Museumnacht 2017 feestelijk van start gegaan

Zojuist is in het Tropenmuseum in Amsterdam de Museumnacht 2017 van start gegaan. Eerst sprak rapper en columnist Massih Hutak de menigte toe met wijze teksten en vervolgens bezorgde de hiphopformatie Zwart Licht, onder visuele begeleiding van Dolhouse, het ruim aanwezige publiek op een heerlijke openingsshow van de culturele nacht in de stad.

Musea in Mokum hebben voor de achttiende keer hun deuren open

Nog tot 02:00 uur hebben Amsterdamse musea voor de achttiende keer hun deuren open. Bezoekers kunnen genieten van onder andere muziek, mode, theater en speciale rondleidingen in de vele musea die de stad rijk is.

Het vernieuwde AmsterdamFM van start gegaan tijdens de Museumnacht

Ook is het vernieuwde AmsterdamFM tijdens de Museumnacht 2017 van start in het Tropenmuseum. Terwijl de officiële opening van de Museumnacht in volle gang was presenteerde AmsterdamFM zich tijdens een maar liefst acht uur durende live uitzending aan het publiek. Bestuursvoorzitter Frans van der Beek gaf hiervoor tijdens de avond het startsein.

Tropenmuseum Live

Tijdens de avond schoven nieuwe en oude programmamakers aan om over hun programma’s te spreken. Zo gaat de zender bijvoorbeeld in haar nieuwe lunchprogramma ‘Tropenmuseum Live’ dagelijks aandacht schenken aan het museum en ligt de nadruk van de zender op Amsterdam en cultuur in de breedste zin van het woord: van klassieke muziek tot hiphop, van Stedelijk Museum tot broedplaats, van literatuur tot stripverhaal.

Maatschappelijke onderwerpen

Ook maatschappelijke onderwerpen worden niet geschuwd: zo heeft bijvoorbeeld Stichting de Regenboog een wekelijks programma op de zender, is er aandacht ondernemen in Amsterdam en voor duurzaamheid.

Logische keuze

Adjunctdirecteur John Sijmonsbergen van het tropenmuseum lichtte op de website van de stadszender toe waarom het voor het museum een logische keuze was geweest om AmsterdamFM onderdak te bieden: “Als museum richten wij onze blik graag naar buiten. Door AmsterdamFM naar binnen te halen, kunnen wij naar buiten treden.”

AmsterdamFM weet wat er speelt in concertzalen, poppodia, in musea maar zeker ook op straat speelt. De zender is nog steeds te beluisteren via de kabel 103.3, de ether 106.8 en online via deze site en bijvoorbeeld de TuneIn radio app.

Maar, er zijn uiteraard een hoop andere leuke dingen te doen tijdens de Museumnacht 2017 in Amsterdam. In de tentoonstelling ‘It Won’t Be Long Now Comrades’ kijken jonge kunstenaars uit voormalig communistische landen naar de rol van verzet en protest.

Er wordt stilgestaan bij de waarde van tegenstrijdige meningen, er kan een eigen protestbord gemaakt worden en je revolutionaire bezoek kan afgesloten worden met een bezoek aan de Progress Bar, ‘the only political party you can dance to’.

Deze groepstentoonstelling valt samen met de 100e verjaardag van de grote socialistische Oktoberrevolutie in Rusland en richt zich op landen die direct beïnvloed zijn door die revolutie (en het daarop volgende communistische regime).

Hoe organiseer je politieke besluitvorming van onder? Waar ligt de politieke macht, en hoe kan deze (opnieuw) worden opgeëist? Hoe kunnen verschillende, soms tegenstrijdige meningen op een gelijkwaardige manier onderdeel worden van een revolutionair idee? Wat kunnen we van het verleden leren over de revolutionaire mogelijkheden van vandaag de dag?

Voor alle andere activiteiten en de laatste informatie kunt u het beste kijken op de site van de Museumnacht.

vrijetijdamsterdam.nl

 

Gerelateerd artikel:

Opwarmertje voor de museumnacht 

Kris Kross staakt optreden tijdens Museumnacht 

Tolhuistuin Museumnacht Framed Framed revolutie

Vernieuwde Amsterdam FM van start gegaan tijdens Museumnacht

Cultuur in Amsterdam: Museumnacht 2017