Teledoc ‘Het mysterie van de melkrobots’ op NPO 2

Maandag 4 juni, 20.25 uur bij KRO-NCRV en EO op NPO 2: de Teledoc Het mysterie van de melkrobots over de kwetsbaarheid van de moderne boer.

Johan van Rijthoven is een Brabantse boer die net zoals zijn voorouders graag een gezond melkveehoudersbedrijf wil overdragen aan zijn kinderen. Om de melkproductie te verhogen, schaft hij een aantal melkrobots aan. Na een goed lijkende start beginnen echter de problemen. De robots functioneren niet, de koeien willen er om mysterieuze redenen niet meer in en de melkproductie loopt zo hard terug dat het bedrijf met de ondergang wordt bedreigd.

Vuk Janić (Het laatste Joegoslavische elftal, De man met honderd kinderen) volgt Johan en zijn familie in hun strijd tegen de ‘grootmachten’ die hen de melkrobots hebben geleverd. De Van Rijthovens dagen de multinational en de lokale dealer voor de rechter. Zal het hen lukken gecompenseerd te worden voor de geleden schade?

De strijd om gerechtigheid confronteert Johan niet alleen met de cynische machinaties van het hedendaagse landbouwbeleid, maar ook met zichzelf en zijn directe omgeving. Bovendien kampt hij met onbeheersbare krachten op zijn erf, die onder leiding van ‘energetisch manager’ Stef Freriks in goede banen moeten worden geleid.

Het mysterie van de melkrobots is een modern boerendrama dat op unieke wijze inzicht geeft in de strijd om overleving die vele boeren in Nederland en Europa dagelijks voeren.

Regie: Vuk Janić, camera: Hans Bouma, geluid: Marcel de Hoogd, montage: Stefan Kamp, sound design: Tom Jansen, componist: Micha Molthoff, productieleiding: Annemiek Munneke, productiecoördinatie: Coen Soepboer & Matthijs van de Laar, uitvoerend producent: Sylvia Baan, creative producer: Harmen Jalvingh, producent Doxy: Janneke Doolaard.

De Teledoc Het mysterie van de melkrobots is een coproductie van DOXY, KRO-NCRV en EO, in samenwerking met CoBO en het Nederlands Filmfonds. Een Teledoc is een lange documentaire met een eigentijds Nederlands onderwerp dat op een prikkelende, toegankelijke en cinematografische manier wordt verteld en bestemd is voor een groot publiek.

vrijetijdamsterdam.nl