VondelCS en VERS organiseren derde editie Film in het Park
VondelCS. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

VondelCS en VERS organiseren dit jaar de 3e editie van Film in het Park, dit keer met het thema: ‘De Week van het Nieuwe Talent.’ Dat betekent dat Amsterdams publiek vijf dagen op rij vanaf 20:00 uur ’s avonds kan genieten van een film programma vol fris talent en bijzondere titels.

Vrije Tijd Amsterdam blikte met VondelCS en VERS vooruit op de film vijfdaagse in het Amsterdamse Vondelpark.

Kun je iets meer vertellen over VERS?

VERS is in 1996 opgericht en vormt de grootste vereniging voor nieuwe beeldmakers van Nederland, met een uitgebreid netwerk van film- en televisiemakers. VERS-leden zijn makers die in de eerste tien jaar van hun carrière volop op zoek zijn naar uitbreiding van hun netwerk, verdieping en verbreding van kennis en profilering van hun werk binnen de Nederlandse film- en televisiewereld.

Het is een vereniging vol jonge, ambitieuze en gedreven makers die altijd op zoek zijn naar nieuwe initiatieven om te starten binnen de film- en creatieve industrie.

VERS organiseert verschillende activiteiten waaronder een magazine, maandelijkse thema- en debatavonden, internationale filmactiviteiten en een jaarlijks filmfestival waar dé talentenprijzen voor filmmakers worden uitgereikt: de VERS Awards.

Al deze evenementen vinden plaats bij VondelCS. VondelCS past perfect bij VERS, omdat het een ontmoetingsplek is voor media- en cultuurmakers en VondelCS biedt volop ruimte voor experimenten en aanstormend talent op het snijvlak van media, kunst en cultuur!

Film in het Park? Vertel!

Film in het Park is een perfect voorbeeld van een evenement waarbij talentvolle makers een podium krijgen. Daarom organiseren VERS en VondelCS de derde editie van Film in het Park: hét openlucht filmfestival in het Amsterdamse Vondelpark. VERS maakt de selectie van films en samen met VondelCS zorgen ze dat het een succesvol evenement wordt waar veel bezoekers op af komen!

Het festival vindt sinds 2017 plaats aan het einde van de zomer. Voorgaande edities werden samen in verschillende samenstellingen georganiseerd, o.a. met Cinecrowd en Vondelpark3.

Het initiatief kwam ooit van Floris Parlevliet, Jeltje Hillen en Floortje Vermeer, maar sinds 2019 hebben VERS en VondelCS het project inhoudelijk en productioneel overgenomen en omgedoopt tot Week van het Nieuwe Talent

Vijf avonden lang kun je buiten op het bordes van VondelCS genieten van de beste korte en lange films van veelbelovend Nederlands talent. Naast het vertonen van de films zullen ook de filmmakers zelf aanwezig zijn om te vertellen over het maakproces.

Waarom toch vijf thema’s en niet alleen talent?

We hebben ervoor gekozen om elke avond wel een eigen karakter mee te geven, omdat we ons er van bewust zijn dat niet iedereen deze beginnende makers en/of films kent. Normaal koop je een kaartje voor een film die je graag wil zien, maar nu zijn het veel meer films.

We wilden een extra incentive meegeven om voor een specifieke avond te kiezen. Daarnaast zagen we een aantal terugkerende thema’s in de films die samen een interessante avond kunnen vormen.

Waarom hebben jullie voor deze films gekozen?

We hebben in ons netwerk veel advies gevraagd welke makers zeker niet mogen missen als we het hebben over nieuw Nederlands talent. Wie viel er het afgelopen jaar echt op? Wie toont veel potentie en verwachten we nog veel terug te zien de komende jaren?

Hierbij hebben we de criteria gesteld dat de film door een beginnende maker gemaakt moet zijn, recent en (bij bioscooprelease) een debuut moet zijn.

Na het maken van deze longlist hebben we gekeken welke films overal boven uitsprongen om vervolgens een verrassende selectie te maken in thema, onderwerp, afwisseling fictie/documentaire en lengtes.

We hebben daarnaast ook gekeken of we alle filmacademies aan bod konden laten komen met afstudeerfilms en of we een mooie mix hadden in mainstream en wat uitdagendere arthouse films.

Nog iets leuks dat we moeten weten over de filmavonden?

Zowel VERS als VondelCS vinden het heel belangrijk dat nieuw filmtalent een podium krijgt voor een groot publiek. Film in het Park biedt deze mogelijkheid, omdat veel Amsterdammers in de zomer het Vondelpark bezoeken en en de locatie van een park erg tot de verbeelding spreekt om een film te bekijken in de avonduren.

We onderscheiden ons van de andere openluchtvertoningen door onze focus op jong talent en de connectie met de maker. We nodigen interessante makers uit (o.a. regisseurs, scenaristen, producenten) zodat ze context kunnen geven rondom de films en de bezoeker kunnen vertellen over hun insteek. Niet alleen geeft dit de makers een podium, ook de bezoekers krijgen een extra verdiepende ervaring.

Nog meer leuke dingen in het vooruitzicht bij VondelCS?

Jazeker! Wij doen mee aan het Grachtenfestival op 16 en 17 augustus! Kom vrijdagavond naar Club Grachtenfestival en waan je in Latin sferen, en schuif zaterdag aan bij de lezing ‘Clara en haar mannen’ door radio 4 presentator Ab Nieuwdorp.

Wat ook de moeite van vermelden waard is, dat is dat we twee dagen meedoen met de UITMARKT. Er zijn dan een heleboel leuke dingen bij Vondel CS te beleven.

Over VondelCS

VondelCS is het Media en Cultuur LAB van de AVROTROS; een open publiekshuis waar innovatie en talentontwikkeling op het gebied van media, kunst en cultuur centraal staan.

Praat mee

Ben jij weleens op bezoek geweest bij VondelCS? En is het een aanradertje? We zijn erg nieuwsgierig naar jouw mening. Reageren kan onderaan dit artikel. Vond je het artikel leuk om te lezen? Like dan het bericht onderaan dit artikel.

Interview door:

VondelCS en VERS organiseren derde editie Film in het Park

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerde artikelen:

Chloe Leenheer expositie scenes van Chloe bij VondelCS

Eerste editie internationale drone festival bij VondelCS

Opening expositie Owen Schumachter bij VondelCS

Arjen Lubach draait tijdens Chinese ADE editie bij VondelCS