HandicapNL lanceert het ‘Sitdown Café’ op Amsterdam Open Air

Nederland is bij uitstek een festivalland, jaarlijks zijn er meer dan 1.000 muziekfestivals te bezoeken. HandicapNL maakt zich er hard voor dat óók mensen met een beperking kunnen genieten van een festival. Met het project ‘Toegankelijke Festivals’ helpt HandicapNL sinds 2019 organisatoren hun evenement toegankelijker te maken. Dit jaar werkt ze o.a. samen met Amsterdam Open Air, waar zij op zaterdag 1 juni het Sitdown Café’ lanceren. In dit ludieke café kunnen mensen met en zonder beperking elkaar op gelijkwaardige hoogte ontmoeten.

In Nederland wonen maar liefst twee miljoen mensen met een beperking. Bijna een kwart van hen geeft aan een belemmering te ervaren in het gewoon meedoen in de maatschappij. Want ondanks dat veel festivalorganisatoren de laatste jaren al aanzienlijke stappen hebben gezet in het aanbieden van toegankelijke faciliteiten, blijft het realiseren van laagdrempelige ontmoetingen tussen mensen met en zonder beperking tot nog toe lastig. Terwijl juist hier een grote behoefte ligt bij mensen met een beperking. Dáárom ligt de focus van HandicapNL binnen het project ‘Toegankelijke Festivals’ dit jaar op het stimuleren van deze ontmoetingen.

Samen feesten op gelijkwaardige hoogte

HandicapNL lanceert op Amsterdam Open Air het Sitdown Café. Dé plek waar mensen met en zonder beperking op gelijkwaardige hoogte met elkaar feesten, dansen, lachen, drinken, spelen en zingen. In het Sitdown Café draait een DJ gezellige hits, maakt de barman een praatje met je, praat de host de boel aan elkaar en word je uitgedaagd een spelletje te doen met je buurman. En bovenal: het dak gaat er een aantal keer per uur helemaal af. Spreekwoordelijk dan. Het dak zakt namelijk op een feestelijke en spectaculaire manier naar beneden, zodat iedereen – of je nu in een rolstoel zit of niet – op gelijke hoogte wordt gebracht. De DJ’s en het personeel in het café zijn mensen met én zonder beperking. Ook is er een muziektolk aanwezig om de tekst van de MC en de muziek te vertalen naar doventaal, zijn de menukaarten beschikbaar in braille en zijn er vrijwilligers om je te wijzen op de prikkelarme ruimte.

Ongedwongen ontmoetingen

Het doel van HandicapNL is om de doelgroep met een beperking te laten zien dat zij welkom zijn op festivals en hier evenveel plezier kunnen beleven als leeftijdsgenoten. “Wij zijn trots op de samenwerking met de verschillende koplopers uit de sector, waaronder Amsterdam Open Air. We hopen dat de festivalbezoekers straks nieuwsgierig zijn om deel te nemen aan het Sitdown Café en ongedwongen ontmoetingen tot stand komen tussen mensen met en zonder beperking,” aldus directeur van HandicapNL Danielle Schutgens.

Jade Klink, festivaldirecteur van Amsterdam Open Air vervolgt: “Wij vinden dat iedereen van al het moois dat festivals te bieden hebben moeten kunnen genieten. Amsterdam Open Air staat voor inclusiviteit en diversiteit, en we zijn verheugd dat we via deze samenwerking met HandicapNL een bijdrage kunnen leveren aan het bevorderen van de toegankelijkheid van festivals voor mensen met een beperking. Door onze krachten te bundelen, streven we ernaar om een omgeving te creëren waarin iedereen zich welkom voelt en waar bewustzijn wordt vergroot over de uitdagingen waarmee mensen met een beperking te maken hebben.”

Over HandicapNL

In Nederland zijn we eraan gewend dat mensen met en zonder een beperking in twee aparte werelden leven. In de wereld van mensen met een beperking lijkt het normaal om niet naar een (meerdaags) festival te gaan. We zijn eraan gewend, maar willen we zó samenleven?

HandicapNL werkt aan een wereld waarin we samen onze favoriete artiesten zien optreden, samen dansen en plezier maken. We komen elke dag een stapje dichter bij elkaar en dichter bij onze droom: de SamenWereld.

Gelukkig zijn er veel koplopers in de branche die zich bij ons hebben aangesloten. De Toegankelijke Festivals van 2024 zijn Amsterdam Open Air, Concert at Sea, Awakenings Summer Festival, Milkshake, Straf_Werk en de Dutch Grand Prix.

Over Amsterdam Open Air

Elk eerste weekend van juni komen de creatieve voorlopers uit het nachtleven, de mode- en kunstscenes van Amsterdam samen in het Gaasperpark om de ultieme festival playground te creëren. Amsterdam Open Air is een unieke samenkomst van stijlen en communities, die voortdurend verandert met het culturele landschap van de hoofdstad. Met 10 muziekpodia, meer dan 120 artiesten en een uitgebreid playground programma bestaande uit interactieve kunst, theater, dans, workshops, talks en meer, is er voor ieder wat wils. Beleef een weekend vol creativiteit, eenheid en muzikale expressie op onverwachtse manieren. Terwijl zij streven naar het minimaliseren van hun ecologische voetafdruk.