Openstelling monumentale locaties dankzij vrijwilligers met veel historische kennis
Altaar bij De Duif. Foto: Ernest Annyas

“Stadsherstel Amsterdam redt monumenten en beeldbepalende panden door ze zorgvuldig te restaureren, een bestemming te geven en te verhuren. Een aantal van deze panden is te huur voor diners, recepties, huwelijken, concerten, voorstellingen, lezingen en andere culturele evenementen. Wij vinden het belangrijk om deze prachtige gebouwen voor iedereen toegankelijk te houden. Daarom organiseren we het hele jaar door gratis openstellingen. Mijn rol in het geheel is dat ik de openbare evenementen, waaronder de openstellingen, bij het publiek onder de aandacht breng”, aldus Harmen Kuiper medewerker Communicatie Bijzondere Locaties bij stadsherstel Amsterdam NV. Vrije Tijd Amsterdam stelde aan Harmen Kuiper een aantal vragen over de gratis te bezoeken openstelling van bijzondere locaties.

Kunt u inhoudelijk iets vertellen over wat men kan verwachten tijdens de ‘open huis – openstellingen bijzondere locaties’?

“Iedere eerste zondag en derde woensdag van de maand zijn De Duif, Vondelkerk, Posthoornkerk en Bakenesserkerk open voor publiek. Tijdens een bezoek kan je rustig rondkijken en genieten van de prachtige interieuren. De Vondelkerk en Posthoornkerk bijvoorbeeld, dat zijn neogotische meesterwerken van archtitect Cuypers, die ook het Centraal Station van Amsterdam heeft ontworpen. De Duif is een verborgen parel aan de Prinsengracht. Echt indrukwekkend als je daar binnenloopt. Het mooie is dat onze enthousiaste vrijwilligers tijdens de openstellingen klaar staan om meer te vertellen over de historie en architectuur.”

Kunnen mensen ‘zomaar’ deelnemen of zijn er kosten aan verbonden?

“Het zijn gratis openstellingen waarbij iedereen gewoon een kijkje kan nemen in de locaties. We vinden het belangrijk dat deze prachtige monumenten toegankelijk zijn voor iedereen.”

Ik lees dat de vrijwilligers de deelnemers graag te woord staan. Beschikt stadsherstel over veel vrijwilligers? Bij sportclubs is er bijvoorbeeld sprake van een afname van de vrijwilligers.

“Wij hebben geen tekort aan vrijwilligers. We kunnen tijdens de openstellingen rekenen op een vaste kern van vrijwilligers met veel historische kennis over onze monumentale locaties. Ze zijn onmisbaar voor onze activiteiten, zoals deze openstellingen.”

Wat is volgens u het meest bijzondere aan De Duif, de Vondelkerk, Posthoornkerk en Bakenesserkerk?

“Dat is moeilijk kiezen. Bij De Duif waarschijnlijk het imposante altaar; bij de Vondelkerk het schilderachtige blauwe plafond. Bij de Posthoornkerk is het vooral de sfeer bij daglicht dat steeds verandert door de glas-in-loodramen. Bij de Bakenesserkerk eigenlijk iets aan de buitenkant: de toren stamt uit 1530. Maar iedereen vindt weer iets anders bijzonders. Dat is het mooie. Orgelliefhebbers zijn bijvoorbeeld erg enthousiast over het Smits-orgel in De Duif, wat een monument op zich is. En de gestapelde galerijen in de Posthoornkerk, dat is ook heel bijzonder, ook het verhaal daarachter. Te veel om op te noemen, dus kom vooral zelf een keer langs”, laat Harmen Kuiper namens Stadsherstel ten slotte weten.

Interview door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Museum Het Rembrandthuis