Tentoonstelling Franse kunstenaar ‘Jean Dubuffet’

Tentoonstelling Franse kunstenaar ‘Jean Dubuffet’
Rijksmuseum Foto: vrijetijdamsterdam.nl

‘Tentoonstelling Franse kunstenaar ‘Jean Dubuffet’ (1901 – 1985) tegelijkertijd in Stedelijk Museum en Rijksmuseum’

Het komt niet vaak voor dat er tegelijkertijd van één dezelfde kunstenaar werk tentoongesteld wordt in het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum. De Franse kunstenaar ‘Jean Dubuffet’ werd in 1950 en 1960 vooral bekend als schilder, tekenaar en graficus. Na 1960 werd zijn werk gaandeweg grafischer van karakter.

In 1940 – 1950 vormde onaangepaste en onbedorven creativiteit van psychiatrische patiënten, kinderen en autodidacten een bron van inspiratie voor kunstenaars die in de 20ste eeuw naar vernieuwing zochten.
Dubuffet noemde dit werk ‘art brut’ (rauwe kunst).

Stedelijk Museum ‘The Deep End’ 1 juli 2017 t/m 7 januari 2018

Door het beleid van Edy de Wilde (directeur Stedelijk 1963 – 1985) om werken van hedendaagse kunstenaars te verkrijgen, werden er een aantal werken van Dubuffet aankocht. Dubuffet zelf wilde graag dat er een representatieve selectie van zijn werk in een Europees museum te bezichtigen was en schonk het Stedelijk in 1965 een aantal van zijn werken.

Nu worden voor het eerst alle werken van Dubuffet getoond.
De eerste zaal laat schilderijen en litho’s zien uit de periode waarin Dubuffet in de jaren ‘50 experimenteert met ongebruikelijke materialen in de schilderkunst.
In de tweede zaal ligt de nadruk op schilderijen en sculpturen uit de jaren 60, toen Dubuffet aan een ‘irrationele wereld’ werkte.

Tentoonstelling Franse kunstenaar ‘Jean Dubuffet’
Jean Dubuffet Stedelijk Museum. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Rijksmuseumtuinen 1 juli 2017 t/m 1 oktober 2017

In de tuinen van het Rijksmuseum zijn sculpturen van Dubuffet te zien.
De sculpturen gekenmerkt door witte, rode en blauwe vlakken, zijn afkomstig uit Parijs, Lissabon, New York en Londen.

Daar Dubuffet in het begin slechts incidenteel sculpturen maakte is hij in de laatste fase van zijn leven, na een opdracht van David Rockefeller voor de Chase Manhattan Bank in New York, ook op groot formaat gaan werken. De enkele menselijke en dierlijke figuren maakte plaats voor complexe scenes, die zijn opgebouwd uit contourlijnen rond ‘cellen’ in heldere kleuren, zoals te zien op de tentoonstelling in de tuinen van het Rijksmuseum.

Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Klik voor meer info Stedelijk museum en Rijksmuseum

vrijetijdamsterdam.nl