Koninklijk Instituut voor de Tropen kijkt uit naar Afrikadag 2019
Afrikadag 2018.

FMS klaar voor Afrikadag 2019 in Koninklijk Instituut voor de Tropen

Op zaterdag 13 april 2019 vindt traditiegetrouw de jaarlijkse Afrikadag plaats in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Dit is dé dag over Afrika en internationale samenwerking, georganiseerd door de Europese denktank FEPS en Nederlandse Foundation Max van der Stoel (FMS). Vrije Tijd Amsterdam bracht de afgelopen jaren een bezoek aan deze dag en ging met die waardevolle ervaring en belevenissen in het achterhoofd, op zoek naar het verhaal achter de Afrikadag in Amsterdam-Oost, waar iedereen de dertiende van harte welkom is.

“De Afrikadag wordt al ruim 25 jaar georganiseerd”, vertelt de organisatie in het begin van ons gesprek. “Deze dag staat geheel in het teken van Afrika en internationale samenwerking. We willen het bijzondere en genuanceerde beeld van Afrika laten zien. Dat doen we door samen te werken met verschillende individuen en organisaties uit de Afrikaanse diaspora. Zij zijn de mensen die weten wat er speelt op het Afrikaanse continent, en kunnen dat op de best denkbare manier overdragen aan de bezoekers.”

We gaan in op migratie, bekeken vanuit het Afrikaanse perspectief en de discussies die in de Europese politiek leven. Hoe kijken zij aan tegen de Europese inzet op het verminderen van irreguliere migratie door te investeren in de aanpak van grondoorzaken? Hoe kan dat het beste gedaan worden? Waar en hoe zien zij hun toekomst voor zich?

Er is een gastcollege van Jan Pronk over ontwikkelingssamenwerking anno 2019. Daarnaast is één van de hoogtepunten, de uitreiking van de Albert Schweitzer Prijs 2019. Deze ‘trofee’ kunnen jongeren winnen doormiddel van een project die ze zelf hebben bedacht. Doel hiervan moet de verbetering van gezondheid in de Afrikaanse landen zijn. Aan de prestigieuze uitreiking gaat een posterpresentatie van de 10 genomineerden vooraf. De winnaar ontvangt een bedrag van 5000 euro, daarmee kunnen ze direct aan de slag met het uitvoeren van het project.

Foundation Max van der Stoel is een politieke stichting gelieerd aan de PvdA. Door de jaren heen willen wij een vinger aan de pols houden als het gaat om eerlijk beleid ten aanzien van Afrika. Wat je vaak ziet is dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met het perspectief vanuit mensen in deze landen zelf. Dat willen wij veranderen. Ons beleid hier mag niet ten koste gaan van ontwikkeling elders.

Naast deze serieuze en belangrijke boodschap willen we dat iedereen vooral een te gekke dag zal gaan beleven. Het Afrikaanse continent heeft zo veel te bieden en op de Afrikadag proberen we deze diversiteit te laten zien, zodat iedereen met een goed gevoel naar huis gaat. Mensen uit de Afrikaanse diaspora, geïnteresseerde studenten en professionals uit de ontwikkelingsbranche zijn op 13 april sowieso ruimschoots aanwezig. Maar ook een ieder ander die interesse heeft in Afrika en internationale samenwerking, of gewoon zin heeft in een leuke dag, is van harte welkom!

De afterparty vindt plaats in de Desmet Studio’s. Tijdens dit feest, dat we in samenwerking met Project Nana en Eddie The Host organiseren, wordt er een heerlijke Afrikaanse maaltijd geserveerd. Daarna wordt het swingen op vrolijk klinkende Afrikaanse beats van Slim Kofi. “Het feest is een superleuke afsluiting van de dag, we beginnen om zes uur en gaan tot twaalf uur vrolijk feestend door. Wij kijken er enorm naar uit en het wordt een fantastische dag”, aldus de gedreven organisatie van de Afrikadag 2019. Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.afrikadag.nl.

Reageren op het artikel? Laat een reactie achter onderaan de pagina!

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook ons verhaal over Ambachtelijke meesters in Amsterdam