Het verhaal achter het nieuwe festival: Jardin Rouge
Mr Moon, Group portraits

Vanaf woensdag 4 maart tot en met 8 maart 2020 is het in de Roode Bioscoop tijd voor het kakelverse festival: Jardin Rouge. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter het festival en interviewde Merel Vosseberg, programmeur en project manager van Jardin Rouge.

Kun je iets meer vertellen over het festival Jardin Rouge?

“Jardin Rouge is een tuin waar je kunt komen spelen, experimenteren en waar het tegelijkertijd ook ergens over gaat. Een festival waar kunst en publiek op een informele manier worden samengebracht en duurzame relaties kunnen worden aangegaan. Een plek waar we verwonderd kunnen worden door elkaar; supporten in plaats van concurreren. Een festival waar je in een avond een Turkse zangeres, een Drag King show, een West-Afrikaanse Afrobeat jam en een poppenshow voor volwassen kan aanschouwen.

Jardin Rouge (de Rode Tuin) is een nieuw festival, ontstaan uit de gezamenlijke hartenwens van Theater de Roode Bioscoop en Snowapple om de creatieve humuslaag (voedingsbodem) van Amsterdam te behouden. Wat ik hiermee bedoel, is de laag waar het experiment tot leven kan komen en we elkaar kunnen blijven voeden. Een plek waar andere geluiden klinken. Over samen-leven, solidariteit en liefde, los van of iets economisch waardevol is. Voor ons is het aller belangrijkste dat we het publiek kunnen raken met wat er op het podium gebeurt, of ernaast, of in de omgetoverde kleedruimte. Onverwachte, ontroerende en inspirerende momenten waar we op dat moment, hier in het nu, met zijn allen deel van zijn, publiek, artiesten, technici, barpersoneel… Het is een kadootje dat we samen uitpakken. We willen bijzondere vormen van kunst, een waardige plek geven in het culturele landschap. Disciplines die je niet zo vaak tegenkomt krijgen in Jardin Rouge een plek, zoals mime, poppenspel en interactief theater.”

Zou je de organisatoren Snowapple en de Roode Bioscoop eens willen introduceren?

“Snowapple heeft in de afgelopen 2 jaar een bijzondere transformatie doorgemaakt met Laurien Schreuder als artistiek leider aan het roer. Van een driekoppige Nederlandse folk-pop vrouwenband, opgericht in 2011, naar een internationaal gezelschap van eigenzinnige geesten. Muzikanten, poppenspelers, acteurs, decorbouwers, journalisten, animators, activisten, programmamakers zijn met hun impactvolle single La Llorona – Ser Mujer en bijbehorende Mexicaanse animatie videoclip op filmfestivals wereldwijd te zien. Daarbij hebben ze in een jaar tijd twee muziektheaterproducties ontwikkelt: Mr. Moon en Project Lucy.

De Roode Bioscoop is een klein en karakteristiek theater, midden in Amsterdam op het Haarlemmerplein. Onder meer Claron McFadden, Ramon Valle, Typhoon, Rogério Bicudo, Mathilde Santing en Esther Apituley stonden op de bühne van deze voormalige bioscoop.

De bioscoop begon in 1913 als Ons Genoegen en de Westerbioscoop. De exploitatie van de bioscoop kwam in handen van Gerhard Rijnders, een anarchist en aanhanger van de ideeën van Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Hij veranderde de naam onder verwijzing naar de politiek kleur in De Roode Bioscoop, en vertoonde voortaan films met propaganda van het socialistisch gedachtegoed. De propaganda was niet erg lucratief en de bioscoop sloot ergens voor de Tweede Wereldoorlog de deuren. In het pand vestigde zich daarna onder meer de lampenfabriek “Excelsior”, dansschool Bonel, een fietsenmaker en een groenteboer.

Vanaf eind jaren zeventig werd het gebouw weer voor de cultuur gebruikt: de gebroeders Flint vestigden er een repetitieruimte. Na verloop van tijd kreeg het gebouw weer een theaterbestemming. In 2010 dreigde sluiting van het theater toen de eigenaar de huur wilde verdubbelen, maar na interventie van een mecenas is het gebouw vooralsnog behouden voor de cultuur.

Theater de Roode Bioscoop staat op dit moment aan het begin van een nieuw tijdperk met nieuwe samenwerkingen, waaronder El Hizjra (centrum voor Arabische kunst en cultuur) en Snowapple. Het naastgelegen café/restaurant Spinoza is in januari 2020 geopend en is geïnspireerd op het activistische café in Budapest, Hongarije.”

Ik las iets over een samenwerking met Snowapple en de Roode Bioscoop. Zou je hier inhoudelijk iets over kunnen zeggen?

“Martijn Grootendorst, creatief directeur van de Roode Bioscoop en ik (Merel Vosseberg) leerden elkaar kennen toen ik als cultureel programmeur bij Blijburg aan zee werkte, in 2017. Toen ik een jaar later voor Snowapple aan het werk was, nodigde ik hem uit voor de try-out van hun eerste muziektheaterstuk Project Lucy. Martijn zag in Snowapple dezelfde activistische, gedurfde en artistieke vrijheid die hij zelf heeft. Er ontstond een natuurlijke klik tussen beide partijen en hij nodigde ons uit om samen een nieuwe bodem te gaan leggen in zijn theater de Roode Bioscoop, Amsterdam.”

Wat is de doelgroep waar jullie je op richten?

“Voor de bestaande achterban van de Roode Bioscoop en Snowapple is dit vooral bedoeld om te laten zien waar we mee bezig zijn, welke koers we aan het varen zijn apart van elkaar en samen. Daarnaast willen we graag nieuw publiek betrekken bij Jardin Rouge; cultuur minnende Amsterdammers laten zien dat je niet veel hoeft te betalen voor een avond, waar je van de ene verbazing in de andere verwondering geraakt. Een even belangrijke doelgroep zijn de andere makers of creatieven (lokaal en internationaal). Beginnende, of juist mensen die al langer bezig zijn. Aan hen is de uitnodiging om deel te nemen, mee te spelen, iets nieuws te proberen en om elkaar te ontmoeten. De workshops die overdag plaatsvinden zijn bijvoorbeeld vooral bedoeld om andere muzikanten, theatermakers en artiesten te bemoedigen om zichzelf verder te ontwikkelen.

We willen onze deur openen voor beginnende muzikanten en makers. Het is in Amsterdam namelijk steeds meer een uitdaging voor hen om een podium te vinden waar ze mogen spelen en experimenteren. Laat staan als dat wat ze brengen afwijkt van wat als populair wordt gezien.”

Heb je een kaartje nodig en zo ja hoe kan je die kopen?

“Kaartjes voor het avondprogramma zijn €20,-, voor zondag €15,- een Passe-partout voor de hele week €50,-. Je kunt ze bestellen via de website van de Roode Bioscoop, of via www.jardinrouge.nl.”

Ik las dat er 20 acts bevestigd zijn. Kun je van enkele acts een tipje van de sluier geven. Wat voor een soort acts mogen de bezoekers verwachten?

“Ik vind het heel moeilijk om een selectie te maken, eigenlijk is elke avond om van te smullen. We hebben een gevarieerd programma als je kijkt naar de kunstvorm of het onderwerp. Om er toch een paar uit te lichten: op zaterdag 7 maart hebben we overdag een bijzondere ‘Drag King’ workshop van de Franse Louis(e) de Ville met in de avond een show. Ze deconstrueert gender normen en nodigt vrouwen uit op een speelse manier hun mannelijke zelf te ontdekken.

Op donderdag 5 maart komt de Britse zanger Alabaster dePlume een optreden geven, hij combineert spoken word met jazz en folk en daagt zichzelf en zijn omgeving op muzikaal vlak uit om onontdekte paden in te slaan.

Op woensdagavond zien we Fringe 2019 winnaar Jan Modaal met zijn nieuwe show ‘Vinex Jesus’, een act speciaal ontwikkelt voor Jardin Rouge samen met zijn compagnon en danser Eltjo Felix. Met een dosis humor en taaltovenarij reflecteren ze kritisch op het Nederland van nu.

Op vrijdagavond komt de getalenteerde clown Bernard Massuir (BE) een onemanshow geven. Verder zijn er overdag ontzettend interessante workhops waar je aan kan deelnemen, zoals The power of the puppet van één van de beste in het vak; Nevile Tranter, Object animatie van Michael Helmerhorst en geeft Snowapple zelf ook een workshop, gericht op muzikanten, welke mogelijkheden er nog meer zijn op het podium. En Snowapple speelt zelf op vrijdag hun muziektheatershow Mr. Moon en op zaterdag onder de naam 4Lunas worden er nieuwe liedjes aan het publiek gepresenteerd.”

Heb je nog iets toe te voegen?

“Ja, want bovenop het rijkgevulde programma in theater de Roode Bioscoop is er op zaterdagnacht een officiële afterparty in de Muiterij van Bajesdorp. Daar gaan we door met Suwanne’s Clit Club, Dj Henky en waarschijnlijk onverwachtse verrassingen die zich spontaan aandienen”, laat Merel Vosseberg ten slotte vooruit kijkend naar festival Jardin Rouge weten.

Interview door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Zie ook VTA agenda