Opening nieuwe tentoonstellingen bij Fotografiemuseum Foam

Donderdag 19 april openen bij Foam vanaf 17:30 uur de tentoonstellingen ‘Gold and Silver’ en ‘Danielle van Ark – Artist’s Proof’. De opening is publiekelijk toegankelijk en zijn vervolgens beide te bezichtigen van 20 april tot en met 10 juni.

Gold and Silver

Halverwege de negentiende eeuw worden twee grote dromen realiteit: de mogelijkheid je zakken te vullen met goud, het meest waardevolle metaal, én de mogelijkheid je evenbeeld te laten fixeren door gebruik te maken van metaalzouten met goud en zilver. De tentoonstelling Gold and Silver benadrukt deze relatie tussen goud en zilver, tussen de Gold Rush en de vroege fotografie.

De tentoonstelling biedt een hedendaagse kijk op de goudkoorts die de Verenigde Staten halverwege de negentiende eeuw in haar greep hield. Door projecties te combineren met originele daguerreotypieën en albumendrukken wordt een onverwachte kijk gegeven op de goudzoekers. Via de rivieren van Californië en de besneeuwde bergtoppen van Yukon volg je de ambities, dromen en illusies van een hele generatie gelukszoekers.

De jonge avonturiers wijken in hun houding, hun blikken en hun kleding af van de gebruikelijke portretfotografie uit die tijd die veel statiger was. Zij worden getoond in combinatie met het landschap waarin de zoektocht naar goud zich afspeelt.

Danielle van Ark – Aritst’s Proof

Hoe krijgt kunst zijn waarde en betekenis? Welke mechanismen liggen hieraan ten grondslag? En wat is de positie van de kunstenaar in dit geheel? Deze thema’s lopen als een rode draad door het oeuvre van Daniëlle Van Ark.

Haar solotentoonstelling in Foam Fotografiemuseum Amsterdam roept vragen op over waardebepaling en authenticiteit, met name in de fotografie: het reproduceerbare medium bij uitstek. Naast Van Arks meest recente werk is een speciaal voor de zalen van Foam ontwikkelde installatie te zien. Daarin reflecteert de kunstenaar op de museale context waarin haar werk wordt getoond – of juist aan het zicht wordt onttrokken.

Walk & Talk

Walk&Talk, vrijdag 20 april, 18.00-19.30 uur

Kunstenaar Daniëlle van Ark gaat op vrijdag 20 april vanaf 18:00 uur tot 19:30 uur in gesprek met curator Hinde Haest tijdens een Walk&Talk in de zalen met haar werk.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Nieuw en binnenkort in FOAM fotografiemuseum