Ben je op zoek naar een museum in Amsterdam?
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Zoek je een museum in Amsterdam? Ben je zoekende naar musea in Amsterdam? Via dit blog tref je een overzicht van musea die je in Amsterdam kunt bezoeken.

De Appel

De Appel arts centre is opgericht in 1975. Je kunt De Appel zien als een centrum voor hedendaagse kunst in Amsterdam. Er vinden activiteiten, performances en andere
tentoonstellingen plaats. Op het moment van schrijven is de Appel ondergebracht bij Broedplaats Lely in Amsterdam Nieuw-West. Dit kunstmuseum is van maandag tot en met zondag geopend. Volwassenen betalen € 5,- entreegeld. Het bedrag dat studenten moeten betalen is vastgesteld op € 3,-. Van 0-18 kun je gratis binnenkomen. ICOM en Museumkaart worden hier geaccepteerd.

Adres: Schipluidenlaan 12

Allard Pierson Museum

Het Allard Pierson Museum is een archeologiemuseum in Nederland, gevestigd in het pand Oude Turfmarkt 127 te Amsterdam. Het museum is een onderdeel van de Universiteit van Amsterdam, en behoort met zijn omvangrijke en gevarieerde verzameling tot de voornaamste oudheidkundige musea in Nederland.

Adres: Oude Turfmarkt 127

Arti et Amicitiae

De Maatschappij Arti et Amicitiae, meestal kortweg Arti genoemd, is een Amsterdamse vereniging van beeldende kunstenaars en kunstliefhebbers, gevestigd aan het Rokin 112, hoek Spui.

Adres: Rokin 112

Fashion for Good

Het Fashion for Good museum is gelegen aan het Rokin in de hoofdstad. Bij dit museum hebben ze zich ten doel gesteld om het volledige mode-ecosysteem samen te brengen. Dit doen ze onder andere door hun innovatieplatform en zichzelf als changemaker in te zetten.

Adres: Rokin 102

Fotografiemuseum FOAM

Foam Fotografiemuseum is prachtig om te bezoeken. Het pand van Foam bevindt zich aan de Keizersgracht in Amsterdam. In het foto museum tref je onder andere historische foto’s, kunstfoto’s, nieuwsfoto’s en modefoto’s.

Adres: Keizersgracht 609

Ben je op zoek naar een museum in Amsterdam?
FOAM van de buitenzijde. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Grachtenmuseum Amsterdam

Grachtenmuseum Amsterdam is een museum aan de Herengracht in Amsterdam. Dit museum staat voor een groot deel in het teken van de 17e-eeuwse Amsterdamse grachtengordel.

Adres: Herengracht 386

Oude Kerk

De Oude Kerk is een geregistreerd museum. Vaste partners zijn Amsterdams Fonds voor de Kunst en de vrienden van de Oude Kerk.

Adres: Oudekerksplein 23

Hermitage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam is een museum dat is gelegen aan de Amstel 51. Bij de Hermitage Amsterdam zijn diverse kunsttentoonstellingen te zien. Er is altijd een tentoonstelling uit de collectie van het Hermitage Museum in Sint Petersburg, met ruim drie miljoen objecten een van ’s werelds grootste musea.

Onlangs vond tv-programma ‘Tussen Kunst en Kitch’ plaats in dit Amsterdamse museum.

Adres: Amstel 51

Hollands Kaasmuseum

Het Hollands Kaasmuseum is een museum in de Waag van Alkmaar. Het museum is in 1983 geopend. In het museum is onder andere de bereiding van zuivelproducten op de boerderij en in de fabriek te zien en wordt ook de handel en het leven op het platteland tentoongesteld.

Adres: Waagplein 2

Huis Marseille

Huis Marseille is een fotografiemuseum aan de Keizersgracht in Amsterdam, gevestigd in twee monumentale grachtenpanden die dateren uit 1665. Het is het eerste museum van Nederland dat zich specifiek richt op de fotografie als kunstvorm.

Adres: Keizersgracht 401

Joods Historisch Museum

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam is een museum met tentoonstellingen over de Joodse cultuur, religie en geschiedenis. Het museum is sinds 1987 gelegen aan het Jonas Daniël Meijerplein. Dit is in het hart van de oude Joodse Buurt.

Adres: Nieuwe Amstelstraat 1

Koninklijk Paleis Amsterdam

Het Koninklijk Paleis Amsterdam is een paleis op de Dam. Het gebouw is in gebruik door het Koninklijk Huis als ontvangstpaleis en wordt ook nog gebruikt voor tentoonstellingen.

Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 147

Moco museum

Het Moco Museum is een museum dat zich toelegt op het exposeren van moderne en hedendaagse kunst. Het museum wil moderne en hedendaagse kunst toegankelijk maken voor een breed en jong publiek.

Adres: Honthorststraat 20

Museum Amsterdam-Noord

Het Museum Amsterdam-Noord bevindt zich op een bijzondere locatie. Het staat namelijk op de hoek van de Zamenhofstraat en de Meeuwenlaan in Amsterdam-Noord. Het is geen typisch museum.

Adres: Zamenhofstraat 28A

Museum Het Schip

Museum Het Schip is een museum in Amsterdam-West, gevestigd in het huizenblok met dezelfde naam. Het museum is gewijd aan de Amsterdamse School. Het Amsterdamse pand wordt gezien als een vooraanstaand voorbeeld van deze bouwstijl.

Adres: Oostzaanstraat 45

Museum ’t Kromhout

Museum ’t Kromhout in Amsterdam kun je betitelen als een maritieme locatie. Vereniging Museum ’t Kromhout wil op deze historische grond het cultureel-, technisch-, en industrieel erfgoed van Nederlandse scheepsstoommachines en verbrandingsmotoren en in het bijzonder die van de Kromhoutmotorenfabriek in Amsterdam, uitdragen. Je kunt er ook terecht voor recepties en bedrijfspresentaties.

Adres: Hoogte Kadijk 147

Museum Tot Zover

Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover is een museum in Amsterdam dat vertelt over verleden, heden en toekomst van onze omgang met de dood. Het nationaal funerair erfgoed en de moderne uitvaart in het multiculturele Nederland van nu staan hierin centraal.

Adres: Kruislaan 124

Museum van Loon

Museum Van Loon is een museum in een patriciërshuis. Dit museum is gelegen aan de Keizersgracht 672 in Amsterdam. Deze locatie is al sinds 1884 in bezit van leden van het geslacht Van Loon, waaraan het museum ook haar naam ontleent.

Adres: Keizersgracht 672

Multatuli Museum

Een bezoekje aan het Multatuli Museum is alles behalve saai. In het knusse Multatuli Huis tref je onder andere een expositie met een aantal persoonlijke eigendommen van schrijver Multatuli.

In het Multatuli Huis, het geboortehuis van schrijver Multatuli, vindt u zijn belangrijkste meubels, gebruiksvoorwerpen en zijn boeken. Het is alsof de schrijver elk moment kan binnenlopen om de pen weer op te nemen. Regelmatig wordt er een nieuwe tentoonstelling ingericht.

Adres: Korsjespoortsteeg 20

Nationaal Holocaust Museum

Het Nationaal Holocaust Museum is een historisch museum in Amsterdam. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het in het museum over de Holocaust.

Adres: Plantage Middenlaan 27

NEMO Science Museum

Als je op zoek naar een museum dat zich richt op wetenschap en technologie dan kun je gerust een bezoekje brengen aan NEMO Science Museum.

Adres: Oosterdok 2

Nxt Museum

Het eerste museum in Nederland gewijd aan nieuwe mediakunst. In dit museum kun je grootschalige, multi-zintuiglijke tentoonstellingen ontdekken die aannames en open geesten uitdagen. “We zoeken, laten zien en vragen ons af wat Nxt is”, aldus de medewerkers van Nxt Museum.

Adres: Asterweg 22

Pianola

Het Pianolo Museum moet je eens bezocht hebben. Meer dan honderd jaar oud is de pianola, maar de muziek ervan klinkt nog steeds in het Pianola Museum, dankzij de vernuftige techniek waarmee ze werken. Pianola organiseert onder andere museumconcerten en andere events.

Adres: Westerstraat 106

Red Ligth Secrets

Ben je weleens in het Red Ligth Secrets museum geweest? Dit is een eigenzinnig museum met tentoonstellingen over de geschiedenis van de Amsterdamse prostitutiebranche.

Adres: Oudezijds Achterburgwal 60h

Rembrandthuis, het

Museum Het Rembrandthuis is een museum gevestigd in een voormalig woonhuis in de Jodenbreestraat, in het centrum van Amsterdam.

Adres: Jodenbreestraat 4

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam is één van de zestien rijksmusea die we in ons land hebben. De collectie biedt een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis met onder andere werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters als Rembrandt, Vermeer en Hals.

Adres: Museumstraat 1

Ben je op zoek naar een museum in Amsterdam?
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Scheepvaartmuseum

Ben je weleens in Het Scheepvaartmuseum geweest? De collectie van dit museum is één van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld met circa 400.000 objecten, waaronder schilderijen, scheepsmodellen, navigatie-instrumenten en wereldkaarten. Op dit moment ligt de focus van het museum zich voor een groot deel op de klimaatontwikkelingen. Er zijn enkele mooie tentoonstellingen te bezoeken.

Adres: Kattenburgerplein 1

Ben je op zoek naar een museum in Amsterdam?
Het dak van het Scheepvaartmuseum.
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum Amsterdam is gelegen aan het Museumplein. Het is een museum dat zich richt op hedendaagse en moderne kunst en vormgeving. Het museum is opgericht in het jaartal 1874.

Adres: Museumplein 10

STRAAT Museum

Het STRAAT Museum is een kunstmuseum in Amsterdam. Dit bijzondere museum ligt op het creatieve NDSM-plein in Amsterdam Noord.

Adres: NDSM-Plein 1

Theo Thijssen

Het Theo Thijssen Museum is gewijd aan de Amsterdamse onderwijzer, auteur, vakbondsman en sociaal-democratisch politicus Theo Thijssen. Thijssen werd geboren in 1879 en overleed in 1943. Theo Thijssen is vooral bekend als auteur van de roman Kees de jongen. Het Theo Thijssen Museum is gelegen aan de Leliedwarsstraat 16.

Adres: Eerste Leliedwarsstraat 16

Tropenmuseum Amsterdam

Het Tropenmuseum, gesticht in 1864 als Koloniaal Museum, is een Nederlands volkenkundig museum aan de Linnaeusstraat in Amsterdam. Het heeft een grote verzameling etnografische artefacten uit tropische en subtropische gebieden vooral uit de voormalige Nederlandse overzeese gebiedsdelen. Wikipedia

Adres: Linnaeusstraat 2

Van Eesteren Museum

Het Van Eesteren Museum bestaat uit de Museumwoning en het Buitenmuseum. Het museum van donderdag tot en met zondag geopend.

Adres: Noordzijde 31

Verzetsmuseum Amsterdam

In 1984 is het Verzetsmuseum Amsterdam opgestart. Het Verzetsmuseum is gevestigd in het gebouw Plancius aan de Plantage Kerklaan 61. De hoofdingang van het Verzetsmuseum is precies tegenover Artis.

Adres: Plantage Kerklaan 61

Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum is opgericht voor de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh. Het Amsterdamse museum is gelegen aan de Paulus Potterstraat en het Museumplein in Amsterdam-Zuid.

Adres: Museumplein 6

Vondelkerk

De Vondelkerk is een kerkgebouw in de Vondelstraat in Amsterdam-West. De bijzonder ogende kerk lig gelegen op de grens met het Vondelpark.

Adres: Vondelstraat 120

Willet-Holthuysen

Aan de Herengracht 605 is het Willet-Holthuysen museum gelegen. Het Amsterdamse grachtenpand is ingericht met volledige stijlkamers. Een rondje in het pand moet een beeld scheten van het leven in een chic pand aan de Amsterdamse grachtengordel in de 18e en 19e eeuw.

Adres: Herengracht 605

Woonbootmuseum

Het Woonbootmuseum Amsterdam biedt u de unieke mogelijkheid om zelf te ervaren hoe het is om in een woonboot te wonen op een van de Amsterdamse grachten.

Adres: Prinsengracht 296 K

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam