Schenking etsplaat Rembrandt aan Rijksmuseum
De steniging van Stephanus, Rembrandt van Rijn, 1635. Schenking van Simon Schama en Virginia Papaioannou via de King Baudouin Foundation United States.

Het Rijksmuseum heeft een originele etsplaat van Rembrandt ontvangen van Simon Schama en Virginia Eileen Papaioannou. De schenking betreft een vroeg exemplaar uit 1635 waarop de steniging van Stephanus is verbeeld. Rembrandt heeft 314 etsplaten gemaakt die de basis vormden voor zijn prenten. Dankzij deze schenking zijn er nu zeven in openbaar Nederlands bezit, waarvan twee in het Rijksmuseum.

Dr. Papaioannou doceerde aan de universiteit van Oxford en Tufts-universiteit, en is Emerita hoogleraar Genetica en Ontwikkeling aan de Universiteit van Columbia. Sir Simon Schama is hoogleraar geschiedenis en kunstgeschiedenis aan de universiteit van Columbia, en doceerde geschiedenis in Cambridge, Oxford en Harvard. Hij schreef meerdere boeken over de Nederlandse 17de eeuw en Rembrandt. Schama is verder bekend van documentaires en televisieprogramma’s die hij voor de BBC heeft gemaakt.

De etsplaat van Rembrandt is te zien in de presentatie Art in the Making. Hierin wordt het maakproces van kunstenaars belicht, van eerste schets tot voltooid kunstwerk. De presentatie is t/m 26 mei te zien in de prentenkabinetten van het Rijksmuseum.

Simon Schama: Hoewel we het geweldig vonden om deze prachtige expressieve koperplaat dertig jaar lang bij ons te hebben – zelfs op mijn bureau terwijl ik De ogen van Rembrandt schreef – waren Ginny, onze kinderen (inclusief onze kunstenaarszoon Gabriël) er sterk van overtuigd dat het door het publiek gezien moest worden. En dat het toebehoorde aan de stad waar Rembrandt het grootste deel van zijn leven doorbracht. Die nieuwe thuisbasis moest natuurlijk het Rijksmuseum zijn.

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: Rembrandts etsplaten gunnen ons een fascinerend kijkje in de keuken van de kunstenaar. Slechts zes etsplaten van Rembrandt bevonden zich in Nederlandse musea. Het is fantastisch dat we er dankzij de schenking van Simon Schama en Virginia Eileen Papaioannou een zevende aan kunnen toevoegen.