Tentoonstelling ‘Back to the Future’ bij Foam
Foto: vrijtijdamsterdam.nl

Tentoonstelling ‘Back to the Future’ bij Foam

Vanaf vrijdag 19 januari tot en met woensdag 28 maart 2018 staat bij Foam Fotografiemuseum de tentoonstelling ‘Back to the Future’ op het programma. Die tentoonstelling richt zich op het werk van hedendaagse kunstenaars die technieken, methodes processen en thema’s toepassen die overeenkomsten vertonen met die van vroeg negentiende-eeuwse fotografen. Deze kunstenaars laten zich niet alleen inspireren door de pioniersjaren van de fotografie, maar borduren hier ook op verrassende wijze op voort.

Gestandaardiseerd medium

In de door Foam samengestelde tentoonstelling worden de werken van ruim vijfentwintig geselecteerde kunstenaars uit de eenentwintigste én negentiende eeuw naast elkaar gepresenteerd. De huidige stand van de fotografie doet denken aan de beginjaren van het medium in de negentiende eeuw. Toen was er nog geen sprake van een uitgekristalliseerd, gestandaardiseerd medium waardoor er volop werd geëxperimenteerd. Fotografie was bovenal een nuttig gebruiksmiddel.

Astronomen

Het zou pas in de twintigste eeuw op een totale vrije en artistieke manier worden ingezet. Maar het nieuwe medium was speelgoed voor astronomen, wiskundigen, artsen en chemici die als alchemisten te werk gingen, licht probeerden te vangen, de tijd wilden voelen, de wereld in kaart brachten en sporen achterlieten. Het potentieel van fotografie werd met veel nieuwsgierigheid onderzocht en het nieuwe medium werd met enthousiasme voor allerlei doeleinden en toepassingen gebruikt.

Bruiklenen

De bruiklenen van de werken uit de tentoonstelling Back to the Future zijn afkomstig uit het Rijksmuseum, Pinakothek der Moderne / Ann and Jürgen Wilde Foundation, The Archive of Modern Conflict, Medical Museion / University of Copenhagen, The New Carlsberg Foundation, Dick Meijer Antiquiteiten en uit verschillende galeries en privécollecties.

Foam 3h: Theo Simpson – Part and Whole

Op 18 januari opent tevens de tentoonstelling Part and Whole van Theo Simpson in Foam 3h (t/m 1 april 2018). Simpson (1986, UK) werd geselecteerd voor het Outset | Unseen Exhibition Fund in 2017 met zijn werk, dat opvalt door een unieke beeldtaal waarin fotografie gecombineerd wordt met andere vormen van materiële expressie.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd nieuws:

FOAM kende een record aantal bezoekers in 2017