Finalisten in verkiezing nachtburgemeester Amsterdam bekend

Anke Straten, Anne Rodermond, Freek Wallagh, Jalien van den Tweel en Joost Gimbel zijn de vijf kandidaten die de finale van de verkiezing voor nachtburgemeester van Amsterdam hebben gehaald. Gimbel kwam als publiekswinnaar uit de bus. De finale vindt plaats op 22 maart bij Bitterzoet.

Afgelopen week voerden acht kandidaten campagne om de nieuwe nachtburgemeester van Amsterdam te worden. Het publiek kon stemmen op haar favoriete kandidaat-nachtburgemeester. Straten, Rodermond, Wallagh, Van den Tweel en Gimbel behaalden daarop een plekje in de finale. Gimbel kreeg de meeste stemmen van het publiek.

Joost Gimbel is doorhost van Club Air, drag queen dj Hoax LeBeau, spreker van “de Nacht Wacht” en oprichter van het eerste LHBTIQ+ bookings- en management agency. De kandidatencommissie schrijft: “[Joost] heeft vanwege zijn achtergrond en ervaring een brede blik op het uitgaanscircuit, over veel onderwerpen een mening én weet woord naar daad te voegen.

VJ Academy Banner
VJ Academy Banner
VJ Academy Banner
VJ Academy Banner

Op woensdag 22 maart wordt de nieuwe nachtburgemeester verkozen tijdens een verkiezingsavond bij Bitterzoet. De winnaar wordt bepaald door het aanwezige publiek en vijf juryleden. In totaal zijn 7 stemmen te behalen. Als finalist met de meeste stemmen in de online verkiezing heeft Gimbel alvast één punt behaald. Vanavond presenteren de finalisten zich alvast bij Pakhuis de Zwijger.

De nachtburgemeester is in 2003 in het leven geroepen om de belangen van de Amsterdamse nacht in al haar diversiteit – van clubs tot evenementen tot makers tot bezoekers – te vertegenwoordigen. Deze vertegenwoordiging is aankomende periode extra belangrijk, gezien de gemeente Amsterdam uitvoering gaat geven aan de in 2021 gepresenteerde Nachtvisie.