Ambachtelijke meesters zijn waardevol en belangrijk voor de stad

Van 31 maart tot en met 4 april vindt in LAB111 het jaarlijkse ‘Ambacht in Beeld Film Festival’ plaats. Het event is de voorloper van het Ambachtelijke festival dat op 28 en 29 september in De Hallen wordt georganiseerd. VTA blikte vooruit met Wendy van Wilgenburg, één van de drijvende krachten achter deze twee evenementen.

Wat kunnen we ons voorstellen van de aankomende events?

Het Ambacht in Beeld Festival is een internationaal evenement met workshops, demonstraties en masterclasses. Jong en oud kan zelf de handen uit de mouwen steken en van meester ambachtslieden iets moois leren maken. Dit jaar vindt het festival plaats op 28 en 29 september in De Hallen in Amsterdam. www.ambachtinbeeldfestival.nl

Hiernaast organiseren we jaarlijks een Ambacht in Beeld Film Festival, met documentaires en talks. Van 31 maart tot en met 4 april in LAB111 in Amsterdam. Dit jaar onder andere met films uit Ghana, China, Brazilië, Frankrijk en Mexico. De openingsfilm gaat over de New Yorkse gitaarbouwers Rick Kelly en Cindy Hulej, die speciaal voor het festival naar Amsterdam komen voor een Q&A.

Wie is de organisator?

Het festival wordt georganiseerd door Stichting Windy Miller. Deze stichting is in 2010 opgericht, met als doel op professionele wijze activiteiten op het gebied van het documenteren van ambachten te kunnen ontplooien.

Wat is de drijfveer?

We willen heel graag een breed publiek kennis laten maken met het vakmanschap van ambachtslieden. In een tijd van iPhones en 3d-printers weten vooral kinderen nog maar weinig van ambacht en zitten volwassenen vaak achter de computer. Het plezier van het maken, de duurzaamheid van handgemaakte objecten, en het meesterschap van top vaklieden is belangrijk om te ervaren en te waarderen.

Welke activiteiten zijn er te beleven?

Tijdens het festival is er van alles te beleven, je kunt zelf een houten kruk maken, een diamant slijpen, hoeden maken, vilten, smeden, een zilveren ring maken, glasblazen en nog veel meer.

Is er een specifieke doelgroep?

Het festival kent veel verschillende doelgroepen, ouders met kinderen, studenten, kunstenaars, ambachtslieden, ouderen, voor iedereen is er iets te beleven.
Hoe gaat het eigenlijk met het echte ambacht in Amsterdam?

Er zijn zeker nog ambachtelijke meesters in Amsterdam, ze raken echter steeds meer uit beeld doordat hun werkplaatsen worden ingenomen door Nutella-shops. Door de stijgende huren en verkoop van vastgoed worden ze verdreven naar de rand van de stad. Dit is een zorgelijke ontwikkeling want ze zijn een waardevol en belangrijk onderdeel van de stad en zorgen ook voor sociale cohesie in een buurt.

Wat heeft het ‘Ambacht in Beeld Festival’ dat andere festivals niet heeft? Oftewel, wat maakt het extra leuk om er bij te zijn?

Het festival is elk jaar een feest. Omdat mensen zelf aan de slag gaan, is de Hallen omgetoverd tot een grote openbare werkplaats. Het plezier van het maken straalt ervan af en de mensen nemen hun zelfgemaakte object met trots mee naar huis. Het festival is ook inspirerend, alleen al door te kijken naar de meesters tijdens demonstraties krijg je zin om zelf iets te gaan maken. Ook is het natuurlijk heel goed om te weten bij wie je straks moet zijn als je je bank opnieuw wilt laten stofferen of een uniek gesmeed hekje wilt kopen.

Nog iets toe te voegen?

We gaan dit jaar weer naar New York, zie: www.craftinfocusnewyork.com. En hieronder ziet u een sfeerfilmpje van het festival in Amerika.

Reageren op het artikel? Laat een reactie achter onderaan de pagina!

vrijetijdamsterdam.nl