Het verhaal van kunstenaar Alexandra Verkerk

Amsterdam herbergt bijzondere kunstenaars en Vrije Tijd Amsterdam deelt graag hun verhaal. Vandaag stellen we een aantal vragen aan Alexandra Verkerk.

Door: Rik Verkaik

Wilt u zichzelf eerst eens introduceren?

“Na mijn geboorte in Argentinië zijn wij vrij snel verhuisd naar Venezuela waar ik tot mijn vijfde jaar gewoond hebt. Voor de liefde ben ik in Amsterdam terechtgekomen en er nooit meer weggegaan.”

Heeft u een art opleiding gevolgd en wat sprak u het meest aan bij de opleiding?

“Om toegelaten te worden tot de Rietveld Academie heb ik een jaar lang elke dag modelgetekend en ook gastlessen op de Rijksacademie gevolgd. Om in mijn onderhoud te voorzien werkte ik halve dagen bij een bank als telefoniste en volgde ik de avondopleiding van de Rietveld Academie. Het voordeel van de avondacademie was dat iedereen heel gedreven was, er was geen tijd om te lummelen. Er waren inspirerende leraren, Willem Gorter, Dora Dolz, William Lindhout en Charlotte Mutsaers.”

Het verhaal van kunstenaar Alexandra Verkerk
To leave or not to leave, 2024, 120 x 90, olie op linnen en textiel

Wilt u eens toelichten wat Ata’nohr inhoudt en is dit een fijne plek om uw kunst te creëren?

“Na het afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie in 1986 richtte ik samen met andere afgestudeerden Ata’nohr op, een creatieve ruimte en community voor kunstenaars. Wij gaven buiten ons werk en ideeën ook anderen een podium en waren in Nederland de eerste met het organiseren van “open ateliers” waar spoedig alle kunstenaars van AtelierWG bij aanhaakten. Andere stadsdelen volgden en vervolgens heel Nederland. Na veel open ateliers en grote manifestaties was het klaar. Wij wilden ons meer richten op ons eigen werk. Ata’nohr bestaat niet meer maar de ateliers en AtelierWG natuurlijk wel. Voor mij is het atelier een eerste levensbehoefte.”

Met welke materialen werkt u het liefst en hoe komt uw werk tot stand?

“Ik heb een uitgebreid oeuvre aan kunstwerken geproduceerd met behulp van verschillende materialen, met de nadruk op olieverf. In recent werk – dat van na 2018 – probeer ik een delicate balans tussen verf en stof te realiseren. Het proces vereist zorgvuldige planning en overweging. Daarom stel ik de blauwdruk van het schilderij digitaal samen voordat er verf op het doek komt. Dit benadrukt de niet-intuïtieve manier waarop ik schilder.”

To leave or not to leave, 2024, 120 x 90, olie op linnen en textiel
Spot on 80 x 100, 2024, olie op linnen en textiel

Heeft u een specifiek thema dat u in het proces van uw werk aanhoudt?

“Het hoofdthema van mijn werk is de relatie tussen verschillende ruimtes en perspectieven. Een abstracte interpretatie van de natuur, geometrie, architectuur, interieurs en combinaties daarvan zijn kenmerkende stijlen in mijn werk. Het onderzoek naar perspectief is de belangrijkste prioriteit, eerder dan de uitdrukking van mijn verfijnde schilderkunst. Vooral in mijn serie, “Nature Strikes back” zijn deze thema’s duidelijk zichtbaar. De serie toont de dynamische interactie tussen natuur en mensheid met een kritische milieuboodschap. In mijn hele werk verwerk ik subtiele verhalen met behulp van verborgen persoonlijke elementen.”

Hoe kijkt u naar kunst en wat zijn uw inspiratiebronnen?

“Zoals ik eerder al zei, kunst is voor mij een eerste levensbehoefte. Ik word ongelooflijk chagrijnig en ongelukkig als ik niet schilder. Van Picasso ben ik een groot bewonderaar; zijn vrijheid en zijn beeldtaal zijn echt geweldig. Maar ook Willem de Kooning en Rothko zijn favoriet. De kunstenaar van nu die ik bewonder is Neo Rauch.”

Spot on 80 x 100, 2024, olie op linnen en textiel
Take your time, 90 x 120, 2025, olieverf op linnen

Wat zijn uw favoriete stromingen in de kunstgeschiedenis?

“Impressionisme en (abstract) expressionisme. Ik verzamel ook kunst; de laatste tijd zijn dat steeds vaker minimalistische werken zoals dat van Wim Nival een Belgische kunstenaar. Mijn laatste aankoop was van Erik de Bree.”

Vindt u Amsterdam als kunstenaar een inspirerende stad?

“Ik mag blij zijn met mijn atelier op het rustige WG-terrein. Tussen de middag een ommetje maken door het Vondelpark. Al lopend zie ik een hoop. Buiten dat ik om mij heen kijk, kijk ik ook veel naar de grond. Daar vind ik de mooiste composities, lijnenspelen, schaduwen, rimpelingen en reflecties in plassen water. Vooral tijdens Corona was de stad zoals je zou willen dat die altijd was. Ik hou van de reuring van de stad, maar niet zoals dat de laatste jaren het geval is.”

2024-triad-1000
Triad, 120 x 90, 2024, olie op linnen en textiel

Staan er nog exposities op de agenda?

“Jazeker, een tentoonstelling in september bij ART[s] Gallery in Noordwijk. Verder hangt mijn werk bij ART Bavel nog tot het eind van het jaar. Ook doe ik al jaren mee met de winter Salon in Arti, altijd weer een verrassing hoe al die werken bij elkaar zijn opgehangen.”

Over de auteur:

Rik Verkaik, oprichter van Vrije Tijd Amsterdam, schrijft al meer dan acht jaar over exposities, evenementen, kunstenaars, muziekartiesten, ondernemers, vrije tijd en maatschappelijke initiatieven in Amsterdam. Al meer dan een miljoen mensen hebben zijn bijdragen voor deze website en bijbehorende social mediakanalen gelezen.

Rik Verkaik