Lucas Foglia - Human Nature, vanaf 2 februari bij Foam
Eerdere expositie bij Foam. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Lucas Foglia – Human Nature, vanaf 2 februari bij Foam

Fotograaf Lucas Foglia is vanaf 2 februari 2018 met de tentoonstelling ‘Human Nature’ te zien bij Foam fotografiemuseum.

Human Nature is een serie in elkaar grijpende verhalen over onze relatie met de wildernis; over de natuur, mensen, overheid en wetenschap. Lucas Foglia (1983, VS) navigeert behendig tussen het beeld van de wilde natuur als fata morgana en als realiteit. In zijn foto’s ziet men mensen die zich helemaal onderdompelen in de natuur, van haar profiteren, haar bestuderen en koesteren maar ook mensen die de natuur vernietigen, of zich er ternauwernood in staande houden.

Fotograaf Lucas Foglia is opgegroeid op het kleine boerenbedrijf van zijn familie omringd door bossen, net buiten New York. De aanleiding voor zijn laatste project Human Nature is de orkaan Sandy die er voor zorgde dat de velden van het familiebedrijf overstroomden en de oudste bomen in de bossen omwaaiden. In nieuwsuitzendingen en talkshows verbonden wetenschappers de storm aan de klimaatverandering veroorzaakt door menselijke activiteit. Hierdoor besefte Foglia dat als mensen het weer kunnen veranderen, er geen plaats ter wereld is die niet is beïnvloed door de mens. Human Nature begint in de steden en beweegt zich dan via bossen, boerderijen, woestijnen, ijsvlakten en oceanen naar de wildernis toe. In een tijd dat de gemiddelde Amerikaan 93% van zijn leven binnen doorbrengt, fotografeerde Foglia overheidsprogramma’s die mensen weer in contact moeten brengen met de natuur, neurowetenschappers die onderzoek doen naar de heilzame effecten van een verblijf in de vrije natuur, en klimaatwetenschappers die meten in hoeverre menselijke activiteit de atmosfeer beïnvloedt.

Lucas Foglia is een verhalenverteller in de traditie van de grote Amerikaanse fotografen die een grote maatschappelijke betrokkenheid tonen, zonder daarbij de esthetiek uit het oog te verliezen. In zijn tentoonstelling bij Foam zullen 35 op groot formaat geprinte werken uit zijn serie Human Nature te zien zijn en een installatie van boeken en foto’s, geproduceerd in samenwerking met de wetenschappers die hij heeft gefotografeerd. De expositie wordt begeleid door een monografie die is verschenen bij Nazraeli Press (2017).

Lucas Foglia studeerde Art Semiotics aan Brown University, gevolgd door een masteropleiding fotografie aan Yale University. Zijn werk is veelvuldig tentoongesteld in de Verenigde Staten en Europa. Afdrukken van zijn werk bevinden zich onder andere in verzamelingen van de Deutsche Börse Photography Foundation (Art Collection Deutsche Börse), Foam, het International Center of Photography, het Victoria and Albert Museum en het San Francisco Museum of Modern Art. Foglia werd in 2014 verkozen tot een van de Foam Talents voor het Foam Magazine. Hij woont en werkt in San Francisco. Zijn eerdere boeken, A Natural Order (Nazraeli Press, 2012) en Frontcountry (Nazraeli Press, 2014), zijn internationaal zeer lovend ontvangen. Hij wordt vertegenwoordigd door de Frederick & Freiser Gallery in New York en Michael Hoppen Contemporary in Londen.

Opening

De tentoonstelling wordt op donderdag 1 februari 2018, in aanwezigheid van de kunstenaar geopend. U bent welkom vanaf 17.30 uur.

Artist Talk

Op vrijdag 2 februari om 19.00 uur is er een Artist Talk in Foam met Lucas Foglia en curator Kim Knoppers over Human Nature. Meer informatie volgt binnenkort op www.foam.org

Binnenkort in Foam: 

The Other Half – The Activist Photography of Jacob Riis – 16 feb t/m 15 april 2018

Foam Talent NEW YORK – 22 maart t/m 8 april 2018 | Red Hook Lab

vrijetijdamsterdam.nl