De tentoonstelling achter de 300 vliegende drones

De tentoonstelling achter de 300 vliegende drones

Terwijl menigeen net als wij reikhalzend uitkijken naar de show van 300 drones en terecht volgt of het wel of niet door kan gaan is in het Stedelijk Museum, de tentoonstelling ‘Coded Nature’, achter het komende vliegende spektakel, zonder enige twijfel van doorgang, al vanaf 25 april 2018, dagelijks te bezoeken. In deze tentoonstelling zijn nog nooit vertoonde kunststukken van het succesvolle duo Lonneke Gordijn en Ralph Nauta (samen Studio Drift) te bewonderen.

Één van de hoogtepunten die door museum bezoekers aanschouwd kunnen worden is Drifter, een zwevend blok beton van vier bij twee bij twee meter. Deze magische installatie is nu te zien in de IMC zaal van het Stedelijk. In totaal omvat de tentoonstelling acht zaal vullende installaties van Studio Drift, alsmede een aantal films.

Hun eerste project, Fragile Future, volgens de specialisten van het Stedelijk Museum, een inmiddels iconische serie lichtsculpturen met pluizenbollen van paardenbloemen rondom een ledlampje als kern, bracht het duo internationale bekendheid. Het werk evolueerde door de jaren heen tot een systeem dat is opgebouwd uit modules, en kan verschillende vormen aannemen. Fragile Future biedt een utopische blik op de toekomst van onze leefomgeving, waarin schijnbaar tegengestelde werelden gebruik maken van elkaars kwaliteiten om te overleven. Net als vrijwel al het andere werk van Studio Drift wordt Fragile Future voor elke ruimte tot een unieke compositie gemaakt. Speciaal voor het Stedelijk maakt de studio de grootste installatie tot nu toe, met als kern Fragile Future Chandelier 3.5.

Over Studio Drift

Studio Drift werd in 2007 opgericht door Lonneke Gordijn (Alkmaar, 1980) en Ralph Nauta (Swindon, Verenigd Koninkrijk, 1978). Zij ontmoetten elkaar tijdens hun studie aan de Design Academy in Eindhoven, waar zij in 2005 afstudeerden. Hun fascinatie voor natuur, sciencefiction en technologie komt samen in hun site-specifieke installaties en interactieve sculpturen. In het proces van de vertaling van hun ideeënwereld naar een werk gaan ze vaak een samenwerking aan met wetenschappers, programmeurs, ingenieurs en andere specialisten. Hierbij dagen ze graag hun samenwerkingspartners uit om grenzen van de technologie te verkennen. Het resulteert in een esthetisch en evenwaardig samenspel tussen natuur en techniek dat op poëtische manier wijst op de schijnbaar onuitputtelijke bronnen die de aarde in zich draagt en de oneindige mogelijkheden die de toekomst kan bieden.

Installaties van Studio Drift worden over de gehele wereld getoond en bevinden zich in veel internationale collecties. In Nederland is een permanente installatie onder meer te zien in het Rijksmuseum, Amsterdam.

vrijetijdamsterdam.nl

PS Heeft u al een kijkje genomen in ons blog ‘leuke dingen te doen in Amsterdam’ van 9 augustus 2018?