DJ Alexander Koning: “lol is de belangrijkste drijfveer”
Alexander Koning. Foto credits: Dennis Bouman

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie dj-verhalen in Amsterdam en omstreken. In dat kader stellen we een aantal vragen aan dj Alexander Koning.

Zou je allereerst willen laten weten waar je opgegroeid bent?

“Ik ben opgegroeid in de wereldstad Beverwijk. Maar heb altijd op school gezeten in Haarlem en ook mijn platenzaak Trancentral zat in deze stad.”

Welke muziekgenre(s) draai jij het meest? Welke stijl ligt het dichtst bij je?

“Op het moment draai ik het meest op classic techno & house feesten. Op dit ogenblik vind ik techno weer het leukst om te draaien. En dan bedoel ik niet de ‘bagger’ die ze tegenwoordig techno noemen maar de techno uit de jaren ‘89/’94, in ieder geval die stijl. Ook rave en house vind ik heel leuk. Ik draai echt alles door elkaar, op ieder feest waar ik sta. Het is mij te saai om me slechts aan een muziekgenre te verbinden.”

Hoe is jouw liefde voor muziek ontstaan?

“Ja dat is lastig te zeggen. In ieder geval ging ik vanaf dat ik tien was al plaatjes kopen en zat ik de hele dag voor de radio om muziek op te nemen. Daar is het ontstaan en dat is steeds meer gegroeid.”

Je bent begonnen in de jaren 80. Wat is qua feesten het verschil tussen toen en nu?

“Het was destijds allemaal veel vrijer. De muziek was nieuw dus er waren geen hokjes en echt alles was mogelijk. De feesten waren veel minder gepolijst en draaide alleen om de muziek en de sfeer. Dat vind ik nog steeds het belangrijkst en daarom organiseren we nog steeds feesten waar dat centraal staat.”

DJ Alexander Koning: “lol is de belangrijkste drijfveer”
Foto credits: Dennis Bouman

Wat is het hoogtepunt in je carrière als dj?

“Dat ik het al zo lang volhou. Ik sta nog steeds op topfeesten en draai nog steeds in de vetste clubs. Ik ben nooit bezig geweest met een dj carrière om eerlijk te zijn. Ik heb altijd alleen maar gedraaid op feesten en clubs die ik heel tof vind.

Daarbij laat ik minimaal de helft van alle gigs die ik aangeboden krijg lekker schieten. Om twee of drie keer per weekend te draaien is ook echt niks voor mij. Ik moet er wel echt lol in blijven hebben, dat is voor mij de belangrijkste drijfveer.”

DJ Alexander Koning: “lol is de belangrijkste drijfveer”
Foto credits: Dennis Bouman

Wat zijn de leukste feesten waar je het afgelopen jaar hebt opgetreden?

“Zoals ik hierboven al schreef vind ik eigenlijk alle feesten waar ik draai tof. Als je de goeie feesten uitzoekt om te draaien word je bijna nooit teleurgesteld.”

Je organiseert zelf ook dance evenementen. Wat is het leukste event dat je ooit georganiseerd hebt?

“Ook hier moet ik hetzelfde antwoord geven. We zoeken onze locaties en mensen waarmee we werken echt met zorg uit. We krijgen zo veel aangeboden qua locaties en samenwerkingen. Maar we hebben best hoge eisen om een van onze feesten te geven.

Daarbij werken we al jaren met dezelfde mensen en locaties. Dat bevalt ons erg goed. Ik vind ook dat je trouw moet blijven aan de mensen die je een kans hebben gegeven en waar je al heel lang mee samenwerkt.”

DJ Alexander Koning: “lol is de belangrijkste drijfveer”
Foto credits: Dennis Bouman

Staan er de komende tijd nog leuke feesten op de planning?

“Jazeker! We hebben iedere maand wel een tof feest op verschillende locaties zoals Thuishaven, Het Sieraad, Houtrak, De Ven en de Graanfabriek in Groningen.”

Heb je weleens een enorme blunder gemaakt achter de draaitafels?

“Zeker wel en soms nog steeds hoor, ik heb ze allemaal gemaakt zeg maar. Naald op de slipmat ipv de plaat, verkeerde stick eruit trekken, naar de plee gaan wat iets te lang duurt zodat de plaat afloopt. Noem het maar op en ik heb het meegemaakt hahaha.”

DJ Alexander Koning: “lol is de belangrijkste drijfveer”
Foto credits: Dennis Bouman

Ten slotte

“Eigenlijk is mijn hele leven muziek;) Ik maak muziek, heb labels, ben actief als dj en ik geef feesten. Meer is er voor mij niet”, laat dj Alexander Koning ten slotte weten.