Volkshotel al vijf jaar plek voor muziek en cultuur

Volkshotel al vijf jaar plek voor muziek en cultuur

‘Hard werken en veel experimenteren’

Amsterdam 16 mei 2019 – Volkshotel viert 27 juni haar vijfjarig bestaan. Door het samenbrengen van kunst, cultuur, muziekprogramma en een nachtelijke cocktailbar werd een 24-uurs cultuur gecreëerd. Dit alles onder één dak op drie locaties – café-restaurant Canvas, café Werkplaats en culturele nachtbar Doka.

Begintijd

Alexander van der Meer, hoofdprogrammeur in de eerste drie jaar, herinnert zich van de begintijd dat het een periode was van veel experimenteren, nieuwe samenwerkingen aangaan en hard werken. “Na de heftige tijdelijke clubfase van Doka in 2013 en 2014 stond het gebouw aan de Wibautstraat in de steigers. Om Amsterdam alvast kennis te laten maken met de culturele inslag van Volkshotel hebben we Bouwplaats Festival georganiseerd. Een pandbreed evenement vol met dj’s, bands, kunstenaars en performers.” Het was een voorbode voor wat ging komen in de jaren die volgden. Vele artiesten zijn de revue gepasseerd en uiteenlopende evenementen hebben plaatsgevonden in het hotel. Neem straatmuzikantenfestival Busker’s Inn, filmfestival Short Movie Sunday, platenmarkt Good Music Vinyl Market of nachtelijke lezingen tijdens Amsterdam Dance Event. Volkshotel heeft vanaf het begin haar best gedaan om een plek te zijn met een eigen kijk op lokale kunst en cultuur.

Doka Live

Die eigen kijk is tot op de dag van vandaag overeind gebleven met bijvoorbeeld maandelijkse terugkerende culturele evenementen in Doka, de nachtbar van Volkshotel. Van performance avonden OutSpoken en Cocktails & Lulverhalen tot multidisciplinair event DUS, georganiseerd door huurders uit de eigen creative hub Broedplaats VKG. Naast deze culturele evenementen zet de kelder van Volkshotel ook in op live muziek met Doka Live. Valentijn Bannier, een van de programmeurs, over dit nieuwe concept: “Met steeds meer kleinschalige live venues die sneuvelen in Amsterdam, kan Doka een belangrijke rol vervullen. Doka is de plek waar je naartoe gaat voor pure en oprechte muziek. Van punk tot afrobeat. Hier zie je nieuw talent, experiment, maar ook bijvoorbeeld try-outs van gevestigde acts.”

Doka Studio

Volkshotel is in al die jaren ook het domein geweest van uiteenlopende dj’s in de breedste zin van het woord. In de kelder bevindt zich bijvoorbeeld de dj-straat, een gang met 23 muziekstudio’s voor muzikanten, dj’s en producers, waaronder Beesmunt Soundsystem, San Proper en Elias Mazian. Daarnaast hebben vele lokale én internationale namen hebben op verschillende plekken in Volkshotel gedraaid. Tegenwoordig staan verschillende resident dj’s iedere vrijdag en zaterdag in Canvas, Werkplaats en Doka.

Vanaf september wordt Doka Studio aan de programmering toegevoegd. Het is een nieuw concept op de zondagmiddag, waarbij gedanst kan worden in de kelder met een kwalitatief hoogstaand geluidssysteem. Denk Brilliant Corners meets Club der Visionaere. Vrienden van dj’s uit Broedplaats komen over de vloer en vullen het programma muzikaal in. Volkshotel blijft op deze manier ruimte bieden voor nieuwe concepten en experimenten, waarmee het haar culturele rol ook in de toekomst behoudt.

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Leuke en gezellige terrassen in Amsterdam Oost