STEDELIJK BASE FEESTELIJK GEOPEND

STEDELIJK BASE FEESTELIJK GEOPEND
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

STEDELIJK BASE FEESTELIJK GEOPEND

Vrijdagavond vond in het Stedelijk Museum de feestelijk opening van STEDELIJK BASE plaats. AMO-architecten Rem Koolhaas en Federico Martelli ontwikkelden voor deze nieuwe collectiepresentatie van het Stedelijk Museum Amsterdam een licht en speels tentoonstellingsconcept. In STEDELIJK BASE is moderne, hedendaagse kunst en vormgeving te zien vanaf 1880 tot nu.

De opening van STEDELIJK BASE valt samen met de lancering van een nieuwe website die het museum ontwikkelde in samenwerking met creatief digitaal bureau Grrr. Daarnaast is er voor iedere vijftigste bezoeker op zaterdag 16 december een leuke attentie.

Op zondag 17 december is van half drie tot vier uur ‘s middags in het Teijin Auditorium een publieksprogramma met AMO-architecten Rem Koolhaas en Federico Martelli en Ann Demeester (directeur Frans Hals Museum). De voertaal van dit programma is Engels.

700 highlight uit de kunstgescheidenis

Bijna 700 highlights uit de kunstgeschiedenis worden tijdens STEDELIJK BASE getoond op speciaal daarvoor ontworpen slanke wanden die los in de ruimte staan. De wanden zijn daarvoor geschikt gemaakt door een slimme toepassing van staal.

Wereldprimeur van Nederlandse bodem

Tata Steel Nederland heeft maar liefst 180 ton staal verwerkt in de voor STEDELIJK BASE ontworpen tentoonstellingswanden. Directievoorzitter Theo Henrar: ‘Dit is een echte wereldprimeur van Nederlandse bodem. Een prestatie die tot stand is gekomen dankzij het innovatieve vermogen, de creativiteit en de flexibiliteit van alle betrokken partijen. Ik ben trots dat Tata Steel Nederland een grote bijdrage aan dit project heeft kunnen leveren.’ Dat de wanden zo dun en tegelijk sterk zijn, is mede te danken aan de constructieve rekenmodellen van technisch ontwerpbedrijf Arup.

Indringende statements

STEDELIJK BASE is verdeeld over twee ruimtes, in de lowel level gallery (Part 1) is kunst van 1880-1980 te zien, op de eerste verdieping (Part 2) de kunst vanaf 1980. Tussenin, in de mezzanine, wandelt de bezoeker door een kunstwerk van Barbara Kruger.

Sluitstuk

STEDELIJK BASE is het sluitstuk van de nieuwe gebouwindeling. Het gebouw is inzichtelijker ingedeeld, tweederde is nu gewijd aan de collectie. Op de begane grond zijn in STEDELIJK TURNS steeds wisselende collectiepresentaties te zien, vanuit steeds nieuwe perspectieven, onderzoeken en actuele thema’s.

vrijetijdamsterdam.nl