Opening The Essential van Aki Kaurismäki bij EYE

Opening The Essential van Aki Kaurismäki bij EYE
EYE. foto: vrijetijdamsterdam.nl

Opening The Essential van Aki Kaurismäki bij EYE

Op 6 december opent bij EYE filmmuseum het programma The Essential van de Finse filmer Aki Kaurismäki met de digitaal gerestaureerde versie van The Match Factory Girl. Voor zijn laatste film The Other Side of Hope (2017) ontving Aki Kaurismäki een Zilveren Beer voor beste regie van de Berlinale, het filmfestival van Berlijn. De onderscheiding bevestigde de status van de Finse filmer als belangrijk vertegenwoordiger van de Europese auteurscinema.

Klassieke titels

Het programma bestaat uit een tiental klassieke titels van Aki Kaurismäki, chroniqueur van Finse melancholie met een absurde twist. Het grootste deel van de films in het programma is afkomstig uit de EYE-collectie en wordt vertoond op 35mm. Filmdistributeur Cinemien presenteert de digitaal gerestaureerde versies van The Match Factory Girl en The Man Without a Past. De restauraties vonden plaats onder het wakend oog van de regisseur.

Schatbewaarder

Kaurismäki’s films zijn vrijwel allemaal opgenomen in de EYE-collectie; het filmmuseum is daarmee de schatbewaarder van Kaurismäki’s oeuvre in Nederland. De collectie vormt de ruggengraat van het Kaurismäki-programma, waarin twaalf van de lange speelfilms zijn opgenomen, van de cultfilms Ariel (1988) en Leningrad Cowboys Go America (1989) tot het absurdistische melodrama Juha (1999) en The Other Side of Hope (2017). Vooraf zijn afwisselend de korte films Leningrad Cowboys: Those Were the Days (1992), Leningrad Cowboys: These Boots (1993) en Valimo (2007) te zien.

Penibele omstandigheden

De films van de in 1957 geboren Kaurismäki zijn vaak vergeleken met die van Jim Jarmusch: beide regisseurs hebben een voorliefde voor vriesdroge humor en hanteren een minimalistische filmstijl, met opvallende aandacht voor vintage pop en rock ‘n’ roll op de soundtrack. Kaurismäki’s oeuvre wordt vaak geroemd om de aandacht voor de mens in penibele omstandigheden: van Shadows in Paradise (1986) en The Match Factory Girl (1990) tot Juha (1999) en Lights in the Dusk (2006).

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerde artikelen:

Vertoning 120 BPM van LUX Film Prize 2017 bij EYE Amsterdam

Wist u dat?

Première Acquarius uit Brazilië bij EYE Filmmuseum