Interview over de meer dan 100-jarige toneelgroep ARTI

Interview over de meer dan 100-jarige toneelgroep ARTI
Foto: door Sandra Hoogeboom

Vrije Tijd Amsterdam zoekt ten tijde van Corona naar lichtpuntjes in de stad. In dat kader interviewde we Gerda Westerdijk en Yvonne Heatlie van toneelgroep ARTI. Beide dames zijn al jarenlang bij de toneelgroep betrokken. Yvonne sinds 2010 en Gerda sinds 1997.

Kunnen jullie ‘Toneelgroep ARTI’ eens introduceren?

“In 2017 hebben we ons 100 jarig jubileum gevierd met een soort Vaudeville voorstelling geregisseerd door Timo Huijzendveld. Momenteel bestaan we uit circa 15 spelers van zeer verschillende leeftijden. We hebben als spelregel elke 2 jaar ‘een nieuwe regisseur’ zodat we altijd van elke regisseur iets nieuws kunnen leren.

We hebben 1 grote productie per jaar en ARTI heeft ook de mogelijkheid voor een kleinere productie die wij een ARTI-LAB noemen. Het ARTI-LAB komt vanuit de spelers, deze krijgen de mogelijkheid om zelf een productie op te zetten. Indien nodig ondersteund door de artistieke commissie. Deze producties (voornamelijk eenakters) moeten wel minimaal één keer voor publiek gespeeld worden.”

Is het mogelijk om iets meer te vertellen over de toneelspelers uit de groep?

“Het is een zeer gevarieerde groep mensen, de één met wat meer ervaring dan de anderen met verschillende achtergronden. Iedereen is in principe welkom, met andere woorden we doen niet aan audities.”

Wie is degene die de toneelstukken bedenkt?

“De regisseur in samenspraak met de artistieke commissie.”

Hoe lang duurt een repetitie periode voordat het toneelstuk het theater in gaat?

“De periode voor het repeteren is circa 8 à 9 maanden.”

Hoeveel voorstellingen worden er in het jaar gehouden?

“Drie voorstellingen van de grote productie. Voor de ARTI-LAB’s is het afhankelijk hoeveel eenakterfestivals er zijn (meestal 5 voorstellingen).”

In welke theaters staan de toneelspelers op de planken?

“De grote productie voornamelijk bij het Polanentheater. Er is eerder afgeweken naar andere theaters zoals bijvoorbeeld het Perdu en het Amsterdams Theaterhuis.”

Kunnen jullie iets vertellen over de training/workshop waar het seizoen mee van start gaan?

“Normaal starten we met een workshop gegeven door de nieuwe regisseur. Elk jaar proberen we een nieuw onderdeel uit, zoals bijvoorbeeld ‘spreken’, ‘bewegen’, ‘improvisatie’ enz.”

Zijn de voorstellingen gericht op jong en oud?

“Als je met jong en oud vanaf 18 jaar bedoelt, is het antwoord ja.”

Door de corona-crisis ligt nu alles stil, hoe brengt de toneelgroep de tijd door?

“Gelukkig hebben we de productie van het seizoen 2019-2020 nog in maart kunnen spelen, dit was de laatste dag voordat de theaters gesloten werden. Normaal hebben we na een grote productie pauze tot september. Hoe het nu verder gaat weten we in principe nog niet. In augustus gaan we ons daarover beraden en inventariseren hoe we verder gaan. We zijn zeker van plan om wel iets te gaan doen aankomend seizoen.”

Is het voor ‘Toneelgroep ARTI’ haalbaar om na de crisis verder te gaan?

“Jazeker, onze groep is enthousiast genoeg om te willen blijven toneelspelen.”

Hebben jullie nog iets toe te voegen?

“Dank voor je interesse.”

Vrije Tijd Amsterdam bedankt Yvonne en Gerda en wenst iedereen van toneelgroep ARTI een gezonde en gezellige toekomst toe.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl