Pluk de Nacht Open Air Film Festival

Open Air Film Festival
Fotocredits: Fons Heijnsbroek

Pluk de Nacht Open Air Film Festival

Pluk de Nacht, een leuk openlucht filmfestival in Amsterdam, vertoont deze zomer voor de veertiende keer de beste nationale en internationale speelfilms en documentaires die (nog) niet zijn uitgebracht in de bioscoop. In Amsterdam op het Stenen Hoofd aan het IJ, waar het voor het filmfestival destijds allemaal is begonnen. Het festival vindt dit jaar plaats van 16 t/m 26 augustus.

Achtergrond

Het filmfeest werd in 2003 opgericht door een groepje vrienden met een grote liefde voor films. Hun doel was om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van films die niet in Nederland zijn uitgebracht of maar getoond zijn aan een klein publiek. De vrienden hadden een baantje bij een bioscoop en bezochten filmfestivals in hun vrije tijd. Het enthousiasme van de mooie films die ze op die festivals zagen konden ze vaak niet delen met anderen omdat veel films niet werden uitgebracht in eigen land en zo niet meer gezien konden worden. Zo ontstond voor de vrienden het idee voor Pluk de Nacht.

Cinematografische kwaliteit

De organisatie bezoekt het hele jaar door (inter)nationale filmfestivals en selecteert de films nauwkeurig op cinematografische kwaliteit. En zo komt er bij Pluk de Nacht alles voorbij: van animatie tot road movie. Van tragische plattelandsdocumentaire tot gekke romantische komedie. De programmering is ieder jaar weer opzienbarend. Zo speelde bij de vijfde editie van het filmevent een twaalfkoppig orkest live de muziek bij een aantal korte films en stond er een avond in het teken van ‘koud en kort’, korte verrassende films uit Scandinavië. In 2010 werd er voor de ogen van 1.500 bezoekers een live huilcompetitie gehouden i.s.m Wholphin DVD. Doel: zo snel mogelijk huilen voor de camera. Die competitie werd georganiseerd met een knipoog naar de hedendaagse emo-tv.

Vrijwilligers

Vanaf het begin wordt het festival volledig georganiseerd en gerealiseerd door een grote groep vrijwilligers. Zij steken al hun creativiteit in het filmfestijn. Vanaf twee weken voor het evenement wordt de locatie schoongeveegd en omgetoverd tot een sfeervol filmfestival paradijs. Sinds een paar jaar is Pluk niet alleen in Amsterdam te vinden. Het festival draait ook in Utrecht.

Speciale ontmoetingsplaats

Pluk de Nacht is uitgegroeid tot een speciale ontmoetingsplaats waarbij de vertoning van niet eerder uitgebrachte films vermengd wordt met kunst en nieuwe media projecten, eten, drinken en feestjes. Pluk de Nacht biedt een boel jonge kunstenaars een podium waardoor er buiten film om nog een hoop meer te beleven is op het festival. Pluk de Nacht is vrij toegankelijk.

vrijetijdamsterdam.nl