Amsterdam Open Air maakt playground programma bekend

Amsterdam Open Air heeft zich altijd gespiegeld aan wat er leeft in de stad. Dat is terug te zien in de 10 verschillende podia die gehost worden door populaire (feest)organisaties zoals straf_werk, Vunzige Deuntjes, Vault Sessions, Tribes, Fiesta Macumba en Slapfunk. Toch draait het niet enkel om muziek bij Amsterdam Open Air, maar ook om de vele creatieve initiatieven die de stad rijk is. Dit jaar maakt het festival daar extra plaats voor, en kondigt het playground programma aan. Door middel van kunst, immersive experiences, workshops, talks en theater staat naast dansen, ook interactie centraal.

Thomas Gurney-Champion, creative director Amsterdam Open Air: ‘We geloven in de kracht van het ontdekken en verrast worden. We merken dat de magie van een festival zich niet alleen vooraan bij een stage afspeelt, maar ook juist in die momenten tussen de muziek door. Door middel van een uitgebreid ‘playground’ programma, dagen we onze bezoekers uit om vrijer te denken, uit hun bubbel te breken en nieuwe connecties te maken. Dat kan in het mooiste park van Amsterdam, met veel verstopte hoekjes, stages tussen de bomen, een strandje en genoeg ruimte om naast het dansen ook te relaxen en rustige plekjes of het randprogramma op te zoeken.’

Amsterdam Open Air maakt playground programma bekend

Voor het playground programma is het festival veel nieuwe samenwerkingen aangegaan.

Digital arts programma curated by NXT Museum

Dit jaar slaat het festival de handen ineen met het NXT Museum, het eerste museum in Nederland dat zich richt op nieuwe mediakunst gemaakt door middel van technologie. Op het festival cureert NXT Museum het nieuwe ‘digital arts’ programma, met getalenteerde kunstenaars die geluid, beweging en visuele elementen integreren in hun kunstwerken. Zo verzorgt NXT Museum diverse visuele shows op de drie iconische LED torens van het Open Air podium. Daarnaast wordt er op het terrein een interactieve kunstinstallatie van Roelof Knol tentoongesteld, die reageert op beweging en je in vele dimensies weerspiegelt.

Workshops, talks & theater met o.a. Ghetto Funk Collective, Patta Academy en dansschool Foundation

Voor eenieder die naast het dansen ook op zoek is naar interactie en verdieping, kan bij diverse area’s terecht voor workshops, talks & theater.

Zo is Patta Academy, de leerschool van Patta voor young creatives en entrepreneurs, een nieuwkomer op het festival op de zaterdag. Dit podium is gecureerd door de studenten van de academy, die een plek bieden voor creatief talent in de vorm van live muziek, DJ’s en spoken word. Daarnaast is het ook een plek om geïnspireerd te raken aan de hand van talks, lectures en netwerk sessies met o.a. Patta, Nike & Carhartt.

Amsterdams danscollectief Ghetto Funk Collective is ook een nieuwkomer en verzorgt op zondag een podium waarbij er gedurende de middag diverse dansworkshops en talks plaatsvinden, evenals een theatershow door het collectief zelf. Tijdens de avonduurtjes kunnen de versgeleerde dansmoves direct in de praktijk gebracht worden als de DJ’s en MC van Ghetto Funk Collective het overnemen. Ook hiphop-centrum Foundation uit Zuid-Oost keert dit jaar terug naar het festival en zal zowel muziek als diverse dansworkshops verzorgen.

Heesterveld playground

Heesterveld keert dit jaar terug en zal een eigen playground programmeren, waar van alles te beleven is. The Kiki House of Bodega brengt het binnen de queer community iconische ballroom naar het festival. Tijdens deze showcase worden traditiegetrouw fashion, dans, vogue, persoonlijkheid en battles beoordeeld door een vooraanstaande jury. Dit belooft een extravagant feest te worden, waarbij bezoekers zich kunnen onderdompelen in de verfijnde kunst en rijke geschiedenis van de ballroom cultuur.

Daarnaast zijn er nog meer activiteiten te vinden, zoals het populaire paint & sip waarbij de bezoeker kan schilderen onder het genot van lekkere drankjes. Ook zullen meerdere kunstenaars hun werk hier tentoonstellen.

Wondr Experience

Het populaire Wondr Experience uit Amsterdam-Noord maakt dit jaar haar intrede op Amsterdam Open Air. In een dubbeldekker bus zullen er meerdere kamers uit de experience nagebouwd worden. Daarnaast nemen ze de Pink Beach Cocktailbar mee waar bezoekers van een lekker drankje kunnen genieten.

Het volledige programma van Amsterdam Open Air is terug te vinden op de website. Daar zijn ook tickets verkrijgbaar.