Tien Amsterdamse buurten winnen buurtconcert tijdens Grachtenfestival 2019
De gelukkige winnaars van de buurtconcerten in heel Amsterdam en directeur van het Grachtenfestival Marie-Luce Bree. Foto: Melle Meivogel.

Tien Amsterdamse buurten winnen buurtconcert tijdens Grachtenfestival 2019

9 februari was een spannende middag voor de bijna 40 buurten die zich hadden aangemeld om kans te maken op een gratis buurtconcert tijdens het Grachtenfestival van 2019. In de Amsterdamse NedPhO-Koepel waren deze zaterdagmiddag veel kanshebbers aanwezig om te horen of zij in de prijzen waren gevallen.

Tien buurten wonnen een concert in de eigen buurt

Maar liefst tien buurten vielen in de prijzen. Zij worden tijdens het Grachtenfestival, dat van 9 tot en met 18 augustus plaats vindt, getrakteerd op een concert in de eigen buurt. “We zijn ook dit jaar enorm verrast door grote aantal gemotiveerde en enthousiaste inzendingen.”, aldus directeur Marie-Luce Bree. “Het is onze intentie om zoveel mogelijk Amsterdammers te bereiken met muziek en dankzij deze buurtinitiatieven weten we dat we door de hele stad gewaardeerd worden, een mooi compliment! Ons doel is om mensen te laten genieten van muziek, maar ook om door middel van diverse concerten nieuwe ontmoetingen in de Amsterdamse wijken te bewerkstelligen, die uiteindelijk bijdragen aan het stimuleren van actieve cultuurbeleving van alle Amsterdammers. Juist door verschillende groepen met elkaar in contact te brengen, denken we dat wederzijds begrip toeneemt en bijdraagt aan de sociale cohesie in de diverse wijken. En hoe beter dan met de internationale taal van muziek!”

De gelukkige winnaars van 2019 zijn:

• Stadsdeel Noord: Het Zonneplein (in Tuindorp Oostzaan) en het Beeldenbos
• Stadsdeel Oost: De Esplanade de Meer (in de Watergraafsmeer) en het Eenhoorngebied
• Amsterdam-Zuidoost: De G-wijk, het Cultureel Educatief Centrum.
• Stadsdeel Nieuw-West: Plein 40/45 en het Kasterleepark (Nieuw Sloten).
• Zuid: Diamantbuurt.
• Stadsdeel Centrum: vieren we graag mee met het 10-jarig bestaan van het Westerdokseiland.
• Amsterdam West: De tuinparken.

Het Grachtenfestival is er bewust voor iedereen omdat draagvlak voor cultuur, klassieke muziek en jazz, belangrijk is. Cultuur verrijkt en cultuur verbindt, muziek kent geen grenzen en de taal is universeel. We hebben optredende musici van meer dan 40 nationaliteiten, dus juist een divers publiek kan zich daarin herkennen en mee identificeren.

Cultuur versterkt als je samen kunt genieten van mooie muziek

Organisatie Grachtenfestival: ‘Cultuur versterkt, als je samen kunt genieten van mooie muziek. En dat is allemaal aanwezig bij het jaarlijkse Grachtenfestival. Met de gratis concerten willen wij buurtbewoners in verschillende wijken laten genieten van prachtige muziek en ontmoetingen faciliteren. Afgelopen jaren is gebleken dat er een enorme behoefte is vanuit de wijken. Wij zien grote potentie om zo onze maatschappelijke impact te vergroten.

De Gratis buurtconcerten worden in 2019 mede mogelijk gemaakt door de hoofdsponsors van het muziekfestival: Gemeente Amsterdam, Amsterdam fonds voor de Kunst, het VSBFonds en Tours & Tickets, en projectpartners Holland Casino fonds, Stichting RCOAK en de diverse betrokken stadsdelen van Amsterdam.

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Zaterdag en zondag in Amsterdam het grachtenfestival 2019