Basje Boer, Jolene & Elza Jo van Reenen in het Compagnietheater na afloop van de docu 'Jolene'. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

“Ze zagen me vechten op de wallen. Daar nam ik het op voor de zwakkeren.”

“Ze zagen me vechten op de wallen. Daar nam ik het op voor de zwakkeren. Die moeten we hebben, dachten die gasten van Ajax toen”, aldus de hoofdrolspeelster dinsdagavond vanaf het podium in het Amsterdamse Compagnietheater. Op het programma stond de documentaire over het chaotische en alles behalve normaal verlopen leven van Jolene, geregisseerd door Elza Jo van Reenen.

Vechten, bloed, chaos, slopen en een groepsgevoel bij de harde kern van Ajax als uitlaatklep en tegelijkertijd betrokken bij het lot van anderen. Een straatvechter pur sang, letterlijk en figuurlijk. Een jonge moeder die op haar zestiende haar eerste kind, en vier jaar later, van een andere man, haar tweede kreeg én waarbij er zelfs één bij haar uit huis werd geplaatst, die ze uiteindelijk na ‘knokken’ weer terug kreeg. Om haar gezin te onderhouden werkt ze ‘s nachts bij een stripclub in Amsterdam.

Zelf kende ze haar biologische en verslaafde vader niet, groeide ze op met haar moeder en stiefvader Keith Bakker, die uiteindelijk ook weer uit haar leven verdween en waar ze jarenlang geen contact meer mee had. Notabene, ziet ze haar ‘stiefvader’ in die periode op tv als hulpverlener te werk in een programma waarin een aantal jongeren met hun gezin werken aan de problemen die binnen het gezin worden veroorzaakt door het gedrag van een ‘probleemkind’. Problematiek zijn onder andere agressiviteit, onhandelbaarheid en verstoorde communicatie.

Toch komt ‘de vete’ met haar stiefvader uiteindelijk weer goed, na een eerlijk, heftig en confronterend gesprek, en is in de film te zien dat de twee uiteindelijk weer samen de grootste lol hebben.

Lex, haar huidige vriend in de periode van de opname van de film, was op zijn zachts gezegd ook geen lieverdje. Jolene besloot het uit te maken, hij moest zijn spullen pakken, maar dat gebeurde niet zonder slag of stoot. Dat wordt letterlijk zichtbaar tijdens de schermvertoning in het Amsterdamse Compagnietheater.

Onder andere zien de toeschouwers de auto van Jolene met lek gestoken banden en ruiten die aan diggelen geslagen zijn. Lex beland in de bak en overlijd later aan een hartstilstand. “Een dubbel gevoel”, aldus Jolene die van haar ex hield maar ook langdurig werd gestalked door haar voormalige vriend.

Het zorgt allemaal voor onrust in het hoofd van Jolene, kortsluiting zoals ze het zelf omschrijft. Desondanks weet ze als een echte straatvechter af te studeren en haar diploma psychologie te behalen. “Ze zaten zelfs een keer een avond vol aan de coke om me heen, terwijl ik druk aan het leren was”, aldus Jolene over de omstandigheden waarin ze uiteindelijk toch wist af te studeren.

Ondanks de heftige dingen die ze meemaakt toont Jolene tijdens de documentaire gemaakt door Elza Jo van Reenen, een mooie dosis zelfspot, met hier en daar een vleugje echte Amsterdamse humor. Na afloop is er nog de mogelijkheid om vragen te stellen. ‘Ja ik sta nog steeds iedere wedstrijd op F’, stelt ze Marielle, een vragende toeschouwer vanaf de tribune in het Compagnietheater gerust. Het is zeker de moeite waard om te gaan kijken.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lezers vonden het volgende artikel ook interessant:

Vermakelijke weekendafsluiter in het Amsterdamse Tobacco Theater