle inzichten aan de gemeente en die rol blijft zij vervullen.
Wethouder Touria Meliani:
“De nachtcultuur is ontzettend belangrijk voor onze stad. Daar is ook goede vertegenwoordiging voor nodig. In de uitvoeringsagenda nachtcultuur is om die reden ook structureel geld uitgetrokken om de nachtraad te ondersteunen.”
Een korte terugblik op 2023 en 2024 toont een scala aan activiteiten en initiatieven die werden ontplooid door de Nachtraad Amsterdam, waaronder debatten, interviews, media-optredens en verkiezingen voor een nieuwe Nachtburgemeester. Daarnaast is er een officiële overlegstructuur opgezet tussen de Nachtraad Amsterdam en de Gemeente Amsterdam, waarbij onderwerpen zoals de herinrichting van Club Ethics en samenvoegen met Safer Clubbing, nachtmobiliteit werd op de agenda gezet en expertmeetings werden georganiseerd.
Er is de afgelopen periode veel beweging geweest in de stad op het gebied van nachtcultuur. We hebben verschillende bijeenkomsten georganiseerd; waaronder sessies over nachtcultuur in Amsterdam Nieuw-West met het stadsdeel. Het Stadsarchief hostte de prachtige expositie ‘Wie danst is vrij’ van het Amsterdamse stadsarchief over clubcultuur. We organiseerden een nachttour met raadsleden langs enkele venues, de inspraaksessies over het nieuwe evenementenbeleid werden bijgewoond. Er werden ook belangrijke stappen gezet in onderzoeken, zoals de ‘Staat van de Nacht’ en initiatieven ter ondersteuning van talentontwikkeling binnen de nachtcultuur. Het beschermen van oren in venues met muziek werd besproken en wordt de komende tijd meer onder de aandacht gebracht.
Daarnaast is er budgettaire ondersteuning vanuit de gemeente voor isolatie van nachtclubs, opleiding, culturele programmering en talentontwikkeling. De gemeente lanceerde via het AFK ook voor het eerst subsidies voor de nachtcultuur. Tevens is door wethouder Meliani ‘Amsterdam bruisende stad’ de Visie festivals en evenementen 2025-2035 gelanceerd. Vooruitkijkend naar de rest van 2024, zijn er ambitieuze plannen om de samenwerking tussen de Nachtraad Amsterdam en de Gemeente Amsterdam verder te versterken.
Dit omvat onder andere een ‘veiligere nacht’ campagne, die veiligheidsinitiatieven gaat bundelen, een ‘bescherm je oren’ campagne om bezoekers meer oordoppen te laten dragen en de viering van de 750e verjaardag van de nacht in Amsterdam met een parade door de stad. Daarnaast staan op het programma: verlichting van regeldruk en deregulering, samenwerking met opleidingsinstanties, drugsbeleid/-testen, sluitingstijden, het isoleren van woningen nabij nachtclubs, talentontwikkeling en het opzetten van onderzoeken. Daarnaast gaat Nachtraad Amsterdam met de stadsdeelbesturen in gesprek.
Nachtraad Amsterdam blijft de geagendeerde onderwerpen bespreken met gemeente en zij verzamelt nieuwe input vanuit bewoners, bezoekers en ondernemers: heb je belangrijke punten? Neem contact op!
Meer informatie: https://nachtraadamsterdam.nl/