Andrea Grützner wint prestigieuze ING Unseen Talent Award 2017
Andrea Grützner wint prestigieuze ING Unseen Talent Award 2017 Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Andrea Grützner wint prestigieuze ING Unseen Talent Award 2017

De Duitse kunstenares Andrea Grützner heeft donderdagavond tijdens een luid applaus de ING Unseen Talent Award 2017 ontvangen. Grützner kreeg de Award onder ruime publieke belangstelling uitgereikt door de CEO van de ING, Ralph Hamers. De artistiekeling krijgt van de ING € 10.000,- om te spenderen aan haar nieuwe project. De Fransman Robin Lopvet won in de ING Unseen Lounge de publieksprijs. De twee werden verkozen uit vijf genomineerden. De overige drie genomineerden kwamen uit Engeland, België en Oostenrijk. Zij werden allen bijgestaan door de in Londen woonachtige Israëlische fotograaf Nadav Kander. Hij bewonderde het werk en doorzettingsvermogen van de kandidaten. De Israëliër heeft al een prachtige erelijst op zijn naam staan.

Grützner en Lopvet

Grützner’s werk, genaamd Hive, laat zien hoe architectuur vaak fungeert als een metafoor voor oriëntatie of vervreemding. De andere winnaar Robin Lopvet, verdiende de publieksprijs met zijn werk ‘Économie de marché, over verspilt voedsel van één van de grootste markten in Frankrijk. De publieks prijs werd bepaald door een online poll die op 19 september jongstleden gesloten werd. De publieksprijswinnaar krijgt opdracht om nieuw werk te creëren voor de collectie van de ING.

De Fransman Robin Lopvet werd in de ING Unseen Lounge winnaar van de publieksprijs.
De Fransman Robin Lopvet werd in de ING Unseen Lounge winnaar van de publieksprijs.
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Vijf fantastische projecten

“Dit jaar heeft een grote lijst van deelnemende artiesten, vijf fantastische projecten en vijf duidelijke individuele benaderingen. Ik wil alle deelnemers feliciteren en bedanken voor hun gretigheid om te leren, hun enthousiasme bij het ontvangen van begeleiding en het tonen van het vinden van een gemeenschappelijke grondslag. Dat is essentieel in onze hedendaagse maatschappij”, liet artistiek directeur Emilia van Lynden weten vanaf het podium.

Hedendaagse fotografie

Unseen, het leidende platform voor de hedendaagse fotografie, opende donderdag voor genodigden alweer de zesde editie. Door de vele tentoonstellingen en vlaggenstokken was bijna het hele Westergasterrein in de ban van het creatieve evenement. Bezoekers konden diverse werken bewonderen, er werd genetwerkt, gelachen én de uitreiking van de Talent Award vond plaats.

Andrea Grützner wint prestigieuze ING Unseen Talent Award 2017
Orbiter Landscape 2017 Analog Chromogenic Photograph, Danziger Gallery. Artist: Liz Nielsen

Emilia van Lynden

Volgens artistiek directeur van Unseen, Emillia van Lynden, was er door iedereen keihard gewerkt om van de zesde editie weer een bijzondere te maken. “Er zitten 95 werken bij die tijdens Unseen voor het eerst echt fysiek aan het publiek getoond worden. Er doet een héél internationaal gezelschap mee waaronder veel kunstenaars die uit Japan komen”, aldus Emilia net voor de start van de uitreiking van de Talent Award.

Erik Kessels & Thomas Mailander

Rond half zes opende ‘UnseenPhoto Pleasure Palace’ by Erik Kessels & Thomas Mailaender in de Zuiveringshal, waarna tot 21:00 uur het openingsfeest was.

Unseen Amsterdam

Vanaf vrijdag 22 september is Unseen voor bezoekers te bezichtigen tot en met 24 september. Tijdens het evenement worden 53 galerijen uit maar liefst 14 landen aan het publiek tentoongesteld. Zaterdag 23 september openen speciaal voor Unseen een aantal lokale galerijen en instellingen hun deuren voor exclusieve late-night bezoeken. Er is ook ‘City Programme’.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: LaDress: ambitie om vrouwen zelfvertrouwen te geven