Hardcore DJ Paul Elstak ontvangt Buma Gouden Harp 2023
Bron / credits: facebook dj Paul Elstak

Guido Weijers overhandigt maandag 22 mei De Buma Gouden Harp aan DJ Paul Elstak. Dat gebeurt tijdens de uitreiking van de Buma Awards 2023 in Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam. De DJ krijgt de Gouden Harp voor zijn invloed en nalatenschap die van onschatbare waarde zijn voor de Nederlandse muziekcultuur.

Binnen hardcore is DJ Paul Elstak al ruim dertig jaar een van de belangrijkste pioniers en vaandeldragers. Zowel nationaal als internationaal. Zijn innovatieve benadering heeft zonder enige twijfel de weg vrijgemaakt voor de ontwikkeling en popularisering van deze muziekstijl op een mondiaal niveau. Van Japan tot de VS en van Europa tot Australië. Elstak heeft daarnaast een belangrijke rol gespeeld in het organiseren van hardcore evenementen en het promoten van de hardcore cultuur. Deze evenementen trokken duizenden bezoekers en hielpen de hardcore scene te laten groeien en bloeien. Daarmee heeft DJ Paul Elstak niet alleen invloed gehad op de (happy)hardcore-scene, maar heeft zijn werk ook de weg geëffend voor latere generaties elektronische muziekartiesten.

Bernard Kobes, CEO van Buma/Stemra: “Paul Elstak heeft bijgedragen aan de verspreiding van de Nederlandse elektronische muziek over de hele wereld. Zijn internationale succes heeft de aandacht gevestigd op de Nederlandse muziekscene en heeft geholpen om Nederland op de kaart te zetten als een broedplaats voor elektronische muziek en DJ-talent.”

Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur: “DJ Paul Elstak heeft een blijvende en diepgaande betekenis gehad voor de Nederlandse muziek. Zijn pionierswerk, kenmerkende sound en energieke optredens hebben niet alleen de hardcore scene mede vormgegeven, ze hebben de Nederlandse elektronische muziekcultuur wereldwijd op de kaart gezet.”

Buma Awards

Tijdens de Buma Awards worden componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers geëerd met een Buma Award in diverse categorieën. De Buma Awards Nationaal en Internationaal zijn voor de componisten en tekstschrijvers van de meest gedraaide en bestverkochte singles in 2022. Naast de populariteitsprijzen, worden er ieder jaar ook een aantal juryprijzen uitgereikt. Zo gaat de Lennaert Nijgh Prijs naar de beste tekstdichter en wordt een Lifetime Achievement Award uitgereikt.

Over Buma/Stemra en Buma Cultuur

Buma Cultuur is opgericht door de Nederlandse auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra en ondersteunt en promoot het Nederlands muziekauteurs recht in zowel Nederland als in de belangrijkste exportmarkten voor de Nederlandse (niet per se Nederlandstalige) muziek. Belangrijke initiatieven van Buma Cultuur zijn: Eurosonic Noorderslag, Amsterdam Dance Event, Buma Music in Motion, Buma Music Academy en de muziekprijzen Buma Awards.