Tassenmuseum Amsterdam opent Trunk Show
Fotograaf: Fabian Landewee

Tassenmuseum Amsterdam opent Trunk Show

Vandaag opende in het Tassenmuseum Amsterdam de bijzondere tentoonstelling Trunk Show met (hut)koffers uit de collectie van Menko ten Cate. Vrije Tijd Amsterdam bracht dinsdag al een kort bezoekje en wandelde aan de hand van Manon Schaap, de nieuwe directeur van het Tassenmuseum Amsterdam, door het historische grachtenpand, dat is gelegen aan de Herengracht 573. Manon Schaap is sinds 1 maart directeur en verantwoordelijk voor de artistieke koers, de zakelijke ontwikkelingen en het algemeen beleid van het museum.

Kort voor de rondleiding, tijdens een stijlvolle High Tea in beeldig ogende Stijlkamers uit de Gouden Eeuw, waar je uitkijkt over de Herengracht, vertelt de nieuwe ‘dirigent’ over het begin van haar aanstelling en de plannen om het museum, met de nieuwe naam Tassenmuseum Amsterdam, samen met haar team en vrijwilligers om te toveren tot een volwaardig museum van deze tijd.

Het museum, dat voorheen luisterde naar de naam Tasjesmuseum Hendrikje, zit in een prachtig pand, dat de komende tijd vol benut zal worden. Als je door de grote ramen naar buiten kijkt zie je de prachtige Amsterdamse Herengracht met al zijn karakteristieke panden. Het is een genot om door het huis te lopen. Geschiedenis en kunst worden samengebracht. Vanuit deze achterliggende gedachte, is de Trunk Show op eigentijdse manier tentoongesteld en te aanschouwen.

Tassenmuseum Amsterdam opent Trunk Show
Fotograaf: Fabian Landewee

Menko ten Cate verzamelde een collectie hutkoffers, koffers, valiezen en handtassen, voornamelijk afkomstig uit de jaren 1850 – 1950, waarbij er werd gereisd in stoomtreinen en rijtuigen. Rijke mensen hadden in die periode dienstbodes in dienst die de hutkoffers, met hele collecties schoenen, accessoires en kleding in al hun pracht en praal voor hen lieten vervoeren.

Een deel van deze collectie wordt momenteel gepresenteerd. Verbeelding en verlangen spreken voor zich. Bezoekers mogen de tentoongestelde koffers aanraken, openen, dichtdoen én van alle kanten bekijken. Het zorgt voor een echte beleving van een unieke tentoonstelling.

Tassenmuseum Amsterdam opent Trunk Show
Fotograaf: Fabian Landewee

De tentoonstelling is vanaf vandaag tot en met 22 maart 2020 te bewonderen.

Geschreven door:

Rik Verkaik

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl