Feestelijke opening entree Stedelijk Museum
Stedelijk Museum Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Feestelijke opening entree Stedelijk Museum

Feestelijk nieuws voor het Stedelijk Museum. Het Stedelijk heeft aangekondigd dat 22 september van 20:00 uur tot 23:00 uur ’s avonds de feestelijke opening van het vernieuwde entreegebied en de ontmoetingsplaats, inclusief loungeplek en koffiebar op het programma staat. Tijdens de avond presenteert het Museum twee nieuwe bijzondere tentoonstellingen: ‘The Crossing’ en ‘Ik ben een geboren buitenlander’.

The Crossing

In The Crossing showt kunstenaar Carlos Motta videoportretten van elf LHBTQI*-vluchtelingen uit Egypte, Iran, Irak, Marokko, Syrië en Pakistan, waarin zij praten over hun ervaringen voor, tijdens en na de vlucht vanuit hun geboorteland naar Nederland. In de beeltenissen wordt duidelijk aan de kaak gesteld wat het betekent om te moeten leven met homofobie en transfobie, in culturen waar onderdrukking en discriminatie het vrijwel onmogelijk maken om uit te komen voor genderidentiteit en seksuele geaardheid. Ook besteed Motta in zijn werken aandacht aan de tijd in Nederland waar de vluchtelingen nog steeds werden vernederd en geïntimideerd en van de Nederlandse autoriteiten nog steeds niet de bescherming kregen waar ze naar op zoek waren.

Ik ben een geboren buitenlander

In “Ik ben een geboren buitenlander” staat de collectie van het museum centraal: Hoe verhouden kunstenaars zich tot migratie, en op welke wijze brengen ze dit thema in beeld? Deze collectiepresentatie laat zien wat de invloed van migratie kan zijn op kunstenaars nu en in het verleden, en hoe zij de gevolgen ervan verbeelden en in perspectief plaatsen. Het Stedelijk onderzoekt in een aantal tentoonstellingen in 2017-2018 verschillende aspecten van het thema migratie.

vrijetijdamsterdam.nl

Weleens een kijkje genomen op onze Cultuur pagina?