Het verhaal achter de tentoonstelling Stad in Zicht

Het verhaal achter de tentoonstelling Stad in Zicht
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Op de tentoonstelling Stad in Zicht in het Stadsarchief Amsterdam kunnen Amsterdammers ervaren hoe fotografen en tekenaars Amsterdam zien, hoe ze zich de stad herinneren, wat ze vinden en voelen als Amsterdam het onderwerp van hun werk is.

Vrije Tijd Amsterdam stelde Stadsarchief conservator Ludger Smit een aantal vragen, met als achterliggende gedachte de redenen waarom het voor Amsterdammers de moeite waard is een bezoekje te brengen aan Stad in Zicht.

Door wie wordt Stad in Zicht georganiseerd?

Stad in Zicht is georganiseerd door het Stadsarchief Amsterdam.

Wat kunnen we verwachten tijdens Stad in Zicht?

De tentoonstelling Stad in Zicht geeft een overzicht van de tekeningen en foto’s die de afgelopen drie jaar door het Stadsarchief zijn verzameld. Het is hedendaagse fotografie en tekenkunst.

Hoe zijn de fotografen en tekenaars geselecteerd?

Het werk dat op Stad in Zicht is te zien is verzameld op advies van twee commissies, de Commissie voor de tekeningen en de Commissie voor de foto-opdrachten. In de commissies zitten onafhankelijke deskundigen die kennis hebben van tekeningen en foto’s én van wat er in Amsterdam speelt.

Hebben we eigenlijk veel fotografisch- en teken talent in de stad?

De stad is geweldig rijk aan beeldend talent. Er zijn enorm veel goeie fotografen en kunstenaars. Dat maakt het kiezen voor een tentoonstelling als Stad in Zicht moeilijk, spannend en heel aantrekkelijk.

Kan iedereen die het leuk vindt Stad in Zicht bezoeken?

Natuurlijk, iedereen is welkom om te komen kijken; door de variatie aan beelden van Amsterdam is er voor iedereen meer dan genoeg te genieten.

Hoe gaat het momenteel met Stadsarchief in de stad?

Heel goed ! Het Stadsarchief zit in een van mooiste gebouwen van de stad, gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat. Dat is hartje centrum. Het is een voorrecht om op zo’n mooie plek aan de Amsterdammers en de bezoekers van Amsterdam te laten zien hoeveel er in de hoofdstad van het land gebeurt.

Zijn er de komende tijd nog veel leuke dingen bij Stadsarchief te verwachten?

Ja zeker. We hebben een prachtige fototentoonstelling over de KLM en een presentatie van historische kaarten in onze art deco schatkamer. Vanaf 18 oktober is de tentoonstelling Modern Perspectives te zien, met foto’s en films uit de jaren twintig en dertig.

Interview door:

Het verhaal achter de tentoonstelling Stad in Zicht

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Leuke zomermarkt op plein 40-45