Over het Willem-Holthuysen Museum aan de Herengracht
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

In hartje Amsterdam aan de Herengracht is het Willet-Holthuysen Museum gevestigd. Dit prachtige grachtenpand is gebouwd in 1687 en werd door Sandrina Louisa Geertruyda Holthuysen (1824-1895) in 1885 van haar ouders geërfd. In 1861 trouwde Louisa met Abraham Willet (1825-1888) en lieten zij samen de woning opnieuw inrichten volgens de laatste Franse Mode.

Abraham en Louisa waren de laatste bewoners van het pand. Na het overlijden van Louisa in 1895, erfde de stad Amsterdam de woning en alles wat daarbij hoorde. Louisa liet de woning na aan de stad op voorwaarde dat de woning een Museum zou worden en de naam Willet-Holthuysen zou dragen. Het Amsterdam Museum is verantwoordelijk voor het beheer.

Kerstsferen in december

In de maand december wil het museum laten zien hoe het personeel van Abraham en Louisa tijdens de negentiende eeuw het huis omtoverde tot kerstsferen. Bij binnenkomst stuit je vrijwel direct op een imposante trap bekleed met een mooi tapijt. De wanden zijn voorzien van marmer en als je naar boven kijkt, zie je drie grote witte beelden en een bijzonder plafond. De trap is gesitueerd in het midden van de woning en tijdens de feestdagen lopen er kerstlichtjes langs de leuning, waardoor je direct het kerstgevoel van de 19de eeuw ervaart.

In meerdere kamers staan mooie kerstbomen waarin bijzondere ornamenten hangen. In de eetzaal zie je dat het kerstdiner is opgediend en is de tafel voorzien van een bijzonder kristallen servies. Er staan zelfs kerstkransjes en andere lekkernijen opgediend voor het kerstdessert.

In de balzaal staat een enorme kerstboom met daaronder kerstcadeautjes. Hoewel Abraham en Louise zelf geen kinderen hadden, zorgden zij vermoedelijk voor cadeautjes voor de kinderen van het personeel. Zo ging dat in die tijd.

Abraham hield van kunst

Daarnaast is er veel kunst in het museum te bezichtigen. Abraham hield van kunst en was een kunstverzamelaar. Ook Louisa was een kunstliefhebber. Zij was een vrouw met een groot vermogen, waardoor zij een gevarieerde verzameling schilderijen bezaten. Het hele huis is voorzien van mooie schilderen in prachtige lijsten. Een ware kunstcollectie.

In het museum komt ook de passie voor boeken van Abraham naar voren. Abraham had een 19de -eeuwse bibliotheek met boeken voornamelijk gericht op de kunstgeschiedenis. Naast de boeken in de bibliotheek kom je in meerdere kamers kasten met bijzonder oude boeken tegen.

Kortom bijzonder om in deze feestmaand het museum te bezoeken, maar ook na de feestdagen is een bezoek aan dit museum zeker de moeite waard.

Geschreven door:

Over het Willem-Holthuysen Museum aan de Herengracht

Rik Verkaik
vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook het eerder artikel: Tassenmuseum Amsterdam opent Trunk Show