In première bij Kriterion: Una

In première bij Kriterion: Una

Una, de film over een volwassen vrouw die de man met wie zij als jong meisje een relatie had confronteert, is vanaf donderdag te zien bij Kriterion aan de Roetersstraat 170 in Amsterdam.

Controversiële seks

“Trauma, taboe en de meest controversiële seks die er is. Dat zijn ingrediënten voor een sensationeel spektakel. Benedict Andrews krijgt het inderdaad voor elkaar met zijn nieuwe film, gebaseerd op David Harrowers toneelstuk Blackbird (2005),” aldus de filmkenners van Kriterion.

Una

Una gaat over Una, een dame waarmee het niet zo goed gaat. Make-up, zwierige jurken en hoge hakken weten de aandacht nauwelijks van haar gepijnigde oogopslag af te leiden. Ze besluit een oude bekende te bezoeken, op zijn werk. Una’s vroegere buurman Ray (Ben Mendelsohn) is niet leuk verrast wanneer zij hem confronteert met hun verleden. Hij had seks met Una toen zij dertien was. Ray heeft na zijn gevangenisstraf zijn leven geprobeerd te herpakken en runt nu een bouwbedrijf. Hij probeert hun conversatie, gevoerd in het surreële gebouw van dat bedrijf, krampachtig af te houden. Maar Una gaat door. Ze wil horen waarom hij het destijds deed. Omdat hij van haar hield, antwoordt hij. Ze was “zo wijs voor haar leeftijd.”

Jaloerse en puberale voorkomen

Mendelsohn en Mara acteren prachtig overdreven en flashbacks naar de dertienjarige Una (Ruby Stokes) zorgen voor een hoop dramatiek. Uiterlijke gelijkenis tussen jong en oud is onmiskenbaar, van binnen lijkt Una in vijftien jaar onvoordelig getransformeerd. De wijsheid van Una junior, de oorzaak van Ray’s hartkloppingen, is ver te zoeken bij Una senior. Het bijzondere aan die laatste is juist dat je helemaal nog geen vrouw ziet. Niet alleen doordat de 28-jarige nog bij haar moeder woont, maar vooral door haar obsessieve behoefte door mannen bemind te worden en haar jaloerse, puberale uiterlijk en gedrag. Mara tackelt het allemaal.

Meer informatie

Voor meer informatie en kaartverkoop raadpleeg dan de website van Kriterion.

vrijetijdamsterdam.nl