Nieuw en binnenkort in Fotografiemuseum Foam
Foam. Foto: vrijetjidamsterdam.nl

Nieuw en binnenkort in Fotografiemuseum Foam

Bij Foam Fotografiemuseum is weer een hoop te doen de aankomende periode. We hebben een overzichtje voor je op een rijtje gezet. Tentoonstellingen die net geopend zijn of binnenkort te zien zijn.

Nieuw, 6 april – 20 juni, Seydou Keïta – Bamako Portraits

In de jaren vijftig en zestig poseerde een bonte verzameling inwoners van de Malinese hoofdstad Bamako voor de lens van Seydou Keïta (1921-2001, Mali). Men kwam naar Keïta’s studio om zich zo mooi mogelijk te laten portretteren: in jurken met opvallende stoffen en extravagante vormen, met statige hoofdtooien, of in een Westers pak met strikje, stoer leunend op een motorfiets of met een radio onder de arm. Zijn oeuvre toont een tijdsbeeld van Bamako’s transitie van een kosmopolitische stad in de voormalige Franse kolonie naar de trotse hoofdstad van een onafhankelijk Mali.

Nieuw, 6 april – 24 juni, 3h: Tereza Zelenkova – A Snake That Disappeared Through a Hole in the Wall

Foam presenteert de eerste museale solotentoonstelling van Tsjechische kunstenaar Tereza Zelenkova (1985, Ostrava). Voor A Snake That Disappeared Through a Hole in the Wall liet zij zich inspireren door in de vergetelheid geraakte volksverhalen uit haar vaderland. Zij stuitte op macabere vertellingen die het midden houden tussen feitelijke geschiedschrijving en mythes. Deze vormden het beginpunt van een dwaaltocht door het landschap van haar jeugd. Waar de werkelijkheid eindigt en de fantasie begint is irrelevant: wetenschap, religie en mythologie verenigen zich in magisch realistische taferelen. Samen vormen de beelden een archeologie van een ongelofelijke werkelijkheid.

Binnenkort, 20 april – 10 juni 2018, Daniëlle van Ark – Artist’s Proof

Hoe krijgt kunst zijn waarde en betekenis? Welke mechanismen liggen hieraan ten grondslag? En wat is de positie van de kunstenaar in dit geheel? Deze thema’s lopen als een rode draad door het oeuvre van Daniëlle Van Ark. Haar solotentoonstelling in Foam roept vragen op over waardebepaling en authenticiteit, met name in de fotografie: het reproduceerbare medium bij uitstek. Naast Van Arks meest recente werk is een speciaal voor de zalen van Foam ontwikkelde installatie te zien. Daarin reflecteert de kunstenaar op de museale context waarin haar werk wordt getoond – of juist aan het zicht wordt onttrokken.

Binnenkort, 20 april 2018 – 10 juni 2018, Gold & Silver

De tentoonstelling biedt een hedendaagse kijk op de goudkoorts die de Verenigde Staten halverwege de negentiende eeuw in haar greep hield. Door projecties te combineren met originele daguerreotypieën en albumendrukken wordt een onverwachte kijk gegeven op de goudzoekers. Via de rivieren van Californië en de besneeuwde bergtoppen van Yukon volg je de ambities, dromen en illusies van een hele generatie gelukszoekers. De jonge avonturiers wijken in hun houding, hun blikken en hun kleding af van de gebruikelijke portretfotografie uit die tijd die veel statiger was. Zij worden getoond in combinatie met het landschap waarin de zoektocht naar goud zich afspeelt. Halverwege de negentiende eeuw worden twee grote dromen realiteit: de mogelijkheid je zakken te vullen met goud, het meest waardevolle metaal, én de mogelijkheid je evenbeeld te laten fixeren door gebruik te maken van metaalzouten met goud en zilver. De tentoonstelling benadrukt deze relatie tussen goud en zilver, tussen de Gold Rush en de vroege fotografie.

Binnenkort, 16 mei – 10 juni 2018, Foam Talent London, Beaconsfield Gallery Vauxhall

Foam keert terug naar Londen om het werk van internationale jonge kunstenaars te presenteren in de groepstentoonstelling Foam Talent.

De 20 kunstenaars zijn geselecteerd naar aanleiding van de jaarlijkse Foam Talent Call, die dit jaar met 1.790 inzendingen uit 75 verschillende landen de grootste tot nu toe is. Met hun werken vertegenwoordigen zij een overzicht van de huidige ontwikkelingen binnen de fotografie. In de afgelopen jaren heeft de Foam Talent tentoonstelling internationaal gereisd naar steden zoals Parijs, Brussel, New York en Londen. Dit jaar gaat het werk van de geselecteerde fotografen wederom op tournee van Amsterdam naar New York, Londen en Frankfurt.

Binnenkort, 15 juni – 9 september 2018, recommended: Olympus Fellowship – Thomas Albdorf

Thomas Albdorf (1982, Oostenrijk) combineert klassieke fotografische genres met moderne visuele technieken. Zijn landschappen en stillevens zijn ongegeneerd esthetisch, maar zijn gebruik van het medium fotografie is uiterst conceptueel. Middels analoge en digitale technieken bewerkt hij online gevonden foto’s van hardnekkige visuele clichés (een berglandschap, een ondergaande zon) – om deze vervolgens te onderwerpen aan beeldherkenningssoftware en automatische beeldgeneratie. Het resultaat is even herkenbaar als surrealistisch. Met zijn montages stelt Albdorf stereotypering in onze digitale online beeldcultuur aan de kaak.

vrijetijdamsterdam.nl i.s.m. Foam Fotografiemuseum

Gerelateerd artikel:

Amerikaan Daniel Shea wint Foam Paul Huf Award