Koningsdag in Amsterdam 2022
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Kijk jij net als wij al uit naar Koningsdag 2022 in Amsterdam? Ben je van plan om lekker te gaan varen of ga je liever naar een van de vrijmarkten in Amsterdam? Wil je weten wat er op de verjaardag van de koning te doen is in Amsterdam? Onder het motto ‘je kan er maar beter vroeg genoeg bij zijn’ gingen we op zoek naar activiteiten tijdens Koningsdag in Amsterdam. Neem gerust een kijkje in dit blog over Koningsdag 2022 in Amsterdam!

Inhoudsopgave: Festivals, Vrijmarkten, Cafés, Grachten, Oranjeverenigingen, LHBTI+

Festivals

Bredewegfestival light 2022

Het Bredewegfestival in Amsterdam-Oost organiseert op Koningsnacht de Opera Op Straat en op Koningsdag podia met acts. Elk jaar op 26 en 27 april.

Adres: Bredeweg 32-H

Kingsland Festival Amsterdam

Dit festival is het grootste betaalde muziekfestival op Koningsdag in Nederland. Kingsland Festival is in het leven geroepen om de verjaardag van koning Willem-Alexander te vieren. Dit bekende festival vindt niet alleen in Amsterdam plaats. Er zijn ook edities in Rotterdam en Groningen.

Adres: Rai Amsterdam

Urban Music Legends Festival

Op Koningsdag is er voor de echte Urban liefhebbers een nieuwe editie van het Urban Music Legends Festival!

Adres: Rhoneweg 34

Koningsnacht op de Westergas 2022

“Koningsnacht op de Westergas 2022: wegens groot succes in 2019 en de Corona-tussenjaren 2020 & 2021, gaan we dan nóg groter” aldus de organisatoren. Met meerdere podia en diverse muziekstijlen, kan je tijdens Koningsnacht op de Westergas met een biertje in je hand van locatie naar locatie hoppen.

Adres: Haarlemmerweg 4

Het Koningsparadijs

De WesterUnie, restaurant, Westerliefde en Transformatorhuis vormen het decor van Het Koningsparadijs. Een feest met stages van een aantal Amsterdamse eventorganisatoren zoals Juicy, Friendzone, de Danshal, Wasserette, Cirque Du Zoleip en Soepeltjes. Dit event vindt plaats tijdens Koningsnacht.

Adres: Klönneplein 4-6

Oranjegevoel Festival Amsterdam – 2021

Happy Feelings, Terug Naar Toen, Rewind en Fissa organiseren op Koningsnacht het Oranjegevoel festival. Dit event vindt plaats in de WesterUnie.

Adres: Klonneplein 4-6

Cartel Kingsday 2022

Cartel Kingsday vindt binnen, buiten, overdag en ’s nachts plaats op woensdag 27 april in en buiten de WesterUnie.

Adres: Klonneplein 4-6

Vunzige Deuntjes

Vunzige Deuntjes doet de AFAS Live aan op Koningsnacht. Als dat geen dolle boel wordt dan weten wij het ook niet meer.

Adres: Johan Cruijff Boulevard 590

Koningskaap 2022

“Komende Koningsdag zullen de vonken er vanaf spatten tijdens Koningskaap op het, nu al, magische terrein wat Kaap te bieden heeft! Verwacht een warm, sfeer-verhogend en origineel en intiem festival” aldus de organisatie van Koningskaap 2022. Tijdens dit event van Kaap Amsterdam geven meerdere artiesten op diverse stages acte de présence!

Adres: IJdijk 10

SW KINGSDAY

De organisatie van STRAF-WERK festivals en de mensen van Club Atelier slaan tijdens Koningsdag 2022 de handen ineen. Aan de Anthony Fokkerweg in Amsterdam gaan vanaf 12:00 uur de voetjes van de vloer.

Adres: Anthony Fokkerweg 3

Oranjebloesem

Oranjebloesem komt terug in 2022. Hét alternatieve feestje voor Koningsdag is terug in het Olympisch Stadion met een mooie line-up.

Adres: Olympisch Stadion 21

Checkpoint Charlie

“Op Koningsdag 27 april gaan we helemaal los met een groot podium buiten”, aldus de medewerkers van Checkpoint Charlie!

Adres: Nassaukade 48

King of the Jungle 2022

King of the Jungle is weer terug op het Marie Heinekenplein. Het evenement vind plaats op Koningsdag en Koningsnacht en wordt georganiseerd door de Tulp!

Adres: Marie Heinekenplein 33

Loveland van Oranje 2022

Loveland van Oranje is terug van weggeweest! “Amsterdam’s longest-running Kingsday festival is back in 2022! After a two years’ absence, we can’t wait to make up for lost time and share the dancefloor with you all!”, aldus de mensen van Loveland.

Adres: Radioweg 109

Summer Breeze Latin Night

Tijdens Koningsnacht op de Westergas vindt ook weer een editie plaats van Summer Breeze Latin Night.

Adres: Klönneplein 6

KONING NIEGES 2022

Bij Café Restaurant Nieges vindt tijdens aankomende Koningsdag een onvervalst Kingsdayfestijn plaats! Het evenement wordt georganiseerd door Oliva en Café Restaurant Nieges. “Corona is verleden tijd en dat gaan we vol gas vieren. “, aldus de organisatoren!

Adres: Westerdoksdijk 40H

Happy Feelings

“We gaan koningsnacht volop vieren en zorgen dat jullie met confetti in je onderbroek door kunnen op koningsdag!” Jawel, twee dagen feest dus tijdens Happy Feelings feesten bij IJland in Amsterdam.

Adres: Tt Vasumweg 171

De Marktkantine

Ok, ok, geen festival maar wel een lekkere Koningsdagkraker bij De Marktkantine. In deze nachtclub komen een aantal heerlijke dj’s acte de présence geven. Vanaf 20:00 uur zijn het house en techno die de boventoon zullen voeren.

Adres: Jan van Galenstraat 6

B.E.E.T.S & T.H.A.L.I.A: Koningsdag 2022

Bij IJLAND wordt op Koningsdag onder andere B.E.E.T.S & T.H.A.L.I.A georganiseerd. “In samenwerking met IJLAND wordt er hard gewerkt om er weer een heel dik feest van te maken. Meerdere stages, bars en foodtrucks. Wij kunnen niet wachten weer Koningsdag te vieren zoals Koningsdag gevierd moet worden”, aldus de organisatie.

Adres: Tt. Vasumweg 171

Familiar Music Kaapt Koningsdag

Overdag kan je buiten bij Het Ketelhuis losgaan van 13:00 tot 20:00 om daarna naar binnen te gaan voor een oud-Hollandsche afterparty. Buiten is het helemaal gratis, kaartjes voor after kosten maar een tientje.

Adres: Pazzanistraat 4

KONINGSDAG | PLLEK 10 JAAR

Pllek bestaat in april alweer 10 jaar! Op Koningsdag vieren ze feest van 12:00 tot 01:00 met een uitgebreide line-up op het strand, in het restaurant en in de zaal! Waar is dat feestje? Hier is dat feestje!

Adres: T.T. Neveritaweg 59

Audio Obscura Kingsday

In de RAW Factory (binnen) vindt een editie van Audio Obscura Kingsday plaats.

Adres: Joan Muyskenweg 39

Fiesta Macumba XL Kingsnight

Fiesta Macumba gaat dit jaar weer EXTRA LARGE op Koningsnacht!! Dit doen ze in de Melkweg!

Adres: Lijnbaansgracht 234A

DIRTIER THAN A DIXI – Superdik Bouwvakkers Party

Bij Noorderlicht gaan de voetjes van de vloer tijdens DIRTIER THAN A DIXI – Superdik Bouwvakkers Party. Dit event vindt plaats tijdens Koningsnacht.

Adres: NDSM-Plein 102

Chin Chin Koningsnacht Special

Chin Chin voor de King! “Koningsdag is leuk, maar wat is de dag zonder nacht? Het is tijd voor een echt Amsterdams Koningsnacht feest”, aldus het personeel van de Chin Chin Club.

Adres: Rozengracht 133

Summer of Love · Kingsnight Special

Bij Lovelee vindt de ‘Summer of Love · Kingsnight Special’ plaats.

Adres: Lijnbaansgracht 238

Shelter Amsterdam

Het wordt zowel op Koningsnacht als Koningsdag knallen bij Shelter Amsterdam. Op beide dagen zijn er vanaf ’s avonds goede dj’s die de line-up sieren. Deze nachtclub ligt aan het randje van ’t IJ in Amsterdam Noord.

Adres: Overhoeksplein 3

Vrijmarkten

Het is enorm populair om naar de vrijmarkt in Amsterdam te gaan. Zowel jong en oud vermaken zich volop op de vrijmarkten die in Amsterdam worden georganiseerd. Vrijmarkten zijn markten waar mensen, vaak tegen betaling, spullen verkopen. Het zijn vaak tweedehands gebruikte artikelen, maar soms worden er ook nieuwe producten verkocht. Voor meer informatie over deze markten verwijzen we je naar ons blog: Vrijmarkten Koningsdag in Amsterdam.

Cafés

In en rondom cafés in Amsterdam worden tijdens Koningsnacht en Koningsdag weer een hoop leuke dingen georganiseerd. We maakten een kleine selectie. Maar, let op, dit is maar een klein tipje van de sluier. In de hoofdstad worden vele activiteiten door kroegen en cafés georganiseerd. Tijdens een wandeling door de stad zul je vele leuke dingen tegen komen.

Café De Blaffende Vis

In de Westerstraat, onder andere voor Café De Blaffende Vis gaat er weer ouderwets Koningsdag gevierd worden. Er zullen optredens zijn, er is te eten en er kunnen lekkere biertjes van de tap besteld worden. Dit gaat als vanouds weer een gezellige boel worden.

Adres: Westerstraat 118

Café Nol

Ook bij Café Nol kijken ze uit naar de festiviteiten in de Westerstraat. Op het moment van schrijven zijn ze al aan het aftellen.

Adres: Westerstraat 109

Brasserie Nel

“Deze dinsdag en woensdag eindelijk weer met z’n allen dansen op het Amstelveld, buiten bij Brasserie Nel. Gratis entree!” Tijdens Koningsnacht komen Ronald Molendijk en Dennis van der Geest optreden. Op Koningsdag sieren Bjørn, Sergio Tee , Thom Bold, Roog, Dennis van der Geest, Robert Feelgood en MC Flavours in de line-up!

Adres: Amstelveld 12

Bar Bistro Bureau

“Na twee saaie corona-jaren is het nu weer tijd om uit te pakken. Daarom trappen wij dit jaar Koningsdag vroeg af bij Bar Bistro Bureau met de KINGSDAY PREPARTY op dinsdag 26 april. Kom direct uit je werk genieten van BBQ, buckets met snacks en pitchers bier op het allerleukste dakterras van Amsterdam, bij B. Amsterdam. DJ Mickey Hollander draait tussen 17.00 en 21.00 uur de lekkerste 90’s en 00’s hits en er zijn nog meer leuke dingen te beleven.”

Adres: Johan Huizingalaan 763a

Koning Ceuvel

Op Koningsnacht vindt bij Café de Ceuvel het evenement Koning Ceuvel plaats. “Onze stadse oase staat in vuur en vlam met de scheepshelling als dansvloer en wereldse artiesten die los gaan op de veranda van het paviljoen aan het water”, aldus de organisatie. Let op: je moet wel een kaartje kopen.

Adres: Korte Papaverweg 2-6

Eetcafé de Avonden

Op Koningsdag en Koningsnacht is het zeer gezellig bij Eetcafe de Avonden. De tweedaagse staat in het teken van de jaren 80. Waar is dat feestje, hier is dat feestje….

Adres: Middenweg 398

Café Thijssen

“Het jaarlijkse Koningsdag-event bij Café Thijssen is berucht bij menig Amsterdammer en ze slaan opnieuw de handen bijeen met Loesoe om een flink festijn neer te kletsen in de Jordaan. Knallers, confetti, en koud pils; de heilige drie eenheid.”

Adres: Brouwersgracht 107

Clos Amsterdam

Bij Restaurant Clos kunnen op Koningsdag flessen bubbels gesabreerd worden met een object naar keuze. Wijnglas, Machete, wat jij maar wil…..

Adres: Beukenplein 50

Geroezemoes

Geroezemoes en Café De Jonge Wees slaan tijdens komende Kingsday-viering de handen ineen! “De hele dag lang vieren wij de verjaardag van Willempie met de heetste R&B classics, disco en house!”

Adres: Looiersgracht 144

Kat in de Wijngaert

Bij Kat in de Wijngaert aan de Lindengracht komt tijdens Koningsdag in Amsterdam tussen 14:00 en 16:00 uur de Coverband Undecided optreden. Voor tussen en na het optreden is er genoeg ruimte voor gezelligheid.

Adres: Lindengracht 160

Koningsnacht in je Dolly!

Bij Disco Dolly gaat op Koningsnacht het dak er weer af. “Ik ben in ieder geval niet van plan om me in te houden, want dit is nou zo’n avondje waarbij we Máxima-al gaan”, aldus Dolly!

Adres: Handboogstraat 11

Varen op de grachten

Natuurlijk kun je ook lekker gaan varen over de Amsterdams grachten. Tijdens Koningsdag gaan er vele bootjes met oranje gekleurde mensen over het water in Amsterdam. Het kan raadzaam zijn de vaarregels van de Gemeente Amsterdam even door te nemen.

Oranjeverenigingen

Koningsdag in Ransdorp

De Oranje Vereniging Ransdorp organiseert elk jaar Koningsdag. Tijdens deze dag worden er voor jong en oud allerlei leuke dingen georganiseerd. Vrije Tijd Amsterdam blikte vooruit met Frans Nestor, voorzitter van Oranje Vereniging Ransdorp.

Adres: Ransdorp

Koningsdag in Sloten

Vrijmarkt, ringsteken, live muziek en vele andere activiteiten worden er door de Oranje Vereniging Sloten georganiseerd in Sloten tijdens aanstaande Koningsdag! De festiviteiten vinden onder andere voor Café Restaurant Kerkzicht plaats.

Adres: Sloterweg 1209

LHBTI+

Het Homomonument

Hoe leuk is dit?! Koningsdag en Koningsnacht zijn na twee jaar eindelijk weer terug op het Homomonument bij de Westerkerk. Op 27 april gaan de voetjes van ‘LHBTQIA+ party people’ weer van de vloer naast de Westerkerk! De toegang is gratis.

Adres: Westermarkt

Reguliersdwarsstraat

In de gaystreet van Amsterdam zullen de voetjes weer van de vloer gaan. Altijd gezellig om tijdens Koningsdag of Koningsnacht een bezoekje aan te brengen!

Adres: Reguliersdwarsstraat 42

Zeedijk King’s Day & Night Streetparty!

Op initiatief van Café The Queen’s Head vindt op er op de befaamde Zeedijk de King’s Day & Night Streetparty plaats. “This Kingday and Night we bring you another street party at café the Queen’s Head and Mascini! with DJ’s, drags and live performances”, laten de organisatoren in het Engels weten.

Adres: Zeedijk 20

FunHouse XL King edition (GAY PARTY)

Gay dance feest organisator FunHouse organiseert op zaterdag 30 april een XL King Edition. Niet op Koningsdag zelf dus maar voor LHBTI+ people wel leuk om een bezoekje aan te brengen. Deze editie vindt plaats in de WesterUnie, WesterLiefde en TransformatorHuis.

Adres: Klönneplein 4-6

Bar Prik (Straatfeest)

Jawel, jawel gay bar PRIK kijkt met zeer veel plezier uit naar komende Koningsdag! Zowel op Koningsnacht als Koningsdag wordt er een straatfeest georganiseerd. Uit ervaring kunnen we zeggen dat het gezellig is om hier een bezoekje aan te brengen!

Adres: Spuistraat 109

Rapido King editie

Op zondag 1 mei vindt van 15:00 tot 02:00 de Rapido King editie in het Westerpark plaats. Het feest is in de WesterUnie, WesterLiefde en Transformatorhuis.

Adres: Klönneplein 4-6

Zakkenrollers

En fijne mensen, lees ook nog ons artikel over zakkenrollers tijdens Koningsdag in Amsterdam. Sommige mensen komen helaas met verkeerde intenties naar de hoofdstad.

1-blikje-bier-regel

Om overlast van dronken feestvierders te voorkomen, heeft de Gemeente Amsterdam een nieuwe regel bedacht. Mensen die zich tijdens Koningsnacht en Koningsdag in de hoofdstad bevinden, mogen maar één blikje lauw bier per persoon bij zich hebben. Die mededeling werd op dinsdag 26 april via diverse media gecommuniceerd.

Weerbericht

Ten slotte, nog mooi nieuws over het weer! Op Koningsdag wordt het lekker weer in Amsterdam. Koningsnacht kan nog een beetje fris zijn, dus hou daar rekening mee.

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam